adscode
adscode

Yurt dışı eğitimde merak edilenler

Türkiye’den her yıl 55 bini aşkın öğrenci yükseköğrenim için yurt dışına gidiyor. Peki, en çok hangi bölümleri tercih ediyorlar? Ülkelere göre eğitim maliyetleri ne kadar? Burs imkânları nasıl?

Yurt dışı eğitimde merak edilenler
Yurtdışı Eğitim
Güncelleme : 17-Aug-22 16:46

Yurt dışı eğitimle ilgili merak edilenleri First Edumate Kurucusu  Kerem ÖZİŞ cevapladı.

Türk öğrencilerin yurt dışı eğitim için kriterleri ne? Neden yurt dışına gitmeyi tercih ediyorlar? En çok hangi ülkeleri ve üniversiteleri tercih ediyorlar? Bunlar YÖK tarafından tanınıyor mu?

Günümüzde bir hatta iki yabancı dili konuşuyor olmak hangi alanda eğitim alırsanız alın kariyer hedefinde önemli bir yer tutuyor. Özellikle İngilizceyi tam anlamıyla öğrenmek artık neredeyse bir zorunluluk haline geldi. Böylelikle yükseköğrenimlerini yurtdışında tamamlayanlar deyim yerindeyse hedefledikleri kariyer planına bir adım önde başlıyorlar. Uluslararası eğitim işte tam da burada devreye giriyor. Öncelikle belirtmeliyim ki yurt dışında eğitim alanlara Türkiye’de üniversitelere girememişler şeklinde bir algıyla yaklaşmamak lazım. Bu öğrenciler; eğitimin yanında kültürel anlamda da besleniyorlar. Öğrenim hayatlarının sonunda da dünyanın her yerinde iş olanaklarına sahip oluyorlar.

Türkiye’den her yıl 55 bini aşkın öğrenci yükseköğrenim için yurt dışına gidiyor. Bu öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında ise İngiltere başı çekerken, öğrenim görmek için en çok tercih edilen bölümlerin başında ise İşletme geliyor. Ekonomi ve İşletme eğitimi almak isteyen Türk öğrenciler, bu eğitim için İngiltere, ABD ve Kanada üniversitelerine öncelikli olarak yönelirken, mühendislik eğitimi için ilk tercih edilenler ise Alman üniversiteleri oluyor. Son dönemde uygun fiyatları ve yaşam koşulları nedeniyle sınavsız olarak mühendislik eğitimi veren Polonya, Macaristan ve Malta üniversiteleri de öne çıkıyor. Türk öğrenciler alan tercihlerinde ise üniversitelerin “Psikoloji, Dijital Pazarlama, Bilişim Teknolojileri, IT, Mimarlık ve Uluslararası Hukuk” bölümlerine de ilk sıralarda yöneliyorlar. Bu üniversiteler YÖK tarafından da tanınıyor.

Yurt dışında öğrenim görmenin yıllık toplam maliyeti nedir? Bu öğrencilerin bulundukları ülkede çalışma imkanı oluyor mu? Bir öğrenci okul parasını aynı zamanda çalışarak çıkarabilir mi?

Yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerin yıllık toplam maliyetleri ülkeden ülkeye değişiyor. Bu rakamı 3 ile 25 bin Euro arasında telaffuz edebiliriz. Bir öğrencinin yıllık toplam maliyeti değişkenlik gösterse de ortalama olarak 10 bin Amerikan Doları’ndan başlıyor. Bu miktar Türkiye’deki özel üniversiteler ile neredeyse aynı. Konuya ülkeden döviz çıkıyor anlamında bakmamak lazım. Çünkü hem kültür değişimi hem de yükseköğrenim ile birlikte bir ‘dünya insanı’ olma fırsatı yakalanmış oluyor.

Bunun yanında lisans eğitimi için tercih edilen ülkeler yabancı öğrencilere yarı zamanlı çalışma imkanı sunuyor. Böylece bir öğrencinin öğreniminin yanında, barınma yeme-içme gibi ihtiyaçlara katkı verilmesi amaçlanıyor. Örneğin dünya çapında uluslararası geçerliliğe sahip eğitim kalitesiyle İngiltere, üniversite eğitimi için gelen öğrencilere tatil dönemlerinde tam zamanlı çalışma izni de veriyor. Bu da büyük avantaj sağlıyor. Ancak öğrenim ücretleri çalışarak sağlanır düşüncesinde olmamak lazım. Yaşam giderlerine katkı sağlanması amacıyla çalışma izinleri veriliyor demek daha doğru olacaktır.

Son dönemde yükseköğrenim için öne çıkan bir ülke var mı?

Gerek öğrenim ücretleri, gerek yaşam maliyetleri açısından daha ekonomik şartlar sunan AB ülkesi Malta’ya yoğun bir ilgi gözlemliyoruz. Malta üniversitelerindeki eğitim sisteminin İngiltere eğitim sistemiyle büyük benzerlikler taşıyor ve YÖK denkliği de mevcut. Malta üniversitelerinde öğrenim ücretleri 3 bin 990 Euro’dan başlıyor. Ana dili İngilizce olan Malta’da lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans ise 1 yıl sürüyor. Bunun yanında ayrıca eğitim alırken çalışma izni ve akademik eğitim sonrasında da 9 ay tam zamanlı oturum ve çalışma izni avantajı bulunuyor.

Yükseköğrenim görmek isteyenlerin Malta seçimlerinde ana dil, eğitim ve yaşam giderlerinin daha ekonomik olmasının yanında vize yaptırımlarının çok sayıdaki ülkeye göre daha pozitif. Ayrıca, AB ülkesi Malta’dan diğer AB ülkelerine rahat seyahat imkanının olması da tercihlerde önemli rol oynuyor.

Bunun yanında vize alma oranı diğer ülkelere göre daha kolay. Türkiye’ye yakınlığı ile Malta önemli bir üniversite ülkesi olma yolunda hızla ilerliyor. Eğitim maliyetlerine baktığımızda; dövizin yüksek seyrettiği bu günlerde öğrenciler için Malta avantaj sağlıyor. Eğitim süresinin 3, yüksek lisansın 1 yıl olması da toplam maliyetler açısından da yarar getiriyor. İngiltere’de bulunan üniversitelerin Malta kampüsleri de bulunuyor ve bu üniversiteler YÖK denkliği olan İngiliz diploması veriyor.  Küçük bir ada olması Malta açısından dezavantaj gibi görünse de, eğitime yönelim anlamında katkı sunuyor.

Yurt dışı üniversitelerde burs imkanı var mı?

Başarıya bağlı olarak burs imkanları haliyle doğuyor. Bir öğrenci yurt dışı üniversite kabulü aldığında zaten yüzde 20’ye varan indirimler uygulanıyor. Yani burada bir öğrencinin başarısı kapıları açıyor diyebiliriz. Bunun yanında özellikle İngiltere’de özel şirketler ile üniversitelerin organik bir bağı mevcut. Öğrenciler öğrenim hayatları boyunca takip ediliyor. Böylelikle başarıyla eğitim hayatlarını sürdüren, bulundukları ülkenin diline hakim olanlar bu şirketlerde kolaylıkla iş bulabiliyor ve oturma hakkına sahip olabiliyorlar.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)