adscode
adscode

Yaşar Kemal Paris'te anıldı

Yazar Yaşar Kemal, Paris Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediği edebiyat akşamında anıldı

Yaşar Kemal Paris'te anıldı
Kültür Sanat

Fransa'nın başkenti Paris'te yazar Yaşar Kemal'in anısına edebiyat akşamı düzenlendi.

Paris Yunus Emre Enstitüsü ve Paris Büyükelçiliği tarafından Fransa Ulusal Kitap Merkezi'nde (CNL) düzenlenen programa Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu, Paris Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ahmet Bakcan, yazar Nedim Gürsel ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda yazar Gürsel, Yaşar Kemal'in hayatı ve romanı üzerine bir söyleşi yaptı.

Yaşar Kemal'in çağdaş Türkiye'nin en büyük romancılarından biri olduğunu söyleyen Gürsel, kendisini çok genç yaşta tanıdığını ve çok sevdiğini belirtti. Gürsel, Kemal'i Galatasaray Lisesi'nde öğrenci iken bir konferansa geldiği zaman tanıdığını ifade etti.

Kemal'in inanılmaz bir hayal gücü ve yaratma enerjisi olduğuna vurgu yapan Gürsel, yazarın eserlerinden, ailesinden ve maceralarından sık sık bahsettiğini aktardı. 

Akciğer enfeksiyonu ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle kaldırıldığı İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 28 Şubat'ta yaşamını yit Yaşar Kemal, Çukurova'da başlayan edebiyat hayatına, 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü, 1 şiir alanında eser sığdırmıştı. 

Roman ve öykülerinde çoğunlukla Çukurova'da yaşanan insan dramlarını işleyen Kemal'in büyük ün kazanan "İnce Memed" romanı 40 dile çevrilmişti. Kemal'in aralarında "İnce Memed"inin de bulunduğu 9 eseri sinemaya da uyarlanmıştı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)