adscode
adscode

YÖK duyurdu! Yabancı dil şartını kaldırdı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), “Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim" başlıkları altında yükseköğretim kurumlarındaki engelli öğrenciler için son yıllarda yapmış olduğu çalışmalara bir yenisini daha ekledi.

YÖK duyurdu! Yabancı dil şartını kaldırdı
Eğitim
Güncelleme : 18-May-21 12:59

Bu kapsamda son olarak “Otizm spektrum bozukluğu, işitme engelli ve zihin yetersizliği" olan öğrencilerin konservatuarlar ve güzel sanatlar fakültelerinde yapacakları lisansüstü eğitim ve sanatta yeterlilik programlarına başvurularında yabancı dil şartı aranmamasına ilişkin karar bugün resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YÖK bu kararı Özel Eğitim, Tıp ve diğer Sağlık programlarından alanında uzman akademisyenlerle yapılan değerlendirmeler sonucunda aldı.

YÖK tarafından alınan, engelli öğrencileri sevindirecek karara göre konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarındaki öğretim dili Türkçe olan programlarına başvurularda, Devlet Hastanesi veya Devlet Üniversitesi Hastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla;

a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmiş engeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli olan,

b) Engel düzeyi %40 ve üzeri olmak üzere zihin yetersizliği bulunan,

c) Engel düzeyi %40 ve üzeri ''yaygın gelişimsel bozukluk'' (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, Rett Sendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan

adaylardan yabancı dil puanı şartı aranmayacak. Bu adaylar yabancı dil puanı olarak üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamış sayılacak.

Bununla birlikte bu programlara başvurabilmek için adayların yabancı dil dışındaki kazanım ve yeterliliklere

sahip olması ve üniversitelerin diğer başvuru koşullarını karşılamaları gerekecek.

- Yabancı dil şartının kaldırması ile eğitimde fırsat eşitliği de sağlandı

Özellikle İşaret Dilini anadil olarak kullanan işitme engelli öğrenciler ile otizm spektrum bozukluğu ve zihin yetersizliği bulunan bireylerin Türkçe'nin kullanımı ile ilgili sorunları bulunurken bu kişilerden yabancı dil belgesi istenmesi, belli alanlarda özel yetenekleri olan öğrenciler için lisansüstü eğitimi çok zorlaştırmaktaydı. YÖK'ün yabancı dil şartını kaldırması ile belli düzeyde engeli olan bireylere fırsat eşitliği de sağlanmış oldu.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)