adscode
adscode

YÖK'ten vakıf üniversitelerine maaş denetimi

YÖK, vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaşları ve işten çıkarılması ile ilgili şikayetler üzerine 9 üniversiteyi incelemeye aldı.

YÖK'ten vakıf üniversitelerine maaş denetimi
Üniversite
Güncelleme : 16-Apr-22 22:33

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) vakıf üniversitelerinde akademisyenlere düşük maaş verilmesiyle ilgili açıklama yaptı. 

Açıklamada "2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun ek 8. maddesine 7243 sayılı Kanunun 11. maddesiyle Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez. Bu fıkra kapsamında Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal ücretin hesaplanmasında ilgili mevzuat uyarınca aylıklara ilişkin hükümlerin uygulandığı kadroya bağlı ödemeler dikkate alınır. Hükmü eklenmiş olup söz konusu hüküm Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı 17.04.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Konuya ilişkin 05.05.2020 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında ise; vakıf yükseköğretim kurumlarının, öğretim elemanlarına unvanlarına göre ödeyecekleri ücret türüne sözleşmelerde yer verilmesi ve sonuçlarının karşı tarafça anlaşılmasının temin edilmiş olması şartıyla; Devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal ücretin net veya brüt miktarından birisini esas alabileceklerine” karar verilmiş olup bu husus vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilmiştir" denildi.

9 üniversite incelemeye alındı
Vakıf yükseköğretim kurumlarında görev alan akademisyenler tarafından ücret ödemelerine ilişkin gelen şikayet dilekçelerin ivedilikle değerlendirmeye alındığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi: "09.02.2022 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulunda; vakıf yükseköğretim kurumlarına öğretim elemanlarına ücretlerinin zamanında ve mevzuata uygun olarak ödenmesi konusunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi hususunun hatırlatılmasına karar verilmiştir. İlgili karar vakıf yükseköğretim kurumlarına 02.03.2022 tarih ve 14390 sayılı yazımız ile tebliğ edilmiştir.
Bir süredir basına yansıyan bazı vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaşları ve işten çıkarılması ile ilgili şikayetler üzerine YÖK gerekli inceleme ve soruşturmaları başlatmıştır.
Akademik personellerden ücretlerinin mevzuata uygun belirlenmediği ve maaşlarına zamların yansıtılmadığı hususlarında yapılan şikayetler üzerine 03.03.2022 tarihli ve 05.04.2022 tarihli yazılarımızla toplam dokuz vakıf yükseköğretim kurumuna Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır.
Söz konusu üniversitelerdeki şikayetleri denetlemek üzere YÖK Denetleme Kurulundan iki üye ve müfettişler görevlendirilmiştir. İncelemeler mevzuat kapsamında yapılmakta olup mevzuata aykırı tespitlerin olması halinde Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 25. Maddesi kapsamında ilgili yükseköğretim kurumuna önlemler uygulanacaktır. Ayrıca denetleme süreçleri ile ilgili olarak süreç şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır."

NE OLMUŞTU? 

AKADEMİSYENLERİN İSTEĞİ EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)