adscode
adscode

Yaşar Kemal'in Mutlaka Okumanız Gereken Kitapları

Mutlaka Okumanız Gereken Yaşar Kemal Kitapları

Yaşar Kemal'in Mutlaka Okumanız Gereken Kitapları
Haftanın Kitap Önerisi

İnce Memed

Yaşar Kemal’in yazdığı ilk roman olma özelliğini taşıyan İnce Memed dört ciltten oluşuyor.  40’tan fazla dile çevrilen eser, İngiltere, Fransa, İtalya ve ABD’de yayımlanarak sadece Türk edebiyatında değil dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olmuştur. İnce Memed, Çukurova’da yaşayan köylü Memed’in, Abdi Ağa’ya karşı olan mücadelesinin anlatıldığı bir kitap. 1923 ile 1987 yılları arasında geçen roman, Anadolu halkının cahil bırakılmışlığı, köy hayatının sefaleti ve ağaların tüm yöreye tamamen hakim olmasına karşı bir isyanı konu ediyor. Yaşar Kemal’in muhteşem bir  Türkçe kullanarak yazdığı İnce Memed, uzunluğu ve diliyle okuması zor olsa da mutlaka okunması gereken bir dörtleme.

Ağrı Dağı Efsanesi
Bir aşk destanı olan Ağrı Dağı Efsanesi geleneklerini Mahmut Han'a karşı savunan Ahmet ile Gülbahar arasındaki aşkı konu alır. Efsanelere ve halk söylencelerine yürekten bağlı Yaşar Kemal'in bu romanı, insan psikolojisinin derinliklerini de içerir. 



Çıplak Deniz Çıplak Ada


Yaşar Kemal’in yerlerinden edilen insanların Ege’de bir adada yeni bir yaşam kurma çabalarının destansı öyküsü Bir Ada Hikayesi’nin dördüncü ve son kitabı. Dörtlünün bu son romanında, geçmişin yaraları kapanmaya yüz tutmuş ama izleri kalmıştır… Ağaefendi’yle Melek Hatun, Poyraz’la Zehra, Ali Hüseyin’le Nesibe muradına erecektir; Lena Ana’nın hasretle yollarını beklediği kayıp oğulları da geri dönmüştür ama balıkçıların reisi Hıristo’nun başına beklenmedik bir olay gelir. 
 

Orta Direk

“Dağın Öte Yüzü” üçlemesinin ilk kitabı olan Orta Direk’de uzun ve zorlu yolda yürüyenlerin hikayesini anlatıyor. Pamuk toplama zamanı geçmeden Çukurova’ya yetişmek zorunda olan bir ailenin savaşına tanık olduğunuz sayfalarda kullanılan yöresel dil, eseri daha da samimileştiriyor ve okuru içine çekiyor.

Binboğalar Efsanesi

Yaşar Kemal’in destansı romanları arasında yer alan Binboğalar Efsanesi’nde son yörük obasının çektiği dertler anlatılıyor. Bşr Yörük efsanesi olan Binboğalar Efsanesi’ne göre sevenlerin kavuşmasına izin vermeyenlere öfkelenen Toros Dağları, bin tane boğaya dönüşüp Çukurova’nın üzerine yürümüştür.

Yer Demir Gök Bakır

Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ikinci kitabı olan Yer Demir Gök Bakır, Fransız Eleştirmenler Sendikası tarafından 1977 yılında En İyi Yabancı Roman olarak seçilmiştir. Yer Demir Gök Bakır’da çaresiz kalmış köylülerin düşlerinde yarattıkları bir ermişe sığınmalarının öyküsü anlatılıyor.

Kimsecik Üçlemesi

Yağmurcuk Kuşu, Kale Kapısı ve Kanın Sesi romanlarından oluşan Kimsecik Üçlemesi aynı zamanda otobiyografi özelliği de taşıyor. Yaşar Kemal’in kendi hayatından verdiği örneklerin yer aldığı üçlemede Van’daki Rus işgalinden kaçan Kürt bir ailenin Çukurova’da hayatta kalma mücadelesi anlatılıyor.

Ağrı Dağı Efsanesi

Bir opera eserine ilham olan bir başka Yaşar Kemal efsanesi Ağrı Dağı Efsanesi’nde dağ köylerinden birinde yaşayan Ahmet ve o dönemde oranın yöneticisi olan Mahmut Han’ın kızı Gülbahar arasındaki aşkı anlatılıyor. Yaşar Kemal bu romanında da etkileyici anlatımı ile kültürel mirası, kahramanların ruh hallerini,çevrenin pastoral özelliklerini okuyucuya fazlasıyla yaşatıyor.

Teneke

Yaşar Kemal’in 1967 yılında yayımlanan romanı Teneke’de Çukurova’da bir kaymakamın yaşamı ve ağalara karşı verdiği mücadele anlatılıyor. Tiyatroya da uyarlanan romanın oyununa yasak getirilse de oyun daha sonra ödül de alır.

Demirciler Çarşısı Cinayeti

Yaşar Kemal’in yazdığı Akçasazın Ağaları serisinin ilk kitabı olan Demirciler Çarşısı Cinayeti, Güney’deki iki ağanın birbirleriyle olan amansız tartışmalarından dolayı çökmeye başlayan Çukurova ağalık sistemi içindeki nüfuz savaşları ve kan davasını anlatıyor.

Sarı Sıcak

Yaşar Kemal’in öykü dalında verdiği ilk eser olma özelliğini taşıyan Sarı Sıcak, çoğunlukla Çukurova’da geçiyor. Yaşar Kemal bu öykülerde Anadolu insanının açlık, pislik, hastalık, sefalet ve çevre koşulları içinde verdiği yaşam mücadelesini anlatıyor.

Tanyeri Horozları
Tanyeri Horozları, yeni bir yaşam kurma çabası, korku, özlem, umut, sabır ve geçmişin acıları arasında, aşktan ve insan olmaktan duyulan sevincin romanıdır. Denize, adaya, insanlara duydukları aşkın geçmişin acılarıyla gölgelenmesine izin vermeyen, sevdalarını yüreklerinde sır gibi taşıyan adam gibi adamlar, kadın gibi kadınlar yüzlerini yeni bir hayata dönerler. 

Tek Kanatlı Bir Kuş

Toplumda bulaşıcı bir hastalık gibi yayılan korkunun romanı olan Tek Kanatlı Bir Kuş, halkının neden terk ettiği bilinmeyen gizemli bir kasaba, bu kasabaya atandığı halde gidemeyen bir posta müdürü ve istasyon şefinin hikayesini anlatıyor.

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana
Savaşlardan, kırımlardan, sürgünlerden arta kalan insanların, Yunanistan'a gönderilen Rumların boşalttığı bir adada yeni bir yaşam kurma çabalarını konu alır.


 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)