adscode
adscode

YKS'ye sayılı saatler kala uzmanlar uyardı!

YKS'ye sayılı saatler kaldı. Uzmanlar son saatlere girilirken adayları uyarıyor: Yemek ve uyku düzenini oturtun, birebir sınav provaları yapın, evraklarınızı hazırlayın, sınav yerinizi gidip görün.

YKS'ye sayılı saatler kala uzmanlar uyardı!
Sınavlar
Güncelleme : 14-Jun-19 14:02

Üniversite hayali kuran 2,5 milyon adayın heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı saatler kaldı. YKS kapsamında 15 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’te birinci oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT); 16 Haziran Pazar günü de saat 10.15’te ikinci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile 15.45’te üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak. TYT’nin yerleştirme puanlarına katkısı yüzde 40; AYT’nin ise yüzde 60 olacak.

 

Testler isteğe bağlı

 

TYT’den en az 150 puan ve üstü alan adayların ikinci oturum puanları hesaplanacak. Barajı geçemeyenlerin puanları oluşturulmayacak. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecek ayrıca özel yetenek sınavıyla alan yükseköğretim programlarına başvurabilecekler. 

 

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan Sayısal (SAY), Sözel (SÖZ), Eşit Ağırlık (EA), DİL puanları 180 ve üzeri olanlar ise bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programlarıyla birlikte TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecekler.

 

Adaylar, tercih edecekleri programlara göre gerekli olan testleri çözecekler.  Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, adayların cevaplamaları gereken testleri şöyle sıralıyor: “Sözel puan türünden tercih yapacak aday, TYT’nin yanı sıra AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 testi ile Sosyal Bilimler-2 testinden sorumlu. Sayısal puan türünden tercih yapacaklar TYT ile AYT’de Matematik ve Fen Bilimleri testlerini yanıtlayacak. Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapacaklar TYT’ye girdikten sonra AYT’de Türk Dili ve - Bilimler 1 testi ile Matematik testini yanıtlayacaklar. Dil puan türünden tercih yapacak adaylar ise TYT’ye girdikten sonra ikinci oturumda sadece Yabancı Dil testinden sorumlu olacaklar.”

 

Sınav provası yapın

 

Uzmanlar birçok adayın sınavda soru kökünü yanlış okuma, işlem hatası, cevap kâğıdında kaydırma yapmak gibi küçük hatalar nedeniyle büyük puanlar kaybedebildiğine dikkat çekiyorlar. Sınavda uygulanacak taktiklerle bu hataların önüne geçmek mümkün. O açıdan deneme sınavlarında gösterdiğiniz performans ve sonuç çok önemli. Eğitim Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış, sınav öncesinde adayların YKS oturumlarının başladığı saatlerde ve benzer sürede birer deneme sınavı çözmesinin yararlı olacağını belirtiyor.

 

Psikolojik Danışmanlık Rehberlik ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin de YKS’ye hazırlık sürecinde çözülen deneme sınavlarında en iyi sonuç alınan yöntemin, gerçek sınavda da izlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Sezgin, sınava girecek adaylara şu tavsiyelerde bulunuyor: “Sınav günü daha önceki soru çözümlerinde denenmeyen yöntemler kullanılmamalı. Ayrıca sınavdan kaç gün önce ders çalışmayı bırakmalıyım diye de öğrenciler kendine sormamalı. Bazı öğrenciler son akşam bile test çözerken bazıları 2 gün önce soru çözümünü bırakırsa rahat eder.”

 

Adayların sınav öncesinde yaptıkları yanlışların nedenini iyi değerlendirmeleri gerektiğine değinen Sezgin, “Soruları çözerken veriler iyice okunmalı.

 

Tüm veriler değerlendirmeli, sorunun ne istediği tam olarak anlaşılmalı. Bu, sınavda doğru okuma alışkanlığı kazandıracaktır.

 

Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin. Unutmayın, bir soru ne kadar uzunsa, içinde o kadar ipucu vardır” diyor.

 

Zaman kazanmak için

 

Barış Sezgin, sınavda zamanı doğru kullanmanın önemine değiniyor ve adaylara sınava dair şu taktikleri veriyor: 

 

- Zamanı doğru kullanamama, sınavda yapılan farklı bir hata. O nedenle zorlanılan soru, sonraya bırakılmalı. Bu uygulamayla hem zamandan kazanacağınız hem de moralinizi yüksek tutacağınız bir sınav geçirirsiniz.

 

- Zaman kazanmak için bir başka yöntem ise turlama tekniği. Bir testteki çok kolay, kolay ve normal soruları birinci turda çözerek diğerlerini ikinci tura bırakmaya turlama tekniği denir. Turlama tekniği hata oranını azaltırken, zamanı daha iyi kullanmaya yardımcı olur.

 

Kitapçığa odaklanın

 

Sınav süresince adayın sadece kendi soru kitapçığına odaklaması gerektiğini kaydeden eğitim

uzmanı Dr. Ahmet Alkayış ise şunlara dikkat çekiyor:

 

- Aday, sınava en başarılı olduğu dersten ya da testten başlamalı. Böylece hem kendine olan güveni artar hem de zamanını daha verimli kullanmış olur.

 

- Sınavda doğru gördüğünüz ilk seçeneği hemen işaretlemeyin, geri kalan bütün seçenekleri okuduktan sonra doğru seçeneği cevap kâğıdına kodlayın.

 

- Sorulara önyargılı yaklaşmayın. Sınavda bazen o kadar kolay sorulur ki asla bu kadar basit bir sorunun sorulmayacağını düşünürsünüz. Bazı adayların yanlışları bu basit sorulardan gelir.

 

- Diğer adayların soru çözme yöntemine yani daha hızlı ve daha yavaş soruları çözmelerine takılmayın. Aksi takdirde sınav anında dikkatinizi toparlayamayabilirsiniz.

 

- Şimdiye kadar kodlama sistemini oluşturmuş olmanız gerekiyor. Sınavda alıştığınız kodlama yönteminin dışına çıkmayın.

 

- Cevaplarınızı kontrol ederken, çok güçlü bir nedeniniz yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin. Akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman daha yüksektir.

 

 

 

Cep notları...

 

- Sınavda hem zaman kazanmak hem de soruları doğru çözebilmek için özellikle paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun, sonra paragrafa geçin.

 

- Soruları okurken önemli gördüğünüz yerlerin altını mutlaka çizin. Bu durum soru içeriğini hatırlamanızda kolaylık sağlayacaktır.

 

- Olumlu ve olumsuz soru köklerini çok dikkatli okuyun. Gerekirse heceleme yapın.

 

- Matematik ve Fen Bilimleri testlerinde yer alan soruları kafadan çözmeye çalışmayın. Bu soruları kitapçığınızın üzerine işlem yaparak çözün. Bu, hata yapma riskinizi en aza indirecektir. 

 

- Uzun paragraflardan, şekil ve grafik sorularından korkmayın. Bazen bu sorular, en basit sorular olabiliyor. 

 

Analitik düşünen öne çıkıyor

 

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, son yıllarda okuma becerisine dayalı uzun paragraflar ve üst düzey düşünme becerisi gerektiren soruların başarılı öğrencileri belirlemede kullandığına dikkat çekiyor. Coşkun’un tespitleri şöyle: “Öğrencilerin sınav başarısından ziyade kişisel gelişim odaklı olmaları, kitap okuyan, analitik düşünen, düşünme becerilerini farklı alanlarda uygulayabilen bilişsel esnekliğe sahip olması, başarılı olmalarını belirlemeye başladı. Eskiden olduğu gibi temel konuları çalışmak orta düzey bir puan aralığında başarılı olmayı sağlasa da daha yüksek puan aralıklarına sahip olmak için okuma becerisi ve analitik düşünme becerisi ayırıcı özellikler oldu.” 

 

Uyku ve beslenmeye DİKKAT

 

Üniversite adaylarının, sınavda sürpriz bir durumla karşılaşmaması için uyku ve beslenme düzenine dikkat etmesi gerekiyor. Eğitim uzmanı Dr. Ahmet Alkayış “Aday sürekli hangi saatte uyuyorsa, sınav akşamı da aynı saate uyumalı. Yani ne çok erken ne de çok geç saatte yatmamalı” diyor.

 

Sınav sabahı normal günlerdeki kahvaltının dışına çıkılmaması gerektiğini belirten Alkayış, şu tavsiyede bulunuyor: “Sınav günlerine özel bir kahvaltı hazırlığı yapmamaya gayret edelim. Bu konuda ebeveynler de dikkat etmeli. Sınav günü bazen ebeveynin fazla ilgisi aday üzerinde stres ve kaygı yaratabiliyor.”

 

 

 

Nüfus müdürlükleri hafta sonu da açık

 

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, YKS için geçerli kimlik kartını kaybeden ya da fotoğrafı bulunmadığı için sınava kabul edilmeyecek adayların  mağdur olmaması için sınav merkezlerindeki il veya ilçe nüfus müdürlüklerinin açık olacağı hatırlatmasında bulundu.

 

ÖSYM’nin internet sitesinden de konuya ilişkin bilgilendirme yapıldı. Açıklamaya göre il veya ilçe nüfus müdürlükleri, 15 Haziran’da 07.00-17.00 saatleri ile 16 Haziran’da 07.00-15.30 saatleri arasında açık tutulacak ve söz konusu müdürlüklere başvuran adaylara, müdürlük personeli tarafından fotoğraflı, imzalı-mühürlü/barkodlu-karekodlu geçici kimlik belgesi düzenlenecek. Nüfus müdürlüğüne başvuran adayın, 2019-YKS Sınava Giriş Belgesi ve  güncel bir fotoğrafının yanında olması gerekiyor.

 

VATAN


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)