adscode
adscode

YKS'ye sayılı günler kala öğrenciler ve velilere öneriler

18-19 Haziran’da uygulanacak YKS’ye sayılı günler kaldı. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimi ve desteğinin oldukça önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, sınav öncesi rehber olacak bazı önerilerde bulundu:

YKS'ye sayılı günler kala öğrenciler ve velilere öneriler
YKS
Güncelleme : 05-Jun-22 14:01

MEF Okulları Ulus Kampüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nün ebeveynlere ve öğrencilere sınav öncesi rehber olacak önerileri şöyle:

Sınava hazırlık süreci; ders programlarını takip etme, sınavlara sistemli bir şekilde hazırlanma, ders dışı çeşitli kurslara katılma ve diğer faaliyetler için zamanı iyi değerlendirmeyi gerekli kılar. Yapılan araştırmalar, olumlu zaman yönetimi davranışlarının öğrencilerin akademik başarısını olumlu yönde etkilediği ortaya konmuştur. Lise serüveninin başından bu yana, öğrencilerimizle ders çalışma teknikleri, mesleki hedef belirleme, sınava hazırlık süreci gibi yaptığımız çalışmaların ardından sınava sayılı günler kala hem öğrencilerimiz hem de siz velilerimiz için önerileri hazırlamak istedik.

Verimli Konu Tekrarı

Çalışma saatinizi ve çalışma temponuzu artırmanız gerekir. Eksik olan konular varsa günlük 15 dakika konu tekrar edin.

Deneme sınavı sonrası çözemediğiniz veya yanlış yaptığınız soruları tekrar çözerek eksik olduğunuz konuları gözden geçirebilirsiniz.

Deneme Sınavı ve Test Çözümü

Her gün 1 tane deneme sınavı çözmelisiniz. Her gün aynı saatte deneme sınavı çözmek psikolojik olarak sizi sınava hazırlar, sınava rahat bir şekilde girmenizi sağlayacaktır. Deneme sınavlarını eksiklerinizi fark etmek için bir fırsat görün. Sınava kısa bir süre kala daha çok genel tekrar testleri ve deneme sınavı çözün. ÖSYM’nin soru kalıplarını gözden geçirin. Geçmiş̧ yıllarda çıkmış̧ soruları çözmeniz, soru çeşitlerini görmeniz açısından fayda sağlayacaktır. Yanlış yaptığınız her sorunun çözümünü mutlaka öğrenin.

 

Zaman Yönetimi

Deneme sınavı çözerken gerçek sınavdaymışsınız gibi davranın. Süre tutun. Deneme sınavı çözerken de sınavda olacağı gibi yerinizden kalkmayın, sabit kalın. Zamanı etkin ve nitelikli kullanarak, sınavı yetiştirmeye kendinizi alıştırmalısınız. Dikkatsizlikten yanlış işaretlediğiniz cevaplar için de hangi açıdan hangi yönde daha dikkatli olmak için kendinize geri bildirimde bulunmalısınız.

 

Uyku ve Beslenme Düzeni

Uyuma-uyanma saatleri, kahvaltı saati, yeme-içme alışkanlıkları gibi günlük rutinlerinizi sabitleyin. Sınava kadar olan sürede bu alışkanlıkları sınav anına uyarlamakta fayda var. Örneğin; sınav sabahı kaçta kalkılacaksa şimdiden o saatte kalkmak, kahvaltı alışkanlığı kazanmak, sınav anında yiyecek-içecek tüketilmediği için deneme sınavı çözerken yiyecek-içecek tüketmemek size fazlaca yardımcı olacaktır.

Ebeveynlere Öneriler

- Sorumluluk ve özgüvenin önemi: Sınava hazırlık sürecinde öğrenci sorumluluklarını yerine getirmelidir. Günlük rutinlerini kendisinin yapması, hayatını tamamen sınava odaklamaması gerekmektedir. Bunun yanında, üstesinden gelemeyeceği sorumluluklar vermek de özgüvenini negatif Örneğin; kendi odasını toplaması, market alışverişini yapması, yemek hazırlamaya yardım etmek gibi doğal sorumlulukları yerine getirmelidir.

- Ergenlik döneminde olduğunu unutmayın: Sınava hazırlık sürecinde ergenlik döneminin en zorlu dönemleri atlatılmış olsa bile unutmayın ki çocuğunuz ergenlik dönemini henüz bitirmedi.

- Eleştirilmesi gereken durumlarda eleştirin, ancak yargılayıcı olmayın.

- Destekçi olun. “Bu yıl üniversiteye gidemezse” hangi alternatiflerin gündeme geleceğini mutlaka önceden birlikte belirleyin. Tek hedef yerine olabilme ihtimali yüksek birkaç alternatif belirleyin. Alternatifsizlik var olan olağan gerginlik ve kaygıyı, aşılması güç bir boyuta getirebilir.

- ”Yasaklamak” yerine “kısıtlamak”: Sınav sürecinde çocuğunuzun yaşamını sadece akademik sürece odaklamasını beklemeyin. Ders dışı etkinlikler yapması sınav kaygısını azaltmaya yardımcı olur. Çocuğunuz ile birlikte sosyal programını ders çalışmanın önüne geçmeyecek bir şekilde planlayın. İş birliği içinde olmak hem sizin için hem de çocuğunuz için faydalı olacaktır. Anlaşma yapın: Son yıllarda sınava hazırlık sürecinde cep telefonu ve bilgisayarın bilinçli kullanılmamasının sorun haline geldiğini görmekteyiz. Ailenin tüm üyeleri ile birlikte ortak kurallar belirlenmesi faydalı olacaktır.

- Başkalarıyla kıyaslama yapmayın. Arkadaşları ile karşılaştırma yapmak kendisine yönelik güveninin düşmesine sebep olur.

- Yoğun baskı oluşturacak cümlelerden kaçının. "Sana güveniyoruz, hepsini yaparsın” vb. sözler kişide kaygı yaratabilir. Çoğu genç ailelerine karşı mahçup olmaktan korkar. Bunun yerine, "Elinden gelenin en iyisini yap, biz hep yanındayız.” demek daha doğru olabilir.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)