adscode
adscode

Yapay Zeka Yarışının Neresindeyiz?

Eğitim, bilim, bilişim, teknoloji derken şimdi de yapay zekada müthiş bir yarış yaşanıyor. Milyar dolarlık yatırımlar havada uçuşuyor.

Yapay Zeka Yarışının Neresindeyiz?
Günün Yazısı
Zenginliklere, zenginlik katacak bu büyük yarış, Çin, ABD, Hindistan, Japonya, Almanya, Güney Kore arasında yaşanıyor. Rusya’nın esamesi bile okunmuyor! Peki, ya  biz bu yarışın neresindeyiz?..

Küresel gayri safi milli hasılayı 2030'da yüzde 14 artırması öngörülen yapay zekaya dayalı teknolojilerin sunacağı fırsatları kaçırmak istemeyen ülkeler, bu alandaki yatırımları ile dikkati çekiyor.
AA muhabirinin derlemelerine göre, yapay zekaya dayalı teknolojiler sayesinde küresel gayri safi milli hasılanın 2030'da yüzde 14 artması öngörülürken, bu durumun küresel ekonomiye Çin ve Hindistan'ın şu anki toplam ekonomik büyüklüğünden (yaklaşık 13,3 trilyon dolar) daha fazla katkı sağlaması bekleniyor.
Yapay zekanın, ekonomileri için büyük ticari fırsat oluşturabileceğine inanan Çin, ABD, Japonya, Hindistan, Almanya, Güney Kore ve Kanada, bu alanda stratejiler oluşturarak, milyar dolarlık yatırımlar yapıyor.
Bu ülkelerden bazıları sağlık, ödemeler, insansız hava ve kara araçlarına yoğunlaşırken, bazıları da eğitim, robotlar ve üretim gibi konulardaki çalışmalara teşvikler veriyor.
Bu noktada benim en çok merak ettiğim, Almanya, Japonya, İtalya, Fransa ve Güney Kore gibi otomobil üreticisi ülkelerin, elektrikli ve akıllı  otomobil teknolojilerini, ne kadar yakalayacakları.
Hatırlayacaksınız, akıllı telefonlar çıkmadan önce, sektörün en büyük üreticileri Nokia ve Ericson’du!
Ne oldu, onları son zamanlarda gören var mı?
Her ikisi de akıllı teknolojiye uyum sağlamadıkları için yok olup gitti.

Yapay Zeka Parkı
 
Ülkemizde parkları pek sevmeyiz. Onun yerine AVM ve gökdelen dikeriz.
Yapay Zeka Parkı ise bize ters gelir.
Yapay gündeme evet ama yapay zekaya hayır deriz.
İşte bu yüzdendir ki, teknolojiyi, önce başkaları geliştirsin, kullansın, sonra biz de alır kullanırız deriz!..
Yapay zeka konusundaki en büyük yatırımını, dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, Başkent Pekin'de 55 hektar alana 2,1 milyar dolarlık "yapay zeka parkı" kurarak gerçekleştiriyormuş!
Yapay zeka çalışmalarında kullanılacak park, 400 firmaya ev sahipliği yapacak ve 7,5 milyar dolarlık değer oluşturacakmış.
Dünyanın "üretim üssü" olan Çin, yapay zeka planı strateji çerçevesinde verimliliği artırmayı, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi birçok alanda yapay zeka kullanımını artırmayı amaçlıyormuş.
ABD’de  Alphabet, Amazon, IBM, Facebook ve Microsoft'un bu alandaki yarışı dikkati çekiyor.
Küresel ekonomide üçüncü sırada yer alan Japonya, bazı sektörlerde teknolojideki üstünlüğünü korumak ve yaşlanan nüfusundan kaynaklanan sıkıntıları gidermek amacıyla açıkladığı Yapay Zeka Teknolojisi Stratejisi ile yapay zeka çalışmalarını sanayiye aktarmak için yol haritasını belirlemiş.
Japonya, bu çalışmalardan ticari olarak faydalanmak ve halkın kullanımına sunmak için yapay zeka ekosistemi oluşturacak. Yapay zekayı sağlık alanında kullanmak için Japon şirketleri yatırım yaparken, Japon hükümeti de yapay zeka konusunda çalışacak yabancılara vize konusunda kolaylık sağlıyor.
Güney Kore’de ise Samsung, LG, SK Telecom ve Hyundai gibi uluslararası şirketler, yapay zeka konusunda faaliyet gösteren birçok şirketi satın alarak bu konuda yatırım yapıyor. Yapay zeka projelerine devlet tarafından destek verilen Güney Kore'de, 2020'ye kadar bu alanda 1 milyar dolardan fazla yatırım yapılması planlanıyor.
 
Biz neresindeyiz?
 
Yapay zeka için eko sistem yaratabilmek  ve bu alanda mucizeler gerçekleştirmek için önce inanmak gerekir.
İnanmak ve peşinden koşmak için de konunun önemine vakıf olmak zorundayız.
İşte biz de eksik olan bu!
Güya YÖK, TÜBİTAK ve Bilim Bakanlığımız var!
Sorsanız, bu konuda size sayfalar dolusu bilgi gönderirler!
Peki ya devamı?
Ne siz sorun ne de biz anlatalım.
Lafın ötesine geçip, somut adımlar atılmadığı sürece, bırakın gayri safi milli hasılayı 14’e katlamayı, elimizdekileri de, tüketime harcamanın ötesine geçemeyiz!
Bu konuda elbette Ankara’yı suçlamıyorum.
Onların işleri başlarından aşkın.
Hele ki şu dönemde.
Asıl harekete geçmesi gereken, bu konuya yön veren kurumlar ve özellikle de özel sektör!
Peki onlar nerede ve ne yapıyorlar?..
Bilmediğimiz, duymadığımız vi  görmediğimiz varsa yapılanları, kamuoyu ile paylaşmaya hazırız…

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)