adscode
adscode

Yok Olan Doğa Harikalarının Dördü Türkiye'de

BirdLife International'ın (Dünya Kuşları Koruma Kurumu) hazırladığı bilimsel rapora göre, dünyanın en önemli doğal alanlarının 350'den fazlası tamamen yok olmak üzere.

Yok Olan Doğa Harikalarının Dördü Türkiye'de
Türkiye'den Haberler
Bu doğa harikası alanlardan dördü ise Türkiye'de. Dicle Vadisi, Burdur Gölü, Ereğli Ovası, Seyfe Gölü yok oluşa en yakın Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları olarak raporda yer aldı.
 
Rapor, tüm dünyadan 3 binin üzerinde doğa korumacının, akademisyenin ve yerel halk temsilcisinin katılımı ile Sidney'de gerçekleşmekte olan IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) Dünya Parklar Kongresi'nde düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı.
 
Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları (ÖKA), hem kuş türleri hem de diğer doğal varlıklar açısından öncelikle korunması gereken alanları tanımlıyor. Küresel ölçekte belirlenen 12 binden fazla ÖKA, aynı zamanda doğa koruma alanındaki en büyük ağ. Bunların 356 tanesi "tamamen yok olmak üzere" kategorisinde.
 
Raporda yer alan Türkiye'deki dört alan ise Dicle Vadisi, Burdur Gölü, Ereğli Ovası ve Seyfe Gölü. Hepsi de yanlış su ve tarım politikaları nedeni ile yok oluyor. Hasankeyf'in de içerisinde yer aldığı Dicle Vadisi, çok tartışmalı Ilısu Barajı nedeni ile tamamen yok olmak üzere. Dicle Vadisi, doğal zenginliklerinin yanı sıra, tüm dünyada UNESCO Dünya Mirası Listesi kriterlerinin 10'da 9'unu karşılayan tek yer olan Hasankeyf'i barındırdığı için kültürel açıdan da vazgeçilmez bir zenginlik.
 



Burdur Gölü ise, göle akan akarsuların önü barajlarla kesildiği ve yer altı suları sondaj kuyuları ile aşırı miktarlarda çekildiği için son 35 yılda üçte bir oranında küçüldü. Gölün ekolojik özelliklerini tamamen kaybetmek üzere olmasına rağmen halen barajlardan göle su salınmamakta.
 
Tuz Gölü'nün bulunduğu Konya Havzası'nda yer alan Ereğli Ovası'nın hikayesi de farklı değil. Ovayı besleyen nehirler ve yer altı su rezervleri, barajlar ve sondaj kuyuları nedeni ile kurudu. Tuz Gölü'nde bu sene flamingolar üreyemedi. Seyfe Gölü de aynı nedenler ile tamamen çölleşmek üzere olan başka bir doğa harikası.


 



BirdLife International (Dünya Kuşları Koruma Kurumu) Bilim Direktörü Melanie Heath basın toplantısında yaptığı açıklamada "Tüm dünyada bu alanları 1970'li yıllardan beri araştırmakta ve izlemekteyiz. İnsan kaynaklı nedenlerle gerçekleşen bu yok oluş özellikle yerel halklar olmak üzere toplumların tamamını etkilemekte. Başta hükümetler tarafından olmak üzere, bu alanların kurtarılması ve korunması için gereken önlemlerin alınması ve çözüm için bir an önce somut adım atılması zorunlu" dedi.
 
Editöre Not: Yok olmak üzere olan Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları'nı interaktif haritada görebilirsiniz: http://tinyurl.com/IBAiDmap

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)