adscode
adscode

Yüksekova'da eğitim durdu: 35 bin öğrenci...

Yüksekova'da sokağa çıkma yasağından dolayı eğitim hayatı da olumsuz etkilendi. Yasak ve operasyonlardan dolayı eğitime ara verildiği Yüksekova'da 35 bin öğrenci okula gidemiyor. Yasaklardan dolayı çevre…

Yüksekova'da eğitim durdu: 35 bin öğrenci...
Eğitim
Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde operasyonların tamamlanmasının ardından Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinden dolayı birçok aile Yüksekova’dan göç etmek zorunda kaldı. Eğitime ara verildiği Yüksekova’da 35 bin öğrenci sokağa çıkma yasağından dolayı okula gidemediğini söyleyen Hakkari Eğitim-Sen öğrencileri öğrencilere telafi eğitim verilmesi gerektiğini savundu. 

Yüksekova’daki öğrencilerin okullarına devam etmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından telafi eğitim ile ilgili henüz bir çalışma başlatılmadığını söyleyen Hakkari Eğitim-Sen Şubesi Başkanı Süleyman Aşkan şöyle konuştu: “Yüksekova’da ilkokul ve lise olmak üzere yaklaşık 60 tane okul mevcut. Yüksekova’da 35 bine yakın ilkokul ve lise öğrencisi eğitim görüyor. Yüksekova merkez de ve Yüksekova’nın köylerinde öğretmenlere idari izin verildi. Bölgede eğitim adına hiçbir faaliyet yürütülmüyor. Şu an yaklaşık 35 bin öğrenci eğitim hakkından yoksun. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin telafi eğitimi için bize herhangi bir yazı gönderilmedi. Öğrenciler aileleriyle birlikte çevre il ve ilçelere göç etti .Ailelerinin maddi durumu iyi olan öğrenciler nakillerini başka okullara aldı. Ama ailesinin maddi durumu yetersiz olan öğrenciler ise herhangi bir okulda kayıt yapamadı. Sokağa çıkma yasağının öncesinde de öğrenciler çatışmalı ortamdan dolayı derslere adaptasyon sağlayamıyordu. Bu yüzden sokağa çıkma yasakları eğitime büyük darbe vuruyor.” 

“OKULA DEVAM EDEBİLİRSEM DOKTOR OLMAK İSTİYORUM”
Yasaktan önce de şehirde yaşanan çatışmalardan dolayı doğru dürüst eğitim göremediklerini söyleyen Farabi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 2.sınıf öğrencisi  Kader B. şunları söyledi: ”Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra ailemle birlikte Van’a taşınmak zorunda kaldık. Okula giderken her gün çatışmalar yaşanıyordu. Yüksekova’da okumak çok zor. Olumsuz şartlardan dolayı eğitim alanında hep geride kaldık. Şimdi ailemle birlikte Van’a göç ettik. Eğer bir gün okuluma devam edebilirsem İstanbul Üniversitesi’ni kazanıp Tıp okumak istiyorum. Her sabah kalktığımda Van’daki öğrencilerin okullarına gittiklerini görüyorum. Bu duruma çok üzülüyorum. Benim de şimdi okulda olmam gerekirdi.”
 
Üç ay sonra YGS sınavına gireceklerini söyleyen Atatürk Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi olan Zeynep Kılıç ise şöyle konuştu: ”Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden önce de eğitim alanında iyi şeylerin olduğunu söyleyemem.  Yasaktan dolayı ailemle birlikte Van’a göç ettik. Okula gidemiyoruz. Van’daki okullar misafir öğrenci olarak bizi okula davet ediyorlar ama ben kendi okulumda arkadaşlarımla beraber okula gitmek istiyorum. Arkadaşlarım da benim gibi farklı şehirlere göç etti. Hiçbir arkadaşım şu an okula gitmiyor. Üç ay sonra LYS sınavları olacak. Biz ders çalışmadan geleceğimizi belirleyecek olan sınavlara gireceğiz neden kimse sokağa çıkma yasağı olan bölgelerdeki bizim bu durumumuzu görmüyor.” 

Radikal

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)