adscode
adscode

YÖK'ten ilahiyata formasyon ayrıcalığı

Din öğretmeni yetmedi, ilahiyat fakültesi öğrencilerine öğrenimleri sırasında öğretmenlik için formasyon alma hakkı tanındı.

YÖK'ten ilahiyata formasyon ayrıcalığı
Eğitim
Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığındaki YÖK, “sessiz devrim”lerine devam ediyor. Her fırsatta “Yeni YÖK” vurgusu yapan Saraç, öğretmenlik için ilahiyat fakültelerinin yeniden önünü açtı. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurumlarda öğretici ve eğitici olarak görev yapabilen ilahiyat mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında öğretmen olarak görev yapabilmeleri yıllar sonra kolaylaştırıldı.

16 yıllık dönüşüm

2001 yılına kadar lisans eğitimi sırasında öğretmenlik için formasyon eğitimi veren ilahiyat fakülteleri, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı uygulamasına son verilmesinin ardından alan fakültesi kapsamına alındı. Alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programlarının uygulanmaya başlanmasıyla da öğretmen olmak isteyen ilahiyat mezunları için 1997-1998 yılından itibaren tezsiz yüksek lisans yapma şartı getirildi.

2009 yılına gelindiğinde ise bu uygulama da kaldırılıp ilahiyat fakültelerine öğretmenlik adaylığı için tekrar lisans öğrenimi dışında pedagojik formasyon dersleri alma şartı getirildi. Ancak son 10 yılda MEB kadrosundaki mevcut din öğretmenlerini, Milli Eğitim müdürlükleri’ne yönetici, okullara müdür ve müdür yardımcısı olarak görevlendiren hükümet, her atama döneminde en çok kontenjanı din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği kadrolarına ayırsa da beklediği sayıya ulaşamadı. Son 10 yılda katlanan imam hatip okullarına da öğretmen aktaran hükümet, eksik gördüğü kadroları ilahiyat mezunlarından karşılamak için kolaylaştırma adımı attı.

Gerekçe ‘yoğun talep’

Hükümetin bu politikasının ardından YÖK, “yoğun talep var” diyerek ilahiyat fakültelerini eski statüsüne kavuşturmak için harekete geçti. YÖK Genel Kurulu’nda alınan kararla ilahiyat fakültelerinde okuyan öğrencilere lisans öğrenimi sırasında yeniden formasyon almalarının önü açıldı. YÖK, ilahiyat fakültelerinin lisans programlarının yeniden düzenlenmesi, kredi sisteminin yenilenerek formasyon derslerinin programlara dahil edilmesi ve 2017- 2018 yılından itibaren de yeni lisans programlarının uygulanmasına karar verdi. Ayrıca halen ilahiyat fakültelerinde eğitim gören hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri için de değişikliklerden yararlanması için lisans programlarına formasyon derslerinin eklenmesi ve yeni programların YÖK onayına sunulması kararlaştırıldı.

Cumhuriyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)