adscode
adscode

Velilerden üniversite sınavlarında 'OBP kaldırılsın' talebi

Salgın sebebiyle örgün eğitimin bu eğitim döneminde de kısmen yapılabilecek olması nedeniyle veliler Bakan Selçuk'a üniversite giriş sınavında OBP'nin kaldırılması talebinde bulunuyor. İşte o talep metninin örneği:

Velilerden üniversite sınavlarında 'OBP kaldırılsın' talebi
Eğitim

Sayın Ziya Selçuk

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı

ANKARA                                                                                                              07/09/2020

 

 

Konu : Üniversite Giriş Sınavlarında Orta Öğretim Başarı Puanı’nın (OBP) kaldırılması talebimiz

 

Bilindiği üzere tüm Dünya’yı ve ülkemizi aylardır etkisi altına almış olan pandemi nedeniyle, ülkemizde 13 Mart 2020 tarihinden itibaren  ilk ve ortaöğretim kurumlarında örgün eğitim ve öğretim yapılamamaktadır. 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı’ nda da maalesef yine benzer şekilde, örgün eğitimin kısmen yapılabileceği ya da hiç yapılamayacağı açıkça gözükmektedir.

 Bu şartlar altında öğrencilerimizin performans değerlendirmeleri ve başarı puanlamalarının da sağlıklı yapılamayabileceği endişesindeyiz. Bilindiği gibi 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı’nda da bu duruma çözüm olarak çocuklarımızın ilk dönem not ortalamaları ikinci dönem için de aynen geçerliymiş gibi değerlendirilerek, E-Okul sisteminde ağırlıklı yıl sonu ortalamaları olarak ilan edilmek durumunda kalınmıştı.

Bu tatsız tablonun tüm öğrenciler için geçerli olduğu ve elde olmayan nedenlerle meydana geldiği gerçeği bir yana; ilk ağızda özellikle 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı’nda 12.sınıfta olan çocuklarımıza, üniversiteye kabul edilecekleri YKS 2021 sınavı sonrası yerleştirme puanları hesaplanırken kullanılacak ortaöğretim başarı puanları açısından büyük mağduriyet ve adaletsizlik doğuracağını düşünmekteyiz.

 Şöyle ki;

  1. a) 8 dönemlik lise öğrenimlerinin, görünen odur ki, sadece 5 döneminde yapılabilen sağlıklı performans değerlendirmeden elde edebildikleri puanlar 8 dönemlerinin ortalaması gibi sayılabilecektir,
  2. b) yukarıdaki 5 dönem de çocukların ilköğretimden henüz çıktıkları 14-16 yaşlarındaki, farkındalıklarının ve lise mezuniyet - üniversite giriş sınavı hassasiyetlerinin daha az olduğu bir dönemlerine denk gelmektedir,
  3. c) bu yılın 12.sınıfları 11.sınıfın 2.yarısı için dahi, hakettikleri performans değerlendirmelerle değil, öğretmenlerimizin de daha konservatif davranabildiği 1.yarıdaki ağırlıklı not ortalamalarının aynısıyla değerlendirilmişlerdir,
  4. d) bu çocukların, 12.sınıfta da sağlıklı ve tam zamanlı yürütülemeyeceği şimdiden aşikar bir uzak ve/veya örgün bir eğitim- öğretim modeli sonunda derslerdeki başarılarının değerlendirilip değerlendirilmeyeceği, değerlendirilirse ne şekilde olacağı ve dahi mezuniyet ortaöğretim başarı puanlarının ne şekilde belirleneceği belli olmayan bir süreçte yeni eğitim-öğretim yılına ve üniversite giriş sınavı hazırlığına başlıyor olmaları kendileri için büyük motivasyon kaybına yol açmıştır.

Zaman zaman tüm eğitim camiamız paydaşlarının ve pek tabii Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM gibi kurumlarımızın da gündeminde olan; özel okul-devlet okulu farklılıklarıyla ve okuldan okula öğretmenden öğretmene belirgin olan öznelliklerle yapılan not değerlendirmelerinin, gençlerimizin gelecekleri için bazen hakkaniyetsiz lehte ya da hakkaniyetsiz aleyhte doğurabildiği sonuçlar tartışmasının yanına maalesef bir de bu vahim ve beklenmedik tablo eklenmiştir. Veliler olarak ortak gözlemimiz gençlerimizin belirsizlikler karşısında kaybeden nesil olma ümitsizliğine kapılarak bu yılı planlama konusunda zorlanıyor olmalarıdır. Gençlerimiz YKS nin bir sıralama sınavı olduğunun farkında olduklarından, bu yılın mezunlarının ortaöğretim başarı puanlarının geçmiş yıllardaki sistematikle yerleştirme puanlarına  dahil edilmesinin sınavı gerçek bir sıralama sınavı olmaktan uzaklaştıracağı kaygısındadırlar.

İlgili kurumlarımız, YKS 2020 de, öğrencilerin yaşamış olduğu bir yarıyıl kaybına ilişkin, sınav süresi uzatma ve konu eksiltme gibi uygulamalara gitmişlerdir. Veliler ve öğrenciler olarak, bu yıla özel uygulamanın da, ortaöğretim başarı puanının sınava etkisinin değiştirilmesi olması gerektiğini düşünüyoruz.

 Öğretimin uzak yapılmaya çalışıldığı, eğitimin hiç yapılamadığı bu çok özel pandemi döneminde, yükünüzün ve hassasiyetinizin farkında olmakla birlikte; yukarıda belirtilen gerekçelerle, 2021 YKS sınavı sonrası hesaplanacak yerleştirme puanları için,orta öğretim başarı puanının dikkate alınmaması veya ağırlığının düşürülmesi konusunu görüş ve değerlendirmelerinize saygılarımızla sunarız.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)