adscode
adscode

Veli gözünden özel okul ücret iadesi...

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzaktan eğitime geçilmesinin ardından özel okul ücretlerine ilişkin pek çok tartışma yaşanıyor. İşte özel okul ücreti iadesi konusuna veli perspektifinden bakış...

Veli gözünden özel okul ücret iadesi...
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 13 Mart’ta, okullarda yüz yüze eğitime ara vermesiyle birlikte, özel öğretim kurumları da uzaktan eğitime geçti. O günden itibaren velilerden, okulların aldıkları ücretleri iade etmeleri yönünde talepler geliyordu.

Bunun üzerine özel öğretim kurumları derneklerinden ÖZDEBİR Başkanı Naci Atalay, ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, TÖZOK Başkanı Nurullah Dal, ÖZKURBİR Başkanı Hami Koç, TÖDER Başkanı İbrahim Taşel ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, servis ve yemek hizmetleri için alınan ücretlerin, muhtemel telafi eğitimi sonrası, dönem başında hesaplanarak iade veya mahsup edileceği duyuruldu.
 
İşte bu konu hakkında bir özel okul velisinden gelen mail ve yaşadıkları:
 
"Eklerden süreci görebileceğiniz üzere, bakanlık bürokrasisi ve özel okul sahipleri bakış açısının yanında, biz veliler açısından da bir bakış olması maksadıyla bu e-postayı size yolluyorum. Tabii ki tüm paydaşların gerçekçi optimize bir karar/tutum noktasında buluşması gerektiği inancındayım ama bazı özel okul tarafı lobilerin "kar tatili gibi oldu" kolaycı anlayışına da karşı, sert bir savunma yapılması gerektiği noktasını takdir edersiniz diye düşünüyorum. Eğer basın dahil her paydaş çocukların bu zorlu koşullarda en iyi eğitimi almaya devam etmesini hedefliyorsa (öyle olmalı!), bu süreç hızlı ve her tarafı tatmin edecek bir şekilde gelecek sene için çözülmeli.
 
Tabii ki köklü okullarımız büyük bir değer ve özel okul arzını korumamız lazım, ancak bu bakanlık dahil her paydaşın işini doğru yöneteceği, icra edeceği ve fiyatlandıracağı bir yol haritası ile olmalı diye düşünüyorum.
 
 
 
 

Robert College E-postası (10 Mayıs 2020)

RC Yönetimi İlgili Makamına;

Nisan ayında okul yönetimince gerçekleştirilen "Hiç bir şey belli değil toplantısı" sonrası, şehirler arası trafik akışı kısıtlamalarının yumuşatılması bile belli değilken ilk idari kararlardan birinin yurttaki eşyaların gelinip alınması ön haberinin verilmesi, benim gibi yatılı veliler açısından okul bürokrasisi önceliklerinin öğrenilmesi açısından aydınlatıcıydı.

Ortaya çıkan salgın süreci nedeniyle veli-okul sözleşmelerinde öngörülen örgün eğitimli eğitim-öğretim yılının üçte birinin muhtemel Haziran ayında da mevcut kısıtlamaların devamı dolayısıyla yapılamaması sonucunda, okul ücretleriyle alakalı nasıl bir politika izleneceği konusundaki sorularımı Yasemin Hanım’a Nisan başında okul yönetiminin de bilgisi olması amacıyla iletmiştim. Mayıs ayında bu konularda okul tarafından bir bilgilendirme beklentisinde olduğumu iletmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam sadece yatılı olmayan öğrencilerin yemek paralarının mahsup edilmesiyle ilgili bir duyuru olmuştu.

CiMER'e yaptığım bu konuda bilgi edinilmesi başvurusunda, MEB tarafından ilgili yönetmeliğin 56 maddesi gereği telafi eğitimi verilemeyen zaman dilimi için geri ödeme yapılması gerektiği cevabını almış bulunuyorum. Uzaktan eğitim için okulumuzun bir çabası olsa da; kısaltılmış süreler, yüzyüze interaktif olmayan bir öğretim, sınav geri bildiriminden büyük oranda yoksun bir tempo, davranışsal eğitimden ve kültürel etkinliklerden uzak mecburi bir kısırlık, esas olarak da hocalarla yüz yüze okul ortamında sağlanabilecek okul kültürüne ve atmosferine dayalı bir örgün eğitimden ciddi şekilde geri kaldığımızı söylemek yanlış olmaz sanırım. Eylül ayında biz normal eğitimin yanında eksiklerimizi de telafi ederiz gibi bir yaklaşımda, mali yükümlülüklerden kurtulmaya yönelik sadece şekli bir manevra olarak algılanır ki, zaten yeni sene içeriği yeterince yoğun olacağından onun ücretine de zaten normal ödememiz ile kapsayacağız.  

Salgın da 2. 3. ... dalgaların önümüzdeki sene ortaya çıkabilme ihtimali (en iyimser taminkar aşı çalışmaları gelecek seneyi işaret ederken, virüsün zararsızlığa doğru mutasyona ihtimaline yönelik beklentiler (tersi daha ölümcül hale de gelebilir) bir temenniden ibaretken), çeşitli uzman kuruluşlarca bu dönemin 2021'de dahi gelecek eğitim-öğretim yılını nerdeyse komple kapsayacak şekilde sürebileceği ihtimaline karşı, bu sene karar ve uygulamalarınız ilersi için ışık tutucu olacaktır. Dövizin cari durumda pik yaptığı bugünkü koşullarda, gelecek yıl ücretinin geçen sene 132000 den 165000 TL’ye artırılması gibi maksimalist anlayışınızın devamı politikasını muhtemel kısıtlı ve dar içerikli dünyanın en pahalılarından biri olacak uzaktan eğitim için talep etme düşünceniz varsa, lütfen bunu bizi sözleşme imzalamaya çağırmadan tekrar değerlendirmeye tabi tutunuz. Önümüzdeki senede virüs kısıtlarının hakim olabileceği artçıl ataklara bağlı geniş periyotlar olabilme ihtimali kafamdaki soru işaretlerinin çoğalmasına neden oluyor. Böyle bir durumda geçen sene verilemeyen eğitim karşılığında 1/3 ücreti mahsup yoluyla eski velilerinizden düşmeyi düşününüz. Eğer böyle bir mahsup işlemine yanaşmayacaksanız, aynı zamanda tabii ki örgün eğitimin hiç bir şekilde yerini tutmayacak online bir eğitim elinizden geldiğince verildi, ancak bu konuda da ücretlendirme politikanızdaki peşin ödeme yerine taksitli ödeme seçildiğinde hangi vadede nasıl bir normal ücret üzeri artış politikası izlediğinizi gözden geçirdiğinizde, çok önceden ödemiş olmamıza rağmen zamanında alamadığınız eğitimi düşünmenizi bunun da bir vade karşılığı olduğunu hatırlatmak isterim.

Salgınla beraber şiddetini artıran dünya çapındaki ekonomik kriz koşullarının maalesef ülkemizde daha şiddetli hissedildiği, iş güvencesi koşullarının hızla erozyona uğradığı (özel durumumda yaklaşık 3 ayda işyerinde çalışmaya devam etmemize rağmen bu döneme ait maaşlarımızı alamamamız gibi) bir durumda, bursluluk başvurularının salgın öncesi duruma göre alınmış olması nedeniyle tekrar açılıp gözden geçirilmesi (değerlendirme parametreleri dahil) talebimi de telefon görüşmesinde iletmiştim.

Sonuç olarak okulumuz belirsizlik devam ettiği sürece suskunluk politikasına mı devam edecek? Haziran ayında da okul açılamadığı durumda bu sene nasıl bitirilecek? Seneye olan sözleşmemizde (bu sefer tabii ki satır satır dikkatlice inceleyerek okuyacağız) salgın koşullarının devamı/ara ara şiddetlenmesi halinde (örneğin yatılı öğrencilerden bir-ikisinde virüs testi pozitif çıktığında) nasıl bir eğitim/öğretim/sağlık/ücret ödemesi/telafi uygulaması söz konusu olacak? Bu konularda tüm paydaşları (okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler, veliler, diğer destek personelleri vb.) hakkaniyet ve şeffaf temelli ortak bir çözümde okul yönetimi buluşturabilecek mi? Yoksa veli-okul arasındaki sözleşme koşullarını okul yönetimi yorumuyla biz dikte ederiz, siz ise bu yorumdan memnun değilseniz okula ihtarname çekin ve tüketici mahkemesi platformunda hakkınızı arayın politikası mı benimsenecek?  Dolayısıyla bu seneki uygulamalarınız gelecek sene için de referans teşkil edeceğinden lütfen en geç Haziran başında tüm sorularımızı tam olarak cevaplayan yanıtlarla karşımıza çıkmanız dileğiyle. Saygılarımla

 

Bilfen E-postası (06 Mayıs 2020)

İyi günler, hatırlarsanız Nisan başı yaptığımız telefon görüşmesinde virüs salgını nedeniyle okulların kapanması sonucu okul ücretleri konusunda sorularımı ve düşüncelerimi iletmiş ve Bilfen tarafından izlenecek  politika hakkında Mayıs ertelemesi de olursa genel bir açıklama yapılmasını veya bana cevaplarla dönülmesini rica etmiştim. Herhangi bir dönüş olmayınca 2-3 gün önce okulu aradım, sizinle veya okul müdürü ile bu konuları görüşmek istediğimi belirtince nöbetçi bir müdür yardımcısına aktardılar, o da derhal beni arayacağınızı söyledi, ancak yine bir dönüş olmadı. Bugün aradığımda ise sizi direkt yönlendiremeyeceklerini 2 çocuğum için bana müdür yardımcıları ile görüşmemi veya size mail atmamı söylediler. Daha önce müdür yrd. kanalı etkisiz kaldığı için bu mail i yazılı kayıt olması amacıyla da size atıyorum. Bu kadar uzatmamın sebebi, aynı zamanda kurumsal-veli iletişim politikanızın da sizlerce sorgulanmasını sağlamaktı. (Sadece başlangıçta gelinmeyen günler yemek ücretlerinin geri ödenmesi hakkında galiba üst yönetimce bir twit atılmıştı.)

 

Kızım son sınıfta ve sizin desteğinizle de sınav hazırlıkları son hız devam ediyor. Sene ders yapılmadan biterse, Bilfen nasıl bir mali telafi yapacak? Yoksa herşey belirsiz deyip bu konuyu mümkün olduğu kadar ertelemeye devam edecek mi? Doyurucu cevap almak için illa, bana verilmiş olan CİMER cevabındaki gibi ilgili MEB yönetmeliği maddesine göre telafi eğitimi verilemeyen sürelere ilişkin oransal (yaklaşık 1/3) eğitim ve yemek ücretinin geri ödenmesine yönelik olarak ihtarname çekip  resmi cevap almaya mı çalışayım? Ve gerekirse maksimalist bir yaklaşımla Tüketici Mahkemesine mi başvurmam gerekiyor? Okul yönetim anlayışından bu güne kadar devamlı memnun kalmış ben için hoş bir tercih değil doğrusu!

 

Oğlum 5. sınıfta ve Mart başında geçmişten bugüne kadar memnuniyetimden dolayı sizin de bildiğiniz gibi erken taksitli kaydını yaptırdım. Aynı sorularım bu çocuğum içinde geçerli. Eğer okul "siz banka ile muhatapsınız ve Mayıs sonu başlayacak ödemeleri yapmazsanız (bu sözleşme modifikasyonu/iptali söz konusu değil) banka ödemeleri sizden bir şekilde zaten alacak, biz ise susmaya devam edeceğiz ve aramızdaki sözleşmeyi sadece hukuki yollarla gündeme getirebilirsiniz mi deniyor?  Seneye 2. 3. dalga salgın atakları ihtimalinde de örgün eğitimin yerini tutmayan uzaktan eğitimle idare edeceksiniz  ve bizim dikte edeceğimiz telafi programı tanımı ile yaşacaksınız mı ana strateji! Dolayısıyla cevap gelmeyince, (gerekirse telefon görüşmemi kayda alın ve karar makamındaki yetkiliye iletin dememe rağmen) insanın aklında bin bir soru dolaşıyor. Lütfen doyurucu bir cevap ve açıkla ile dönmeniz ve çocuklarımıza bu zor koşullarda dahi sürdürdüğünüz eğitim motivasyonunuzun başarılı olması dileğiyle.

 

Sağlıcakla kalın."

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)