adscode
adscode

Yaz Okulları Dil Gelişiminde Neden Çok Etkili?

Yurtdışında dil eğitimi alırken, yaz okullarının sunduğu fırsatlar, deneyimler;

 Yaz Okulları Dil Gelişiminde Neden Çok Etkili?

Yaz okulları ya da yaz kampları; yaz dönemlerinde 7-21 yaş arası çeşitli öğrenci gruplarının katılabileceği dil eğitim programları ile çeşitli sosyal, kültürel ve sportif aktiviteleri bir arada sunan tatil programlarıdır.  Yaz dönemi boyunca isteğe bağlı olarak 2-12 hafta arasında değişen programlara katılmak mümkündür. Okullar, öğrencilerin  yaş gruplarına ve bulundukları bölgenin özelliklerine göre çeşitli gezi ve aktivite programları ile dil derslerini birleştirerek yaz dönemine özel programlar sunarlar. Belirli saatlerde sunulan İngilizce dersleri daha sonrasında düzenlenen aktivite programlarıyla desteklenir. Böylelikle öğrenci derste öğrendiklerini anında pratik yapma imkanına sahiptir.

Genellikle sabahları sunulan sınıf içi dil eğitimi sonrasında kalan zaman yüzme, golf, futbol, basketbol,  voleybol, tenis,  badminton, bowling , salsa, su topu, dağ bisikleti,  buz pateni gibi spor faaliyetleriyle; piknikler, plaj oyunları, elişi çalışmaları, kareoke, partiler, sinema, bilgi yarışmaları gibi çeşitli aktivitelerle ya da tarihi mekan ve müze gezileri ile değerlendirilir.  Aktiviteler okulların kampüs olanakları ve öğrencilerin yaşına göre değişiklik gösterir.

Okullar kampüs içinde ya da okula yakın mesafelerde yurtta ve aile yanında konaklama alternatifleri sunar. Özellikle küçük yaş gruplarında sabah-öğle-akşam yemekleri ile birlikte transfer olanakları sunulur. Tüm bunların yanında okullar yaş grubuna göre güvenlik ekibi sağlarlar.

Uluslararası geçerliliğe sahip olması ve Türkiye eğitim sisteminde birinci yabancı dil olarak tercih edilmesi nedeniyle çoğunlukla  İngilizce dil eğitimi veren yaz okulları tercih edilir.  İngiltere, Amerika, Kanada ve  Malta yaz okulları konusunda öne çıkan başlıca ülkelerdir. Öğrenciler gittikleri ülkelerin yaz okulunda tüm yıl okulda öğrendiklerini pekiştirerek pratik yaparlar.   

Dünyanın çeşitli bölgelerinden öğrencilerin katıldğı bu programlar öğrencinin dil becerisini geliştirmesinin yanısıra günlük konuşma becerisi kazanmasını,  farklı kültürleri tanımasını ve yurt dışı deneyimi edinmesini amaçlamaktadır. Öğrenciler yaz okullarında farklı insanlarla ve farklı kültürlerle tanışır. Çeşitli geziler sayesinde bir çok deneyim edinir ve okulda sunulan aktivitelerle eğlenceli bir yaz tatili geçirmiş olur.  Yaz okulu süresince tanışacağı farklı kültürden öğrencilerle iletişim kurabilmek için İngilizce konuşmak zorunda kalır. Bu da öğrencinin dil gelişimine büyük oranda katkı sağlar.

Yaz okullarının genç yaştaki öğrenciler üzerindeki en büyük etkilerinden biri de özgüven sağlamasıdır.  Ailesinden uzakta kalan genç öğrenciler kendi ayakları üzerinde durabildiğini hisseder ve sorumluluk almayı öğrenir. Tanıştığı yeni insanlar ve katıldığı çeşitli programlar sayesinde sosyal becerilerini geliştirir. Farklı bir ülkeyi tanımak ve keşfetmek aynı zamanda öğrencinin vizyonunu genişletir.

Aile Programları: 7-12 yaş çocuklarını tek başına yurt dışına gönderemeyenler için de yaz döneminde uygulanan aile programları vardır. Bu tür programlarda ebeveynler çocukları ile birlikte programa kaydolabilirler. Bir ya da iki  ebveynin aynı anda katılabildiği aile programlarında öğrenciler yaşıtları ile birlikte eğitim alırken ebeveynler yetişkinler grubunda eğitim alırlar. Bazı aktivitelere birlikte katılabilir ve aynı yerde konaklayabilirler.  Yaz okulu programlarının tüm özelliklerinden yararlanabilirler.

Dil eğitimi alırken eğlenmek aynı zamanda da unutulmaz tecrübeler edinmek için yaz okulları vazgeçilmez fırsatlar sunar. Erken yaşta zamanı değerlendirmek ve kendini geliştirmek isteyen öğrencilerin katıldıkları yaz okulu programları öğrencilerin yetişkin dönemlerine önemli katkı sağlar. Yaz tatillerini yurt dışında yaz okulu programlarına veya yaz kamplarına katılarak değerlendiren genç öğrenciler, üniversite ve üniversite sonrası yaşamlarında hem mesleki hem de sosyal anlamda kendini kanıtlayan ve aranan özelliklere sahip olan bir kişi olmanın temellerini atmış olur.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)