adscode
adscode

Yerli patent başvuruları yüzde 21 arttı

UPB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya: 2016 yılı toplam yerli patent başvuru sayısı 6 bin 445 olarak gerçekleşti. Burada Türkiye'nin, darbe yapmak isteyen hainlere inat Ar-Ge ve patent çalışmalarından çok daha…

Yerli patent başvuruları yüzde 21 arttı
Bilim Teknoloji
Türkiye'de darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz sonrası buluş ve patent başvurularında kısa süreli bir daralma yaşansa da sonraki aylarda başvurularda rekor denebilecek sayıya ulaşılırken, 2016'da önceki yıla göre yaklaşık yüzde 21'lik artış oldu.

Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından patent ve buluş çalışmalarında yükseliş olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmek istenen darbe girişimini en az hasarla atlattığına işaret eden Kaya, son yıllarda Türk ekonomisinin istikrarlı bir yükseliş trendi içerisine girdiğinin altını çizdi.

Kaya, Türkiye'nin, son yıllarda gerek ekonomisi gerekse de istikrar ortamı olması nedeniyle dünyanın takip ettiği bir ülke haline geldiğini vurgulayarak, "Bu istikrarlı yükseliş dostları sevindirdiği kadar, düşmanları da endişeye sevk etmiştir. 15 Temmuz günü yaşanan kanlı darbe girişimi ise Türkiye'nin önüne set çekmek amacıyla yapılmış alçak bir eylemdir" dedi.

- Hainlere inat

Darbe girişiminin ekonomiye ve patent çalışmalarına da kısa süreli de olsa bir sekte vurduğunu belirten Kaya, şunları söyledi:

"Türkiye'de patent ve faydalı model başvuruları her geçen yıl artan bir trendde seyrine devam ediyor. 2016 yılı için yerli patent başvuruları açısından genel bir değerlendirme yaptığımızda hazirandaki başvuru sayısı 537 seviyelerine çıktı. Bu rakam 2014'ün aynı döneminde 414, 2015'te ise 416. Böyle bir artış son yılların rekoru sayılabilecek durumdadır. Ancak temmuz ayına baktığımızda bu rakam bir anda 325'e düşüyor. Ağustos ve eylülde dalgalanmalar görüyoruz. Aralıkta ise Türkiye, darbe girişiminin yarattığı o sıkıntılı ortamdan uzaklaşıyor ve önceki yıllara oranla daha yüksek bir yerli patent başvuru sayısı olan bin 398'i yakalıyor."

Kaya, geçen yılın toplamına bakıldığında da yaklaşık yüzde 21'lik bir artış yakalandığını belirterek, "2016 yılı toplam yerli patent başvuru sayısı 6 bin 445 olarak gerçekleşti. Başvuru sayısı, 2015 yılında 5 bin 302, 2014 yılında ise 4 bin 554 olmuştu. Burada, Türkiye'nin, darbe yapmak isteyen hainlere inat Ar-Ge ve patent çalışmalarından çok daha güçlenerek çıktığını söylemek mümkün." dedi.

- Aynı başarı 2017'de de devam edecek

Kaya, 15 Temmuz girişiminin ardından icatları koruma noktasında bir diğer hukuki enstrüman olan faydalı model başvurularında da patente çok benzer bir durumun yaşandığını kaydetti.

Ülkenin genel ekonomik görüntüsü ile aynı oranda temmuz ayında bir düşüş yaşandığının görüldüğünü aktaran Kaya, şöyle devam etti;

"15 Temmuz 2016 yılında yaşanan bu hain girişimin sonrasında patent ve faydalı model başvurularında kısa süreli o aya özel bir düşüş olsa da kısa bir dalgalanmadan sonra başvuru sayıları tekrar yükseliş trendine girmiş oluyor ve yıl bitiminde de önceki yıllara oranla daha yüksek bir sayıyla yılı kapatmış gözüküyoruz. Bizim insanımızın içinde çok büyük bir buluş icat potansiyeli var. Bizim toplumumuzdaki insanlar zeki. Dolayısıyla hiçbir darbe onları etkileyemez. Bu da etkileyemedi. Ters etki yaptı hatta."

Kaya, 2017 yılı için aynı başarının devam edeceğine ve yeni rekorların geleceğine inandıklarını, 2023 için hedefin ise yıllık 50 bin yerli patent başvurusu olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)