adscode
adscode

Velilerin büyük ikilemi: Özel okul mu devlet okulu mu?

Velilerin okul seçimlerini etkileyen en önemli unsurlar arasında ilk üç sırayı Akademik Başarı, Yabancı Dil Öğretimi ve Güvenli Okul beklentisi alıyor. Velilerin okul seçimlerini etkileyen bir diğer sorun…

Velilerin büyük ikilemi: Özel okul mu devlet okulu mu?
Eğitim
Özel okul seçiminde gündeme gelen soruların birden çok belirleyeni var. Ama son yıllarda birkaç önemli etkenden söz edilebilir. Bunlardan birincisi vatandaşın alım gücünün yükselmesi, ikincisi ticari kazanım açısından özel okul sektörünün getirisinin yükselmesi ve yatırımcının iştahı, bu seçimi etkileyen üçüncü bir neden de rekabet nedeniyle hemen her ilde ve büyük ilçelerde özel okul sayısının giderek artması ve belki de en son eklenen önemli bir gelişme de devletin özel okulu teşvik için verdiği eğitim desteği.

Teknolojik ve ekonomik etkiler 

Velilerin son yıllarda okul seçimlerini özel okullardan yana kullanmalarının nedenleri arasında hızlı teknolojik değişimler ile ekonomik gelişmelerin etkili olduğu söylenebilir. Özel okulların çok dilli bir dünya vatandaşı yetiştirmesi, sosyal etkinliklerin içeriğinin zengin ve çeşitli olması, yurtiçi ve yurt dışı projelerle öğrenci değişim programları yürütmeleri de bunu destekliyor.

Burs olanakları

Günümüzde az sayıda da olsa başarılı öğrenciler için öğrenim hayatları boyunca ücretsiz okuma ya da eğitim ücretinin bir kısmının karşılandığı burs olanakları hemen hemen tüm özel okullarda geçerlidir. Özellikle ya ulusal sınavlarda elde edilen başarıya ya da kurumların kendi prosedürleri gereği gerçekleştirdikleri bursluluk sınavlarıyla öğrencileri kendilerine çekmeye çalışan özel okullar velilere ve akademik başarısı yüksek öğrencilere bir fırsat yaratmaktadırlar.

Çocuğun Ruh Sağlığını Korumak

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi uzmanları öğrenci psikolojisinden hareket eden ve gelişim psikolojisinin uygulama alanlarından destek alan çalışmaları ile öğrenciyi tanıma, yönlendirme ve bilgi sunma çalışmalarıyla hem öğrenciye hem de veliye önemli hizmetler sunmaktadır.. Okuldaki PDR uzmanın yetkinliği alan mezunu olması, okul geçmişi ve deneyimleri, ilgilendikleri öğrenci sayıları okul seçiminde önemli bir kriterdir.

Tercih nedenleri değişiyor

Ortaokul ve liselere devam edecek çocuklar için birden fazla seçim kriterinden söz edilebilir. Bunlar arasında akademik olarak başarılı olma, yabancı dil öğretimi konusundaki yüksek beklenti, iyi bir YGS/LYS başarısı, sosyal aktivitelerin çeşitliliği, yurt dışı eğitim olanaklarının varlığı gibi pek çok özellik okul seçimini etkiliyor. Akademik başarısı iyi olan öğrencilerin velileri için ayrı bir tercih sebebi de eğitim kurumunun verdiği burs olanakları oluyor

İyi okul iyi öğretmenlerle var olur

Bugün ülkemizde giderek bozulan eğitim sistemi ile özellikle büyük şehirlerde artan kaliteli eğitim sorunu, eğitim sistemine bütünsel bir gözle bakılmasını ve dönüşümü zorunlu kılıyor. İyi okul kavramı içerisinde de pek çok değişkenin yanında okul gibi okul ve öğretim kadrosunun yeterliliği ön plana çıkıyor.

Yabancı dil eğitimi

Özellikle özel okul arayışında olan anne babaların tercihlerini etkileyen en önemli unsurlardan birisi çocuklarına okuma ve yazma düzeyinde yabancı dil becerisinin kazandırılmasıdır. Bu konuda yerli ya da yabancı okulların mezunlarının ortaöğretimde ya da üniversite düzeyinde hazırlık sınıflarını atlama yüzdeleri anne babalar için özel okul tercihini etkileyen önemli bir etkendir. Devlet okullarını en zayıf halkalarından birisinin de yabancı dil öğretimi olduğu bilinmektedir.

Uluslararası Eğitim Programları 

Bir okulun eğitimini uluslararası kriterler doğrultusunda işbirliklerine açıyor olması ve denetim süreçleriyle beraber farklı organizasyonların akreditasyonuna da sahip olması özel okul ile devlet okulları arasında bir tercih nedeni olmaya başlamıştır.

Eğitim teknolojilerinin kullanımı

Özel okullar ile devlet okulları arasında hem program hem de eğitim araç gereçlerinin donanımı bakımından çok büyük farklılıklar bulunmaktadır. Teknolojik sınıf donanımları, internet bağlantısı, akıllı tahta kullanımı gibi pek çok araç gereç eğitim ortamında öğrenme ve öğretme sürecini olumlu etkilemektedir. Bu tür donanımları okul ortamlarını gezdiğinizde görme şansınız bulunmaktadır.

Sosyal etkinlikler

Okul, öğrenciyi akademik yönden geliştirmeyi hedeflerken spordan sanata her alanda beslemeli ve geliştirmelidir. Pek çok özel okulun tercih edilme sebebi olan sosyal ve sportif faaliyetlerdir. Bu etkinliklere yeterince zaman ayrılması ve bu etkinliklerin ücretli ya da ücretsiz oluşu gibi faktörler de velilerin okul seçimlerinde önemli bir yer tutmaktadır.

TEOG ve YGS/LYS başarıları 

Bir üst programa hazırlık çalışmalarının profesyonelce yürütülmesi, akademik ve sosyal alanlarda danışmanlık hizmetlerinin bulunması, ortaöğretime ve yükseköğretime yönelik rehberlik hizmetlerinin kalitesi de ‘özel okul mu devlet okulu mu’ sorusunda aranılan cevaplardan olmaktadır. Özellikle MEB ve ÖSYM’nin her yıl yayınladığı veriler gösteriyor ki fen liseleri hariç özel okullar bu yarışta biraz daha önde görünüyorlar.

Veli okul işbirliği

Veli ile doğru şekilde ve doğru zamanda kurulan iletişim ve işbirliği bir okulun önemli artılarındandır. Sınırlarını ve sorumluluklarını bilerek gerçekleştirilecek bilgi alışverişleri öğrenci başarısını artıracak, güven ortamını pekiştirecek özelliklerdir. Gerektiği kadar açık ve şeffaf eğitim kurumu sorumlulukların eşit paylaşımını da beraberinde getirir.

Posta


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)