adscode
adscode

Uzmanlar LGS örnek sorularını değerlendirdi!

DOĞA KOLEJİ EĞİTİMCİ KADROSU LGS ÖRNEK SORULARINI DEĞERLENDİRDİ

Uzmanlar LGS örnek sorularını değerlendirdi!
Sınavlar
Güncelleme : 26-Oct-18 15:23

2019 Liseye Geçiş Sınavı  (LGS ) örnek soruları MEB tarafından  yayımlandı.

Doğa Koleji eğitimci kadrosu ise soruları şu şekilde değerlendirdi:

 

Ortaokul Matematik Bölüm Başkan Elvin Öven Güçbilmez

 

MEB’in 24 Ekim 2018 tarihinde yayınladığı örnek matematik sorularını incelediğimizde;

Öğrencileri, geçtiğimiz yıl uygulanan LGS’den farklı soruları kapsayan bir sınavın beklemediğini söylemek doğru olur.

 

Sorular incelendiğinde, özellikle 7. Sınıf müfredatından alıntılar gerçekleştirildiği gözlenir. Fakat bu alıntılar sorunun içerisinde bilgi olarak verilmek şartıyla kullanılmıştır. Bu nedenle soruların hazırlığında genel olarak 8. sınıf müfredatına bağlı kalındığı söylenebilir, fakat sınavda başarılı olmak için sadece müfredata hakim, müfredat kazanımlarını edinmiş olmanın gerekli ama yeterli olmadığı kanısındayım. Yayınlanan örnek soruları kapsayan bir sınavda başarının anahtarı; ilk adımda temel müfredata hakim olmak, uygulama yeterliliğine sahip olmak, en önemlisi yorum yapma yetisini edinmiş olmaktan geçecektir.

Örnek soruların tamamına yakınının matematik okuryazarlığını ölçmeyi hedeflediğine dikkat edilmelidir. Bu da geçtiğimiz yıl olduğu gibi, seçiciliği yüksek bir sınavın öğrencilerimizi beklediğini göstermektedir. Bunun yanı sıra, sorular ilk bakışta çoktan seçmeli soru kalıbında görünse de, hiçbir soruda şıkların öğrenciyi cevaba götürmesi söz konusu değildir. Bu ve yorumlama gerektiren olma özelliği ile PİSA sınavları ile benzerliği dikkat çekmektedir.

Akıl oyunu ya da zeka sorusu diye nitelendirebileceğimiz bir sorunun, müfredata uyarlanarak karşımıza çıkması, öğrencilerimizin analitik düşünme yeteneğinin de ölçülmek istendiğinin bir göstergesi olmaktadır.

Yine soruları incelemeye devam ettiğimizde günlük hayatla ilişkilendirilmiş soruların varlığı dikkat çekmektedir.

 

Son olarak soruların zorluk düzeyi ile ilgili şunlar söylenebilir;

Soruların hiçbiri temel bilgi ya da uygulama düzeyinde değildir. Okuduğunu doğru anlama, doğru yorumlama, hızlı düşünme ve yeterli pratik gerektiren sorular, yayınlanan soruların tamamına yakınını oluşturmaktadır. Fazla işlem gerektiren soruların varlığının yanı sıra sorular içerisinde hiç işlem yapmadan çözülecek soruları da bulmak mümkündür.

 

Sorular uzun, zaman alıcı ve LGS’ den önceki soru kalıplarından çok farklı görünse de, bu, bu sorularla oluşturulacak sınavın zorluk düzeyinin zor olduğunu değil, zaman alıcı olduğunu göstermektedir.  Öğrencilerimiz unutmamalıdır ki; zor olarak nitelendirdiklerimiz, aslında basitlerin birleşiminden oluşur. Düzenli çalışma, tekrar ve uygulama ile her öğrencinin bu sınavda da başarılı olabileceğine inanıyorum.

 

 

Ortaokul Hurihan Yıldırım Kurtaran Türkçe Bölüm Başkanı

 

MEB’in açıklamış olduğu örnek soruların geçen yıl uygulanmış olan LGS’nin çok daha gelişmiş bir şekli olduğunu görüyoruz.  8. sınıfa gelmiş bir öğrencinin temel dil becerilerini, özellikle okuma-anlama  düzeyini ölçen sorulara ağırlık verilmiş. Bu sorularda tam da beklediğimiz gibi PISA ve ALES sınavlarında gördüğümüz tarzda “öncüle bağlı sorular”, “metin yorumlama”, “görsel okuma” ile “mantık soruları” yer alıyor. Ortak metne bağlı soruda ise iki farklı metin üzerinde  düşünme ve yorumlama yetisi ölçülüyor. Dil bilgisi sorularında örnek olarak fiilimsi, cümlenin ögeleri gibi konular görülüyor ki dil bilgisi konularının da yer alacağını ancak bilgiye dayalı değil öncüle dayalı olacağını işaret ediyor. Anlam konusuna ağırlık verildiğini gördüğümüz bu sorulara göre, 8. sınıf öğrencilerimizden okuma-anlama çalışmalarına ağırlık verenlerin başarılı olacağı bir sınav bizi bekliyor. Müfredat dışında herhangi bir soru yok. Türkçe sınavının, okuma-anlama dil becerilerini ve sözel mantık düzeyinde yorum yapma becerilerini ölçen, yüksek nitelikli sorulardan oluştuğunu göreceğiz. Özellikle sözel mantık soru biçimi birden fazla adette sorulacaktır. Örnek sorulara göre bu yılki sınav;  okuma-anlama becerilerini, sözel mantık becerilerini üst düzeyde gelişmiş öğrencileri belirleyecek.

 

 

Ortaokul Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Rezan Bozkurt

Fen bilimleri örnek soruları MEB’in sınırladığı müfredat kazanımlarına uygun olup  beklenildiği gibi ayırt edici, bilgi hâkimiyeti ve muhakeme becerisini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Geçtiğimiz yıl yapılan sınavda karşımıza çıkan deneysel düzeneklerin sorgulandığı, grafik, tablo ve görsellerle ilişkili soruların yine örnek kitapçıkta da ağırlıklı olduğunu görüyoruz.

 

Biyoloji kısmındaki sorunun bilgi hâkimiyeti ve yorum becerisini ölçen sorulardan oluştuğunu; fizik kısmındaki soruların deneysel düzeneklerin sorgulandığını, görsellerle ilişkili ve sayısal düşünme becerisini ölçtüğünü; kimya kısmındaki soruların ise temel bilgileri içerdiğini, bilgiyi kullanarak yorum yapabilme düzeyinde sorulardan oluştuğunu görmekteyiz.

 

Fen dersi kazanımlarına uygun olarak sistemli çalışmanın ve sayısal düşünme becerilerini artırmanın soruları çözerken avantaj sağlayacağına inanıyoruz.

 

Ortaokul Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ezgi Dursun

Dikkatli okuma ve yorum gücü gerektiren soruların bir kez daha altı çizildi. Fakat doğru cevaba ulaşabilmek için sadece yorum becerisinin değil Sosyal Bilgiler dersine yönelik kavramsal alt yapının da mutlaka gelişmiş olması gerekiyor. Aksi takdirde bilgi olmadan sadece yoruma vararak doğru cevaba ulaşmaya çalışmak çok kolay olmayacak. Bu perspektiften bakıldığında soruların zorluk düzeyi de orta düzeydedir. Örnek sorular göz önüne alındığında, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da  bazı soru metinlerinde Atatürk ile ilgili yazılan kitaplardan alıntılara, Atatürk' ün hayatıyla ilgili anılara yer verilebilir. 

 

 

     

Ortaokul İngilizce Bölüm Başkanı Tuba Mumcu

2019 Liselere Giriş Sınavı için yayınlanan beş örnek soru 8.sınıf müfredatı ve kazanımları ile örtüşmektedir.  Sorular, öğrencileri okumaya, okuduğunu anlamaya, yorum ve çıkarım yapmaya yönlendirmektedir. Görsel ağırlıklı sorular da okuma-anlama becerisini ön plana almaktadır. Bu yıl yayımlanan örnek sorular, 2018 LGS Sınavında sorulan sorulara benzer nitelik taşımaktadır. Sorularda dilbilgisi yapıları, günlük hayatta kullanılan İngilizce ifadeler; diyaloglar ve paragraflar içinde verilmiştir. Öğrencilerin İngilizce metinler okuyarak anlam çıkarma ve yorum yapma becerilerini geliştirerek sınava hazırlanmaları, 2019 LGS sınavında başarılı olmalarını sağlayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Abdullah Albayrak

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı MEB tarafından açıklanan LGS örnek sorularda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşına ait sorular tamamen öğrencinin algısını ve yorum kabiliyetini ölçecek nitelikte paragraf tarzı sorulardan oluşmaktadır.

           

LGS sınavında din olgusu ile dini ve ahlaki değerlerin tanımsal olarak öğrencinin zihnine yerleştirilmesi değil, tüm bu değer ve olguların öğrencide farkındalık uyandırarak ona kazandırılmasının hedeflendiği görülmektedir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)