adscode
adscode

Yang Jiechi: G20 büyümenin yönünü saptadı

G20 Zirvesi hakkında dün Hangzhou’da değerlendirmelerde bunan Çin Devlet Konseyi Üyesi Yang Jiechi, zirvenin dünya ekonomisinin büyüme için ilerleyeceği yönü saptadığını belirtti.

Yang Jiechi: G20 büyümenin yönünü saptadı
Dünyadan Haberler
Yang, zirvenin, küresel finans krizinin yaşanmasından bu yana durumun en karmaşık olduğu, karşı karşıya bulunulan sınamaların en çok çeşitlilik gösterdiği koşullarda düzenlenmesi nedeniyle tarafların zirveden daha fazla beklentisi bulunduğunu söyledi.

Öncelikle, küresel ekonomik büyümenin çok yavaş olduğu durumda yeni büyüme alanları ve güçleri yaratılması gerektiğine işaret eden Yang, sürekli durgunluk yaşanan uluslararası ticarete yeni canlılık aşılanmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Ayrıca, küresel ekonomik yönetişimin tarihî bir dönemeçte bulunduğunu dile getiren Yang Jiechi, G20 ülkelerinin, krizle mücadeleden uzun vadeli ekonomik yönetişime geçilmesi için yeni adımlar atması gerektiği görüşünü kaydetti.

"Liderler ortak mücadele iradesini ortaya koydu"

Öte yandan, iklim değişikliği, mülteci sorunu ve terörizm gibi ekonomik büyümeyi etkileyen küresel meselelere karşı çözüm planları ortaya koyulması gerektiğini de söyleyen Çin Devlet Konseyi Üyesi Yang, dolayısıyla uluslararası toplumun, G20 Hangzhou Zirvesi'ne dönük beklentilerinin büyük olduğunu belirtti.

Teması "İnovatif, dinamik, bağlantılı ve kapsayıcı dünya ekonomisi" olarak belirlenen G20 Zirvesi'ne tüm üyelerin, 8 konuk ülke liderinin ve 7 uluslararası örgüt liderinin katıldığını hatırlatan Yang Jiechi, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'ın başkanlık ettiği zirve çerçevesinde, aralarında 33 ikili görüşmenin de bulunduğu 53 oturum yapıldığına dikkat çekti.

Yang, "G20 Hangzhou Zirvesi Sonuç Bildirgesi" ve 28 somut sonuç belgesi yayımlanan zirvede elde edilen neticelere de değindi.

Zirvede, katılımcı liderlerin sınamalara ortaklaşa göğüs germe yönünde irade ortaya koyduğunu kaydeden Yang, zirvenin dünya ekonomisinin ilerleme yönünü saptadığını söyledi. Yang, bir dizi somut eylem planının da belirlendiği zirvede, ortak kalkınma kararlılığının gösterildiğini ifade etti.

"Hangzhou Zirvesi bir dönüm noktası"

G20 Hangzhou Zirvesi'nin bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Çin Devlet Konseyi Üyesi Yang Jiechi, zirvenin dünyaya ne gibi etkiler getireceğini de değerlendirdi.

Yang, G20 Hangzhou Zirvesi'yle ülkelerin inovasyon ve reform yolu, küresel ekonomik yönetişim yolu, işbirliğiyle ortak kazanç gerçekleştirme yolu ve ortaklaşa kalkınma yolunun izlenmesi gerektiğini anlamasının sağlandığını söyledi.

Yang Jiechi, tüm ülkelerin ortak çabaları sayesinde G20 ülkelerinin, Çin'in Hangzhou kentini yeni bir hareket noktası olarak görüp, yeni hedefi önümüzdeki zirvenin evsahibi Almanya'nın Hamburg kentine doğru taşıyacaklarına inandığını ifade etti.

"BRICS işbirliğinin potansiyeli büyük"

G20 Zirvesi sırasında düzenlenen BRICS ülkelerinin gayriresmî görüşmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Yang, görüşmelerin başarılı geçtiğini söyledi.

BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğinin sürdüğü 10 yıl içerisinde verimli sonuçlar elde edildiğini kaydeden Yang, beş ülke arasındaki işbirliği alanlarının genişlediğini, işbirliği mekanizmasının iyileştiğini ve işbirliğinin neticelerinin ortaya çıktığını ifade etti.

Yang Jiechi, özellikle BRICS ülkelerince kurulan Yeni Kalkınma Bankası'nın, ülkeler arasındaki işbirliğinin uygulanabilirliğini ve verimliliğini gösterdiğini söyledi.

BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğinin büyük potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Yang Jiechi, bu işbirliğinin katılımcısı ve destekçisi olarak Çin'in ortaya koyduğu piyasa entegrasyonu ve bağlantılı altyapı tesisleri inşası gibi inisiyatiflerin taraflarca da onaylandığını dile getirdi.

Yang Jiechi, önümüzdeki yıl BRICS dönem başkanlığını üstlenecek Çin'in, BRICS ülkeleri liderlerinin görüşmesi fırsatından yararlanarak, yeni bir "parlak 10 yıl" yaratmak için daha büyük katkılarda bulunacağını ifade etti.


Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)