adscode
adscode

Yabancı öğrenciler, Türkiye’yi çok sevdi

ABD’den Ruanda’ya 198 ülkeden yaklaşık 255 bin yabancı öğrenci, Türkiye’de eğitim görüyor. Arkadaşının tavsiyesiyle gelen de var eğitimine güvenip tercih eden de. Türkiye’de mutlu olan öğrenciler mezuniyetten sonra da kalmayı düşünüyorlar.

Yabancı öğrenciler, Türkiye’yi çok sevdi
Eğitim
Güncelleme : 06-May-22 09:12

Türkiye’deki üniversitelerde yabancı öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. 2013’te 48 bin yabancı öğrenci vardı, sayı bugün yaklaşık 255 bine yükseldi. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre kimi arkadaşı burada okuyor diye kimi ise eğitimde başarısı nedeniyle Türkiye’yi tercih ediyor. Yurt dışından gelen öğrenciler için başta Yükseköğretim Kurulu (YÖK) olmak üzere birçok kurum, burs ve destek de sunuyor. Bu öğrencilerle YÖK’ün Marmara Üniversitesi’nde düzenlediği iftarda bir araya geldik. Onlarla Türkiye’deki yaşantıları ve tercih nedenleri hakkında sohbet ettik. İstanbul’un yanı sıra Edirne, Tekirdağ, Düzce gibi farklı şehirlerde okuyan öğrenciler, Türkiye’yi çok seviyor; ilk yılları olanlar dahi Türkçe’yi akıcı şekilde konuşuyor. Birçoğu da mezun olunca Türkiye’de yaşamayı düşünüyor. Öğrencilerin görüşleri şöyle:

İŞ BULURLARSA KALACAKLAR

Mifat Nica İshimwe: Ruanda’dan burslu olarak geldim. Düzce Üniversitesi’nde ilahiyat ve iç mimarlık okuyorum. Türkiye’yi çok sevdim. Bana sıcak davranan da soğuk davranan da oldu. Düzce’de benim gibi yurt dışından gelen çok öğrenci var. Üniversite bitince eğer iş bulabilirsem burada devam etmeyi düşünüyorum.

Dünya Emin: Fas’tan geliyorum. Edirne’de Trakya Üniversitesi’nde hazırlıktayım. Arkadaşım okuyordu. İstanbul gibi kalabalık olmadığı için orayı tercih ettim. İlk yılım ama Türkçe’yi öğrendim. Türkiye hem eğitim anlamında hem sosyal imkân açısından çok iyi. Müslüman olduğum için kültürel anlamda zorlanmadım. Mezun olduktan sonra iş bulursam kalmayı düşünüyorum.

SAVAŞ BİTERSE DÖNECEK

Gülnar Seitvani: 2018’de Ukrayna’dan Türkiye’ye geldim. İstanbul Üniversitesi’nde Edebiyat alanında doktora yapıyorum. Kırım Türkü’yüm bu yüzden uyumum zor olmadı. Türk edebiyatı üzerine araştırma yapma imkânımız burada daha güçlü olduğu için geldim ve çok mutluyum. Ukrayna’ya dönmeyi düşünüyorum ama savaşın bitmesini bekliyorum. Bilim için burada bulunmaktan çok mutluyum. 

Diellze Thaçi: 2017’de Kosova’dan geldim. Namık Kemal Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler okuyorum. Tekirdağ’ı değil ama Türkiye’yi bilerek seçtim. Çünkü ülkemle kültürel anlamda benziyor. Türkiye’nin bana çok şey katacağını düşündüm. Tekirdağ, güzel, sakin bir şehir. Burada misafirperverlik iyi, üniversitemiz çok yardımcı oldu. Zaten çok sayıda yabancı öğrenci var. Mezuniyetten sonra Kosova’ya döneceğim.

ÖĞRENCİLERE BURS OLANAĞI SAĞLANIYOR

YÖK Başkanı Erol Özvar, 15 ülkeden 80 öğrencinin katıldığı programdaki konuşmasında, 2021 yılı istatistiklerine göre, Türkiye Burslarına 175 ülkeden, 165 bin başvuru gerçekleştiğini belirtti. Öğrencilere aylık bursun yanı sıra barınma, sağlık sigortası, Türkçe eğitimi ve ulaşım gibi desteklerin sürdüğünü kaydeden Özvar, pandemiye rağmen uluslararası öğrenci sayısının artmaya devam ettiğini aktardı ve ekledi: “Bu durum, Türkiye yükseköğretim sisteminin uluslararası arenada büyük bir cazibe merkezi haline geldiğinin bir işareti olarak görülmeli.” 

 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)