adscode
adscode

Uzmanlar LGS'yi yorumladı! Türkçe ve matematikte çeldirici sorular dikkat çekti

06 Haziran 2021 tarihinde uygulanan LGS soruları, 2020 yılı LGS soruları ile karşılaştırılarak MEF Okulları Ulus Kampüsü Ortaokulu 8. sınıf öğretmenleri tarafından değerlendirildi.

Uzmanlar LGS'yi yorumladı! Türkçe ve matematikte çeldirici sorular dikkat çekti
LGS
Güncelleme : 16-Jun-21 13:35

Türkçe Soruları

Bu yılki LGS’nin Türkçe sorularındaki konu dağılımının şu şekilde olduğu gözlemlendi:

Söz ve söz gruplarında anlam konusundan 4, cümlede anlam konusundan 3, parçada anlam konusundan 9, mantık muhakeme/yeni nesil soru/görsel okuma konusundan da 4 soru sorulmuştur.

Her sınavda en az birer soru gelen yazım noktalama ve metin türleri konularından soru gelmemesi şaşırtıcı olmuştur.

Sorular incelendiğinde geçen yıla göre metinlerde kısalma olduğu göze çarpmaktadır. Sorular kısaldığından parçada anlam yoğunluğu daha da artmış, bu da çeldiricileri daha güçlü hale getirmiştir.

Mantık muhakeme/yeni nesil sorularda geçen yıla göre daha anlaşılır bir dil kullanılmış olmasına rağmen çeldirici seçenekleri güçlü tutulmuştur.

2020 LGS’sinde daha çok yeni nesil sorular eleyici özellik taşıyordu. Bu sınavda ise daha çok anlam soruları zor sorular olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrencinin yoğun dikkat ve odaklanmasını gerektiren bu sorular, eleyicilik oranları yüksek olarak değerlendirilmektedir.

 

 

 

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Soruları

LGS 2021 sorularının beklenen içerik ve zorlukta yapıldığı söylenebilir. Başarılı bir öğrenciyi zorlayacak veya yanıltacak tarzda sorulara yer verilmediği görülmektedir. Genelde sorular  derslerde vurgulanan konuları içermektedir.

Sınav, okuduğunu anlama, analiz yapma, yorumlama şeklinde olup çeldiricilik düzeyi düşüktür. Bir tane harita  sorusu  bulunmaktadır. Çok uzun paragraf soruları sınavda yer almamıştır. Bundan önceki LGS formatına uygun tarzda soru tipleri bulunmaktadır. Sorular kazanımlara uygun özellikler taşımaktadır. Kazanım dışı soru bulunmamaktadır. Sınavda ayrıca beceri temelli sorulara yer verilmemiştir. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              “Bir Kahraman Doğuyor” ünitesinden 1 soru, “Milli Uyanış” ünitesinden 2 soru, “Ya İstiklal Ya Ölüm” ünitesinden 2 soru, “Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye” ünitesinden 3 soru, “Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası” ünitesinden 1 soru, “Demokratikleşme Çabaları” ünitesinden de 1 soru sorulmuştur.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Soruları

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları müfredat kapsamında dili açık ve anlaşılır, çelişki bulunmayan sorulardan oluşmaktadır. Kur’an-ı Kerim ve özellikleri ünitesinden soru sorulmadığı görülmüştür. Soruların geneli okuma, anlama ve yorumlama basamağında öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği düzeydedir. 2 soru kavrama düzeyinde öğrencilerin karşısına çıkmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin Türkiye başarı ortalamasının yüksek olacağını tahmin edebiliriz. Sınavın okuma, anlama ve yorumlama becerisi yüksek olan öğrencilerin kolaylıkla cevap vereceği sorulardan oluştuğu görülmüştür.

 

 

Yabancı Dil (İngilizce) Soruları

2020 LGS’de MEB kararı ile 8. sınıf müfredatının yalnızca 1. dönem konuları içeren sorular hazırlanmıştı, ilk beş üniteden konu dağılımı eşit bir şekilde olmuştu. 2021 LGS’de de ünitelere göre soru dağılımının dengeli olduğunu görüyoruz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi 10. üniteden

hiç soru çıkmamıştır. Soru dağılımları diğer üniteler arasında eşit bir şekilde yapılmış, her üniteden en az bir kazanım ölçülmüştür.

2020 LGS’de olduğu gibi 2021 LGS’de de İngilizce dersinden çıkan sorular, genel olarak kolay ve anlaşılır düzeydedir. Okuduğunu anlama ve diyalog tamamlama, çıkarımda bulunma, bir süreci oluş zamanına göre sıralama vb. sorular ağırlıklı sorulmuş ve görsellerle desteklenmiştir.. Kelime bilgisi tam olan ve soruları dikkatli okuyan öğrencilerin rahatlıkla cevaplayabileceği sorular bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan örnek sorulardan daha kolay soruların olduğu bir sınav olmuştur. Geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda olduğu gibi öğrencileri zorlamadığı ve belirtilen kazanımların ölçüldüğü gözlemlenmiştir.

 

 

 

Matematik Soruları

Sınavda 3 kolay soru sorulmuş ve kalan soruların zor ve ayırt edici ve öğrencileri tuzağa düşürecek çeldirici şıkların olduğu görülmektedir.

Hem soru içine hem de şıklara bu kadar çok çeldirici konulma sebebiyle full yapan öğrenci sayısının ciddi anlamda az olacağını öngörüyoruz.

Kazanımlara çok hakim olmalarının yanı sıra soğukkanlı ve dikkatini uzun süre toplayabilen öğrencilere göre tasarlanmış bir sınav.

Matematik soruları için, Fen bölümünden ne kadar çok zaman arttırmışsa o kadar kazanç sağlayacağı bir sınavdı.

Matematik sorularının güçlük derecesi ve analiz-sentez sorularının sayısı, her geçen yıl artış gösteren bir grafik oluşturmaktadır.  Hem örnek soruların içeriğinde hem Türkiye geneli sınavlarda hem de kazanım yüzdesi düşünüldüğünde EBOB-EKOK konusuna ait soru gelmemiş olması şaşırtıcı olmuştur.

 

“Çarpanlar Katlar” ünitesinden 2 soru, “Üslü İfadeler” ünitesinden 3 soru,” Kareköklü İfadeler” ünitesinden 3 soru, “Veri Analizi” ünitesinden 1 soru, ”Olasılık” ünitesinden 1 soru, “Cebirsel İfadeler” ünitesinden 2 soru, “Doğrusal Denklemler” ünitesinden 3 soru, “Eşitsizlikler” ünitesinden 2 soru, “Üçgenler” ünitesinden 3 soru sorulurken “Dönüşüm Geometrisi ve Geometrik Cisimler” ünitesinden soru sorulmamıştır. 

 

 

 

 

Fen Bilimleri Soruları

Fen Bilimleri soruları genel olarak değerlendirildiğinde soruların zorluk derecesinin orta-zor düzeyde sorulardan oluştuğu söylenebilir. Sınav sorularının, öğrencilerin bu yılki gibi tüm ünitelerden sorumlu tutulduğu 2019 LGS ile karşılaştırıldığında daha zorlayıcı olduğu saptanmıştır. Soru kapsamı olarak tüm ünitelerden sorumlu tutulan öğrencilere beklenenin aksine “Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi” ünitesinden hiç soru sorulmamıştır. Sorularda görsellik çok az kullanılırken soruların genel anlamda bilgi ağırlıklı ve yorumlamaya dayalı olduğu söylenebilir.

“Mevsimler ve İklim” ünitesinden 2 soru, “DNA ve Genetik Kod” ünitesinden 5 soru, “Basınç” ünitesinden 2 soru, “Madde ve Endüstri” ünitesinden 5 soru, “Basit Makineler” ünitesinden  2 soru, “Enerji Dönüşümleri” ve “Çevre Bilimi” ünitesinden 4 soru gelirken “Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi” ünitesinden soru sorulmamıştır.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)