adscode
adscode

YGS öncesi ailelere son uyarılar!

YGS’ye çok kısa bir süre kaldı. Çınar Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi öğretmeni Muhammet Zahit Okudan, bu son günlerde ailelerin üzerine düşenleri anlattı.

YGS öncesi ailelere son uyarılar!
Sınavlar
YGS’ye sayılı günler kaldı. Bugüne kadar öğrenciler ve veliler yoğun bir dönem yaşadılar. Bu son günlerde yapılmaması gereken bazı hareketler, bu güne kadar verilen emeklerin boşuna gitmesine neden olabilir. Bu noktada ailelerimize yine önemli görevler düşüyor.
Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı aslında bilgi ve zekânın ufak bir testi konumunda. Ancak en önemli unsur moral ve motivasyondur. Her ne kadar öğrenci yaş grubu itibariyle arkadaşlarını dinlese de aile onun içinde manevi bir güçtür.
 
Şaka Yollu Sözler Gerçek Şeklinde Algılanabilir
Son 2 gün anne ve babanın tutumu çok önemli bir hal alır. Burada söylenecek şaka yollu sözler gerçek şeklinde algılanabilir ve farklı tepkiler yansıtır. Bu sebepten anne ve babanın sınava girecek öğrenciyle konuşmalarında sade anlaşılır bir dille konuşmasında fayda vardır. Moral vermek amacıyla abartılı iltifatlardan kaçınmak gerekir, artık çocuklarımız genç kategorisine girmiş bulunmaktadırlar.
 
Uyku Zamanı Konusunda Baskı Yapmak Yanlış Sonuçlar Doğurabilir
YGS gecesi saat 21.00 itibari ile “Hadi kızım” ya da “Oğlum yarın sınav var, erken yat” demek aslında bizim kendi düşüncemizde güzel ama o güne kadar 00.00’a kadar oturup ders çalışan veya farklı uğraşlar ile zaman geçiren öğrenci açısından komik karşılanır. Eğer hala “Hadi” dersek ters karşılanır, hala “Hadi” diyorsak yatağa gidilir fakat uykuya dalınmaz ve yatakta yarın yapılacaklar düşünülmeye başlanır. Bazen bu düşünceler “yarın ya zor olursa ya da “hiç çözmediğim tarzda bir soru gelirse” gibi olumsuz da olabilir.
 
Öğrenciyle Sınav Harici Bir Sohbet Etmek Gerekiyor
Hal bu ki son gece saat 22.00’a kadar olan süreçte beraber akşam yemeği yiyip, öğrenciyle sınav harici bir sohbet etmeye çalışıp onu yarının stresinden birazda olsa uzaklaştırmak gerek. Sonrasında öğrenciye ılık bir duş alıp yarın biraz daha erken ve dinç kalkması söylenebilir.
 
Sınav Sabahı Kahvaltının Sıradan Olması Önemlidir
Sabah ise en önemli kısımdır. Anneler, burada özellikle iş size düşüyor. Öğrenciyi diğer günlerde nasıl kahvaltı hazırlıyorsak sınav sabahı da aynı şekilde kahvaltı hazırlamak gerekir. Öğrenciye sınav sabahı bir kuş sütü eksik etmek aslında çok da iyi değil. Öğrencimiz sınavda 160 dakika kalacak. Bu sebepten metabolizma sıkıntı yaşayabilir. Vücudun her zaman alışık olduğu şekilde kalması önemlidir. Sabah bazı öğrencilerimizde bütün aile ile gitmek sıkıntı olabilir. Bunu öğrencinin o anki ruh haline göre ayarlamakta fayda vardır. Asıl önemli olan sınav sonrasında kullanacağımız cümlelerdir. Bunları özenle seçerek kullanalım.
 
Asıl Sınav LYS!
Unutmayalım, asıl sınav Haziran ayında yapılacak olan LYS’dir. Bu sınava bir an önce odaklanabilmesi için bir rehber öğretmenle eş güdümlü gitmekte fayda vardır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)