adscode
adscode

"Yabancı dil öğrencileri için TYT'nin ağırlığı adaletsizlik"

Bir İngilizce öğretmeninin haklı isyanı...

"Yabancı dil öğrencileri için TYT'nin ağırlığı adaletsizlik"
Sınavlar
Güncelleme : 19-Jul-19 11:24

"İngilizce öğretmeni olarak Çorum'da çalışmaktayım. Üniversitede yabancı dil yani İngilizce ile alakalı bölümlerde okumak isteyen öğrencileri üniversiteye hazırlamaktayım. Bu konuda son iki yıldır yaşanan çok önemli bir mağduriyetten bahsetmek istiyorum.

Malumunuz üniversitede dille alakalı bir bölüm okumak isteyen bir öğrenci TYT+YDT sınavına girmekte. TYT'nin ağırlığı % 40 YDT'nin ağırlığı % 60 olarak hesaplanmakta. Bu durum çok büyük mağduriyetler doğurmakta.

Üniversitede yabancı dille alakalı bir bölüm okumak isteyen öğrenciden temel beklenti yabancı dil üzerine becerisinin ölçülmesidir. Tabi ki temel derslerle alakalı genel becerisi de ölçülmelidir. Bu nedenle TYT'den belirli bir ortalamanın dil puanı hesaplanırken alınması gayet normal bir durumdur. Fakat son iki yıldır TYT'nin %40 ağırlığa sahip olması büyük sıkıntılar meydana getirmektedir. Yabancı dilden sınava giren ve 80 soruda yüksek netler yapan yabancı dil öğrencileri bile "Y-Dil" sıralamalarında çok arkalara düşmektedirler. Bu durumun nedeni bir sayısal öğrencisinin TYT'de matematik ve fen bilimleri sorularını büyük oranda yapmasıdır. Aynı TYT'de matematik ve fen bilimleri sorularını cevaplayan sayısal öğrencileri yabancı dil sınavında çok düşük netler yapmalarına rağmen sıralamalarda öne geçmektedirler. Sayısal dersler görmeyen yabancı dil öğrencileri için TYT'nin bu kadar büyük bir ağırlığa sahip olması adaletsizliktir.

Bu durumu bir örnekle açıklamak istiyorum. Türkçeden 38 doğru 1 yanlış, sosyal bilimlerden 15 doğru 3 yanlış, matematikten 5 doğru 3 yanlış ve yabancı dil testinden 78 doğru 2 yanlış yapan bir öğrenci başarı sırası olarak 6888'de yer almaktadır. Bu öğrenci dil öğrencisi ve dilden gayet iyi bir net yakalamasına rağmen sıralamada çok geriye düşmüştür.

Bu sınav sistemi yabancı dille alakalı bir bölümde okuyacak öğrencinin yabancı dil becerisi çok yüksek olmasına rağmen istediği bölümlere gitmesini engellemektedir. Bir anlamda yabancı dil becerisi yüksek bir öğrenci cezalandırılmaktadır.

Bu durumun kamuoyunda dile getirilmesinde yardımcı olmanızı ve bir an önce yetkililere iletilmesini rica ediyorum."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)