adscode
adscode

Yabancı dil eğitimine ‘mobil destek’

Dijitalleşen dünya düzeni ve akıllı telefonlarla hayatımıza giren mobil uygulamaların öğrenme yöntemlerinin değişmesine neden olduğunu belirten İzmir Üniversitesi akademisyenleri, özellikle mobil destekli…

Yabancı dil eğitimine ‘mobil destek’
Üniversite
Akıllı telefon kullanıcılarının vazgeçilmezi olan mobil uygulamalar, yabancı dil eğitimini de kolaylaştırıyor. Kursa gidecek zaman bulamamaktan yakınan pek çok kişi, mobil destekli eğitim uygulamaları sayesinde zaman ve mekân sorunu yaşamadan yabancı dilini geliştirme imkânı buluyor. Kullanıcıların,  mobil uygulamaları seçerken kelime, dilbilgisi, konuşma, dinleme gibi farklı öğrenme ihtiyaçları doğrultusunda hareket ettiğini dile getiren İzmir Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin Köyalan, artık geleneksel yöntemlerden uzaklaşıp, mobil teknolojiyi öğrenmede kullanma zamanının geldiğini vurguladı. İzmir Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokul Müdürü Öğretim Görevlisi Sibel Tüzel Kandiller de, eğitimde dijital teknoloji kullanımının yaygınlaşmasıyla bilgiye erişimin kolaylaştığını ve öğrenmenin bilgisayarın bulunduğu her ortama yayılarak, sadece sınıfta öğretmen gözetiminde gerçekleşen bir durum olmaktan çıktığını belirtti.
 
Öğrencilerin, mobil destekli öğretimden faydalanabilmeleri için öncelikle doğru kullanım konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sibel Tüzel Kandiller, mobil destekli öğrenmenin en büyük avantajının, ‘dijital yerli’ olarak tanımlanan yeni nesil öğrencilerin ellerinden bırakmak istemedikleri mobil cihazları eğitim-öğretim amacıyla kullanmalarına olanak sağlamak olduğunu söyledi. Taşınabilirlik, çeşitli web sitelerine erişilebilirlik ve paylaşılabilirlik gibi noktaların öğrenciye sınırsız öğrenme imkânı sunduğuna değinen Sibel Tüzel Kandiller sözlerini şöyle sürdürdü: “Mobil destekli (Mobile-Assisted Language Learning) eğitim-öğretimin yaygınlaşmasıyla artık pek çok ders kitabının mobil uygulamaları bulunuyor. Dil becerilerini geliştirmeye ve öğrenciye pratik kazandırmaya yönelik birçok uygulamaların yanı sıra eğlenerek öğrenme anlayışıyla hazırlanmış oyun siteleri de mevcut.”
 
Öğretmenlerin kullanabileceği ücretli ve ücretsiz siteler olduğunu da hatırlatan Kandiller, bu siteler aracılığı ile öğrencilerin ders içinde mobil cihazlarıyla katılım gösterebileceği faaliyetler hazırlayabileceğinin altını çizdi. 
 
Faydalı uygulamaları listeliyorlar
 
Öğrencilerin yüzde 90’ının akıllı telefon kullandığına dikkati çeken ve en çok kullanılan mobil yabancı dil öğrenme uygulamalarını tespit etmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan İzmir Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin Köyalan, “Mobil teknolojiyle yabancı dil öğretimi konusunda sayısız uygulama mevcut. Biz de öğrencilerimize bunları öğretiyoruz. Sonra da gerek öğrencilerden gerekse mezun arkadaşlardan geri dönütler alıyoruz. Bu şekilde bizzat uygulanmış ve faydası görülmüş siteler ve uygulamaları listeliyoruz. Bunlar arasında Kahoot Lyricstraining, Voscreen, Todaysmeet, Voki, Polleverywhere gibi yabancı dil eğitim uygulamaları, hem eğlence hem de öğrenme unsurları nedeniyle pek çok kullanıcı tarafından tercih ediliyor” dedi. Gelecekte mobil ve akıllı cihaz kullanımının daha da artacak olmasının geleceğin yabancı dil eğitim sistemini de etkileyeceğine değinen Köyalan, “Öğrencilerimize sadece uygulamalardan nasıl yararlanacaklarını değil, öğretmen olduklarında akıllı tahta ve cep telefonu/tablet uygulamalarını kullanmayı öğrencilerine nasıl öğreteceklerini de öğretiyoruz” açıklamasında bulundu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)