adscode
adscode

VPN’ye de yasak geliyor mu?

Twitter, Facebook ve WhatsApp gibi pek çok farklı sisteme yönelik yapılan engellemeler VPN kullanımlarını artırdı. Ancak son açıklamalar VPN servislerinin de kapanabileceği yönünde.

VPN’ye de yasak geliyor mu?
Bilim Teknoloji
İnternet servis sağlayıcılarının engellerini aşmanın en yaygın yolu, Virtual Private Network’lerdir (Sanal Özel Ağ – VPN). VPN’leri sizi farklı bir ülkedeki sunucuya bağlayan, tüm trafiğinizi buradan yönlendiren şifreli tüneller olarak açıklayabiliriz. Tüm mektuplarınızın aracı bir posta hizmeti tarafından paketlenerek, dev, çelik bir kasayla iletildiğini ve alıcısına ulaştırıldığını düşünün. Bunun anlamı, servis sağlayıcıların dev, çelik kutuda (yani VPN’de) neyin olduğunu anlayamamasıdır. Trafiğin içeriğini izlemenin ve sansürlemenin de bir yolu yoktur.

Bigli Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından GSM operatörleri ile yapılan görüşmelerde operatörlerden VPN hizmetlerinin engellenmesi istendi ve bu çağrıya da olumlu yanıt verildiği öğrenildi. Yapılacak engelleme işlemlerinin ardından Türkiye’de kapatılan sosyal ağlara pek çok VPN üzerinden erişim sağlanamıyor. Bu açıdan önümüzdeki dönemlerde gerçekleşecek yeni yasaklama ve engellemelerine ardından kullanıcıların bilgisayarlarından ya da cep telefonlarından herhangi bir şekilde sosyal ağları kullanabilmesi mümkün olmayacak.

Yasak listesinde

Dünya genelinde hizmet veren pek çok özel VPN servisi olduğundan dolayı tüm VPN servislerinin engellenmesi beklenmiyor. Fakat piyasada popüler halde olan ve milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen servislerin kapatılacak olması pek çok kişinin erişim problemi yaşamasına neden olacak.

Bugüne kadar pek çok farklı bilgi ve iddianın gündeme geldiğini VPN servisleri için şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmış değil. Fakat piyasada popüler halde kullanılan pek çok VPN servisinin artık Türkiye’de bağlantı kuramadığı ve bağlantıların başarısız olduğu belirtiliyor. Önümüzdeki günlerde bu konudaki durumun netleşmesi bekleniyor. Fakat internette yapılan engellemelere VPN servislerinin de dahil edilmesi halinde Türkiye’deki internet kullanımlarının ve internet kullanma özgürlüğünü ciddi bir darbe almasına neden olacak.

bilgicagi.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)