adscode
adscode

YKS adaylarına uyarılar: “Maske takın, süre tutun,sınavın provasını evde yapın”

Pandemi koşulları nedeniyle yaşanan belirsizliğin ardından 27-28 Haziran’da yapılacağı açıklanan YKS yaklaşırken, üniversite adayları, hayatlarının sınavına bu yıl virüs salgını gölgesinde hazırlanıyor. 

YKS adaylarına uyarılar:  “Maske takın, süre tutun,sınavın provasını evde yapın”
Eğitim
Güncelleme : 16-Jun-20 15:57

Bir yandan pandemi şartları bir yandan da daralan zaman, öğrencilerin daha fazla kaygılanmalarına neden oluyor. Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar, yoğunlaşan kaygı ve endişenin sınav hazırlığını olumsuz etkilememesi için adaylarla önemli bilgileri paylaştı.

 

“Belli seviyedeki kaygı olumludur”
Öğrencilerin hazırlık sürecinde kendini yetersiz hissetme, başaramayacaklarına yönelik korku, tedirginlik, sınavın kötü geçeceğine dair olumsuz düşünceler, huzursuzluk, yeme düzeninde bozulmalar gibi sorunlar yaşayabileceklerini belirten Prof. Dr. Koçkar, belli bir seviyede kaygının öğrencileri harekete geçirerek olumlu bir rol oynadığını ancak bu kaygının baş edilemeyecek düzeyde olmasının sadece sınav sürecini değil, aynı zamanda günlük hayatı da olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
Öğrencilerin daha önceki olumsuz tecrübelerine odaklanmak yerine, sınava yönelik olumlu ve motivasyonlarını yükselten düşüncelerini çeşitlendirmeye çalışmalarının yararlı olacağını vurgulayan Prof. Dr. Koçkar şunları söyledi: “Adaylar, ‘Matematik çok zorlandığım bir ders olmasına rağmen, düzenli çalışarak netlerimi arttırdım’ örneğindeki gibi başarılı oldukları deneyimlerini gözden geçirebilirler. Öğrenciler, tüm dikkatlerini bedenlerine vererek, kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi fiziksel belirtilere odaklanmamalılar. Bu belirtilere odaklanmak, stresle başa çıkmalarını zorlaştırır. Bu süreçte gevşeme egzersizleri yapmak, kısa molalar vermek, sınav kaygısı ve stresiyle başa çıkmalarını kolaylaştıracaktır. Kaygı eğer başa çıkılamayan ve günlük hayatı etkileyen bir boyuta ulaştıysa mutlaka en kısa zamanda bir uzmandan destek alınması bu süreci yönetebilmek adına yararlı olacaktır.”

 

Kaygıyı azaltmak için evde sınav provası
Sınava kadar olan süre içerisinde  öğrencilerin öncelikle konu eksiklerini tamamlamaya yönelik bir plan oluşturmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Koçkar, hazırlık sürecine dair öğrencilere şu önerilerde bulundu: “Sınavda giyecekleri kıyafetlerle süre tutarak ve maske takarak sınavdaymış gibi deneme çözmeleri  sınav sürecinin provası olur ve sınav kaygısını azaltır. Bu süreçte öğrencilerin, sınavın açıklanan tarihte yapılacağı gerçeğini kabul edip bu durumu göz önüne alarak çalışma süreçlerini planlamaları yararlı olacaktır. Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymaları önem taşımaktadır. Unutmamalıdır ki gerçekçi olmayan hedefler motivasyonu olumsuz etkiler.”

 

Kutu...
Sınav anında konsantrasyon nasıl sağlanmalı?

Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar: “Öğrencilerin, sınavda bir miktar heyecan ve stres belirtileri yaşamaları beklenen bir durum. Sınav başarısını etkileyen birçok farklı faktör vardır ve sınav esnasındaki konsantrasyon bunların başında gelir. Her öğrencinin dikkat süresi birbirinden farklıdır ancak çeşitli yöntemlerle bu dikkat süresi arttırılabilir. Soruları okurken çok hızlı veya çok yavaş okumak, soruyu anlayıp doğru cevaplanmasını zorlaştırabilir. Her öğrencinin dikkati sınav sürecinde dağılır, bu gayet normaldir. Öğrenciler dikkatlerinin dağıldığını hissettiklerinde, bir yudum su içmek veya birkaç derin nefes almak gibi çok kısa molalar verebilirler; sınav esnasında yapamayacakları sorularla vakit harcamak yerine, dikkatlerini yapabilecekleri sorulara yönlendirmeli, daha sonra zorlanacaklarını düşündükleri sorulara yönelmeliler. Ayrıca sınav öncesinde güvendikleri bir rehber öğretmen veya öğretmenle bireysel sınav stratejilerini geliştirmeleri de çok yararlı olur. Böylelikle sınav anında zamanı etkili kullanarak konsantrasyonlarını arttırabilirler.”

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)