adscode
adscode

Yeni insan türü: WhatSAppiens

TÜRKLER NEDEN WHATSAPP KULLANIYOR?

Yeni insan türü: WhatSAppiens
Türkiye'den Haberler
Güncelleme : 30-Jul-20 17:40

Prof. Dr. Levent ERASLAN koordinasyonunda, gençlerin sosyal iletişim ağı WhatsApp'ı kullanım özellik ve alışkanlıklarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilen WhatSappiens araştırmasına Türkiye'den 100'ün üzerinde üniversiteden 25.013 öğrenci katılmıştır. İnternet üzerinden yapılan çalışmada öğrencilere, WhatsApp kullanımı üzerine pek çok soru yöneltilmiştir. Yapılan çalışma katılımcı sayısı itibarıyla dünyada bu nitelikteki çalışmaların en büyüğü niteliğindedir.

 

Dijitalleşen dünyada 1.5 milyardan fazla insanın birbiriyle haberleşmek amacıyla WhatsApp'ı kullandığı bilinmektedir. İnsanlar artık WhatsApp üzerinden iletişim kurmakta ve düşüncelerini, duygularını veya karşı tarafa iletmek istedikleri bütün mesajları sözlü veya emojiler aracılığıyla iletmeye çalışmaktadırlar. WhatsApp insanlara karşı taraftan yanıt alamadıkları ya da kendisine dönüş yapılmadığı zaman hayal kırıklığı gibi olumsuz duyguları da yaşadıkları bir ortamda sunmaktadır. Bu da insanın kendisine hizmet etmesi için üretilmiş olan bir teknolojik uygulama karşısında, kendisinin bir nevi teknolojileşmeye başladığını ifade etmek amacıyla türetilmiş bir kavram olarak karşımıza 'Whatsappiens'i çıkartmaktadır.
Neredeyse 'Whatsappiens' yani 'Whatsapp insanı' şeklinde yaşayan çok sayıda bireyin çevremizde oluşmaya başlaması aslında bu kavramın bir anlamda doğruluğuna işaret etmektedir.

 

25binden fazla kişinin katıldığı araştırmada ise dikkat çeken birkaç sonuç ise şu şekildedir:

  • Katılımcıların yarısından fazlasının, günde iki saat ve daha fazla (%57,60) WhatsApp kullandığı belirlenmiştir. Bunun yanısıra katılımcıların beşte birinin, günde beş saatten fazla WhatsApp kullandığı tespit edilmiştir.

 

  • Katılımcıların üye olduğu WhatsApp grup sayılarına ilişkin yüzdelik dağılımı incelendiğinde katılımcıların yarısından fazlasının en az 4 WhatsApp grubuna üye olduğu tespit edilmiştir.

 

  • Katılımcıların %60,70’i birden fazla sebeple WhatsApp’ı kullandıklarını belirtmişlerdir. Bu kullanım amaçlarının başında “bilgi edinmek-vermek” ve “sohbet etmek” motivasyonlarının geldiği tespit edilmiştir.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)