adscode
adscode

YKS Baraj Puanı Kaç?

Heyecanla beklenen YKS sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Peki bu yıl YKS'de baraj puanı kaç?

YKS Baraj Puanı Kaç?
Sınavlar
Güncelleme : 28-Jul-20 15:58

27-28 Haziran'da gerçekleştirilen 2020-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Sırada tercih heyecanı var. Adaylar için merak konusu bir konu da baraj puanı. Bu yıl YKS baraj puanı kaç oldu?

Bu yılla sınırlı kalmak şartıyla baraj puanı TYT’de 150, AYT ve YDT'de ise 170 olarak belirlendi. Üniversite adayları, TYT sınavından en az 150 puan alarak iki yıllık üniversite tercihinde bulunabilecek. Öğrencilerin, AYT ve YDT sınavları sonucunda tercih yapabilmek için ise en az 170 puan almaları gerekecek.

Bu yıl yaşanan küresel salgın dolayısıyla YÖK merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanını 170'e çekmişti. 170 baraj puanı bu yıl ile sınırlı kalacak. 

YÖK'ün açıklamasında "Küresel salgının oluşturduğu olumsuz şartlar göz önünde bulundurularak, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da 'bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla' 170'e çekilmiştir. Bu kararla birlikte, geçtiğimiz yılki verilere göre 112 ila 195 bin ilave aday öğrencimizin lisans programlarına yerleşebilecekleri tahmin edilmektedir." değerlendirmesine yer verildi.


BARAJI GEÇEMEYENLER ÖZEL ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLİR Mİ?

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebiliyor. TYT' de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını seçebiliyor.

Tablo 3A'da yer alan tüm 2 yıllık ön lisans bölümlerine sınavsız geçiş yapılabilmektedir. Dolayısı ile bu bölümlerin bulunduğu devlet yada özel tüm üniversitelere de sınavsız geçiş tercihinde bulunulabilmektedir. Devlet üniversitelerinde belirlenen kontenjanın tamamı için öncelik sınavsız geçiş öğrencilerine ait olup, kontenjanın dolmaması durumunda YGS puanı ile alan dışından öğrenci alınmaktadır. Özel üniversitelerde (vakıf) ise sınavsız geçiş bölümleri için belirlenen kontenjanlar vardır ve bunlar her yıl ÖSYM tercih kılavuzunda belirtilmektedir.

Ayrıca kılavuzda özel üniversitelerin sınavsız geçiş bölümleri için burslu kontenjanları da verilmektedir. Özel üniversite programlarına tercih yaparken programların yanında parantez içinde verilen ücretli, tam burslu, %25 Burslu, %50 Burslu gibi ifadelere özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Ücretli bölümlerin kontenjanı yüksekken burslu ve tam burslu sınavsız geçiş bölümlerinin kontenjanının daha az olduğunu göreceksiniz.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)