adscode
adscode

YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİRİKMİŞ SORUNLARA ÇÖZÜM YILI OLMALI

2018-2019 eğitim-öğretim yılında ders zili 17 Eylül Pazartesi günü çalacak.

YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİRİKMİŞ SORUNLARA ÇÖZÜM YILI OLMALI
Sendikalar
Güncelleme : 17-Sep-18 13:48

Yaklaşık 18 milyon öğrenci ve bir milyonluk eğitim çalışanları geçmişten birikerek gelen sorularla yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak. Umut ediyoruz ki bu eğitim-öğretim yılı yeni bakan ve yeni anlayışla birikmiş sorunların çözüm yılı olsun. Bakanlığımızın 15 Ekim’de açıklayacağı yol haritası öncesinde eksiklikleri açıklamak isteriz.

Devlet Okulları Dökülürken, Bütçe ve Teşvik Özel Okullara

Şanslı semtlerin örnek okulları dışında kalan tüm eğitim kurumları bütçe-ödenek ve bağış olanaklarından yoksun olduğundan yeni eğitim-öğretim yılına yine kırık dökük, şantiye halinde ve hijyenden yoksun olarak giriyor. Bunun yanında seçilmiş özel okullara ve öğrencilerine devlet bütçesinden oldukça cömert bir bütçe aktarılmıştır. Zorunlu ve parasız olması gereken eğitimin veli bağışına, öğretmen fedakârlığına, idareci becerisine bırakıldığı anlaşılmaktadır Devlet okullarına da öğrenci sayısına göre ödenek gönderilmeli, idare ve öğretmenleri veliden bağış isteme durumundan kurtarmalıdır.

Sınav Sistemleri Ani Değişikliklerden Uzak Olmalıdır

Bilindiği gibi geçen sene yeni eğitim-öğretim yılına başlarken TEOG tartışmaları yaşanmış, ani değişiklerle  TEOG kaldırılmıştır. Her ne kadar sınavsız bir geçiş için kaldırıldığı söylense de yaklaşık bir milyon öğrenci sınava girmiş; ilk yerleştirmelerde algoritma hatası yapılmış ve birçok öğrenci mağdur edilmiştir. Birçok öğrenci istediği okul türüne yerleşememiş,mağduriyeti gidermek adına MEB tarafından 4. kez nakil başvurusu yapılmış olmasına rağmen hala açıkta kalan öğrencilerimiz bulunaktadır. MEB sosyal diyaloğu  kullanmalı;ilgili tarafları sorun ve çözüm önerilerinin konuşulacağı platformlara davet etmeli, sınav sistemlerinde ani değişiklerden uzak durmalıdır.

Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı Her Geçen Gün Artıyor

MEB uzun süredir YÖK ile birlikte iyi bir işbirliği yapamamış,ihtiyaçtan çok fazla öğretmenlik bölümü açılmış ve mezun vermiştir. Fen edebiyat fakülteleri öğrencilerine verilen formasyonlar da bu sayının giderek artmasına neden olmuştur. MEB öğretmen ihtiyacını geleceği düşünerek hesaplamalı,YÖK ile işbirliği yaparak ihtiyacın çok üzerinde mezun verilmesinin önüne geçmelidir.

Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında yaklaşık 60 bin ücretli öğretmen görev yapmıştır. MEB ek ders ücreti karşılığında görev yapanları yeni atamalara tercih etmiştir. MEB öğretmen ihtiyacı kadar atama planlaması yapmalı ve öğrencilerimizi  öğretmenleri ile buluşturmalıdır. 100 gün içerisinde yapılması planlanan fakat takvimi uzayan 20 bin atamanın haricinde yeni atamalar şimdiden planlanmalı ve takvim önceden duyurulmalıdır.

MÜLAKAT Değil LİYAKAT Esas Alınmalıdır

MEB öğretmen alımlarında,görevde yükselmelerde ve çeşitli görevlerde MÜLAKATI esas almaktadır. Mülakat bir çok kişinin hakkının yenmesine neden olmaktadır. MEB,  başta öğretmen atamaları olmak üzere tüm alanlarda mülakatları kaldırmalı ve LİYAKATi esas almalıdır.

 

Sözleşmeli Öğretmenlik Son Bulmalı,Atama ve Yer Değiştirme Politikası Değişmeli

MEB daha önce denenmiş ve başarısız olmuş olan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını yanlış yer değiştirme politikası yüzünden tekrar getirmiştir. Çalışma güçlüğü çekilen bölgelerimize teşvik verilmeli; becayişi de içeren adil ve öngörülebilir bir yer değiştirme sistemi ile sözleşmeli öğretmenlikten vazgeçilmelidir. Adil ve öngörülebilir  yer değiştirme sistemi ile il içi,il dışı,özür grubu dahil öğretmenlerimiz daha kolay bir  şekilde yer değiştirecektir.

Ücretsiz Ders Kitapları İlk Gün Sıralarda Olmalıdır

Devletimiz tarafından her yıl ücretsiz olarak dağıtılan ders kitaplarının yeni eğitim-öğretim yılı başlamasına çok kısa süre kala bir çok il ve ilçede dağıtılmadığını bilmekteyiz. Dağıtımı yapılan bazı kitapların poşetlemelerinin okul idaresi,öğretmen ve diğer çalışanlar  tarafından yapıldığını görmekteyiz. MEB ücretsiz ders kitaplarının dağıtım ve poşetleme işlerini takip etmeli; dönem ortasına kadar eksik kitap sorunu yaşatmamalıdır.

Memur ve Yardımcı Hizmetler Sınıfına Hazırlık Ödeneği Yok

Her toplu sözleşme döneminde pas geçilen, memur, VHKİ ve yardımcı hizmetliler sınıfında sorunlar bu yıl da sürmektedir. Öğretim yılında hizmet verecek, maddi anlamda desteklenmesi gereken yalnızca öğretmenlerdir algısı yetkili sendikalarda da sürmektedir. Eğitim yılına hazırlık için bir ödenek almayan ama eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda çalışan kamu personeli yeni öğretim yılını yine mutsuz ve sıkıntılı olarak karşılamaktadır. Eğitime hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir.

Yeni eğitim-öğretim yılı umarım bu sorunlarımızın giderileceği bir yıl olur. Tüm öğrencilerimize,velilerimize ve eğitim çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Öncelikle sağlıklı,umutlu,huzurlu ve başarılı bir yıl olsun….

 

 

Mehmet Alper ÖĞRETİCİ

   AES Genel Başkanı


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)