adscode
adscode

Yeni Sistem Bugün Belli Oluyor!

TEOG'un yerine gelecek sistem, bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı Bakanlar Kurulu'na sunulacakmış! Peki hemen netleşir mi? Acele etmemekte yarar var! Çünkü MEB, ne zaman hızlı karar aldıysa,…

Yeni Sistem Bugün Belli Oluyor!
Günün Yazısı
TEOG ve benzeri sınavlar, kaldırılmasın mı?
Bunu kırk yıldır tartışıyoruz.
Kaldıramasını istemeyen yok gibi ama ne zaman bu gündeme gelse, sınav sayısı azalacağına, hep, daha da artırıldı.
Gelinen son nokta, sınava herkesin değil, en başarılı yüzde 5'in gireceği yönünde.
İşte bu da, bir çok soruyu gündeme getiriyor.
Bu yüzden, şu sistem kabul edildi diye acele etmemekte yarar var.
En azından kısa süreliğine de olsa tartışmaya açması, sürekliliği açısından iyi olur...
Peki nedir, kafalara takılan soru işaretleri?
İşte onlardan bir kaçı:

. Hani herkes istediği okula girecekti?
. Okul başarısına dayalı bir sistem, bir anda değil,  çok önceden açıklanmalı ve öğrenciler, kendilerini ona göre hazırlamalıydı. TEOG'ta, odak noktası sınavlar olduğu için öğrencinin ağırlığı o yöndeydi.
. Objektif ve standart bir ölçme değerlendirme sisteminin olmadığı bir ortamda, ortalaması en yüksek öğrencileri bu sınav yönlendirmek hiç de adil olmaz. Örneğin bazı okullar, gelin sizi 100 üzerinden 100'le mezun edelim diye ilanlar verdi ve şişirilmiş hormonlu notların sistemi nasıl çökerttiğini en iyi MEB bilir.
. Kolejlerin çoğunda not ortalamaları 95'in hatta 100'ün altına inmezsen, yabancı okullarda, özellikle Fransız liselerinde 70'in üzerinde bir ortama hayal gibi!.
. Böylesi durumlarda çan eğrisi sistemini uygulamakta  yarar var ama bunun da delindiğine çok şahit olduk.
. Bugüne kadar yaşanan kargaşanın en önemli nedenlerinden birisi de,  sınavın ortak, yerleştirmenin ayrı ayrı yapılmasıydı. Yeni sistemde, sınav da, yerleştirme de devlet okulu, özel fark etmeksizin merkezi ve tek elden yapılmalıdır.
. Yıllık öğrenim ücreti  60 bin liralık özel okullarla, bir kaç öğretmenli ortaokul mezunlarını, aynı sınavda yarıştırmak ne kadar doğru? Daha da önemlisi, eğitimin 99 hedefini bir kenara itip, sadece sınavlara öğrenici hazırlayan  dersana okullar ile diğerlerini yarıştırmak tavşanla kaplumbağayı yarıştrmanın ötesine geçmez!
.Fen liseleri, anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, kolejler, imam hatipler, meslek liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ya da farklı türdeki liselere, tek tip sınavla öğrenci almak, dersaneye olan bağımlılığı daha da artırmanın ötesine geçmez. İlle de bir sınav olacaksa, merkezi tek sınavda, her okul türü için farklı sorular olmalı ve tercih edecekleri liseye göre, sadece o soruları cevaplamalılar.
. Hatta ve hatta yüzde 90 için sınava hiç gerek olmamalı!. Mahalledeki  liseler  ve kontenjanlarını, zaten zor dolduran okullar için sınava ne gerek var ki!
. İkamete dayalı kayıt sisteminin iyi işlemediği, iyi okullar önündeki servis araçlarından belli.  Eğer ille de uygulanacaksa, bunun, kesinlikle disipline edilmesi gerekir.
. Sınavlara başvuru, zoraki değil, konulan kıstaslara ve tercihe bağlı olmalı ve sınav sistemine katılmak istemeyen okullar, kendi koyacağı kurallara göre de öğrenci alabilmeli ama bu kesinlikle yeni bir sınav olmamalı!
. Hükümetin de, MEB'in de işi zor! Dikkatlerin bu kadar üzerlerinde  ve zamanın bu kadar kısa olduğu  bir dönemde, hata yapma olasılıkları çok fazla. Allah, kendilerine kolaylık versin. Beş defa düşünüp, tartışıp, paylaşıp, geri dönüşleri analiz etmeden hızla karar vermesinler, yoksa yeni alacakları kararlar da, öncekiler gibi kalıcı olmaz!..
Ve Türkiye artık sınav yorgunu.
Ne yeni bir tartışmayı kaldırabilir ne de yeni sınavları. 
Ne olur, bu kez en iyisi olsun...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)