adscode
adscode

Yeni İnternet Yasası AB Normlarında Olsun!

DES:Yeni internet yasasının Avrupa Birliği kriterlerine uygun bir şekilde yapılmasını istiyoruz” dedi.

Yeni İnternet Yasası AB Normlarında Olsun!
Sendikalar
Türkiye gündemindeki yeni internet yasasının ifade ve haber alma özgürlüğü, fikri haklar, kişisel gizlilik gibi konularda kaygılar oluşturduğunu söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Yasa teklifine dönük müspet ve menfi yöndeki açıklamalar Türkiye’nin kafasını karıştırmış, büyük bir bilgi kirliliğine neden olmuştur. Yeni internet yasasının Avrupa Birliği kriterlerine uygun bir şekilde yapılmasını istiyoruz” dedi.

BASKI VE MÜDAHALE OLMAMALI

Yasa taslağında kişilik hakkı ve özel hayatın gizliliği ihlalinin engellenmesine ve denetiminin kolaylaştırılmasına dönük olumlu yaklaşımlar bulunmasına rağmen bazı hükümlerle sansür uygulamalarının genişletilmeye çalışıldığını ifade eden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Çözüm AB normlarına tamamen uygun bir internet yasası olacaktır. Aksi halde zaten temel hak ve özgürlükler bakımından sorunlu olan Türkiye’de bu yasayla birlikte siyasi tahakküm artacak, daha baskıcı, daha müdahaleci bir Türkiye imajı güçlenecektir” diye konuştu.

 

İnternetin ve buna bağlı olarak sosyal medyanın baş belası olarak görülmemesi gerektiğini, bir takım soyut ve izafi gerekçelerle internette erişim hakkının kontrol ve baskı altına alınmasının yanlış olacağını kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, son olarak şunları söyledi.

 

İNTERNET YASASI ÇOK HASSAS

Yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi olan ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sosyal yaşamı, iletişim ve haberleşme kültürünü, ekonomiyi, bilgiye erişimi ve eğitim hayatını kökten değiştiren internet konusunda yapılacak olan yasal düzenlemenin büyük bir hassasiyet ve uzlaşı ile yapılması gerektiğine inanıyorum.

 

SANSÜR KAYGILARI GİDERİLMELİ

Haber alma özgürlüğü başta olmak üzere, ifade özgürlüğü, kişisel gizlilik ve fikri haklar gibi konularda en çağdaş, demokratik ve özgürlükçü fakat aynı zamanda da çocuklarımız başta olmak üzere olası mağdurlarında haklarını koruyacak nitelikte hazırlanmasını istiyoruz. Yeni internet yasasının AB normlarına uygun olmaması durumunda, kamuoyundaki “sansür uygulamalarını artıracak keyfiyette, kaygı verici bir düzenleme” algısı giderilemeyecektir.

 

BİLGİ TOPLUMU HEDEFİ

Türkiye’nin eğitimli ve bilinçli bireylerden oluşan bilgi toplumu olma hedefiyle çelişmeyen bir internet yasasına ihtiyacı vardır. İlgili sivil toplum kuruluşları ve internet paydaşlarının görüşleri de dikkate alınarak çağdaş ve demokratik bir internet yasasının çıkarılması eğitimciler olarak siyasi partilerimizden en büyük beklentimizdir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)