adscode
adscode

Yeni rektör seçimlerinin ayrıntıları netleşti

YÖK, kanun hükmünde kararname ile üniversitelerde rektör seçimlerine son verilmesinin ardından yeni sistemin ayrıntılarını görüşmek için bir dizi toplantı gerçekleştirdi.

Yeni rektör seçimlerinin ayrıntıları netleşti
Eğitim
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kanun hükmünde kararname (KHK) ile üniversitelerde rektör seçimlerine son verilmesinin ardından yeni sistemin ayrıntılarını görüşmek için bir dizi toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılar sonrası yeni sistem konusunda görüş birliğine varıldı. Buna göre, rektör adayı akademisyenlerde 3 yıllık profesör olma şartı aranacak.

Kaynaklar, bu şartın gerekçesini, "Akademisyenin rektörlük öncesinde dekanlık ve rektör yardımcılığı gibi idari görevlerde yer alarak tecrübe kazanması" sözleriyle açıkladı.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Rektör adayı akademisyenler, YÖK'e özgeçmişi ile başvuru yapacak. Yeni düzenlemede, öğretim üyeleri görev yaptıkları üniversite dışındaki bir üniversiteye de rektör olabilmek için başvuruda bulunabilecek. YÖK Genel Kurulu, gerekli görürse rektör adaylarını görüşmeye davet edecek. Adayların, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle bağlantısı olup olmadığı araştırılacak. İstihbarat birimlerine "güvenlik soruşturması" yaptırılacak. YÖK uygun gördüğü 3 adayı, Cumhurbaşkanı'na iletecek. Cumhurbaşkanı, adaylar arasından birini üniversiteye rektör olarak atayacak.

1 AYLIK SÜRE

Cumhurbaşkanı, YÖK'ten gönderilen listeye göre 1 ay içinde atama yapmazsa, YÖK 15 gün içinde aday listesini güncelleyip tekrar Cumhurbaşkanı'na sunacak. Cumhurbaşkanı, bu listeden birini ya da listenin dışında istediği üniversiteden bir profesörü, atama bekleyen üniversiteye rektör olarak atayacak. Örneğin, ODTÜ'ye Gazi Üniversitesi'nden, Boğaziçi Üniversitesi'ne İstanbul Üniversitesi'nden rektör atanabilecek.

Eski düzenlemede, üniversitelerde aday belirleme seçimleri yapılıyordu. Seçimlerde en çok oy alan 6 üyeden 3'ünü YÖK belirliyor ve Cumhurbaşkanı bu 3 aday arasından birini rektör olarak atıyordu.

DENETLEME SİVİLLEŞTİ

KHK düzenlemesiyle YÖK Denetleme Kurulu üyelikleri de değiştirildi. Mevcut üyeliklerin tamamı sona erdirildi. Yeni üyeler 3 yıllığına atanacak. Bugüne kadar Genelkurmay Başkanlığı'nın 1 üye belirleme yetkisi vardı. Bunun yerine Milli Savunma Bakanlığı 1 üye belirleyecek. Bu, "Sivilleşme adımı" olarak yorumlanıyor.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)