adscode
adscode

Yurt dışı hayaline ulaşabilirsiniz

Sınırların dışına çıkmak, birçok gencin hayali. Bu noktada Erasmus’un yanı sıra üniversitelerin ikili anlaşmaları, yurt dışı kapılarını aralamak isteyenlere unutulmaz fırsatlar sunuyor.

Yurt dışı hayaline ulaşabilirsiniz
Üniversite
Güncelleme : 02-Aug-22 11:50

Tercih yaparken üniversitelerin değişim programlarını ve ikili anlaşmalarını da dikkatli incelemek gerekiyor. Bu sayede dolu dolu bir öğrenim hayatı geçirebilir, mezun olmadan özgeçmişinizi zenginleştirebilirsiniz. Peki, üniversitelerde sunulan programlar hangileri, olanaklar neler? Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker derledi:

Hibe desteği var

Erasmus, Avrupa’daki üniversitelerde 3 ile 12 ay arasında sürelerde öğrenim görme fırsatı sağlıyor. Böylelikle öğrenciler, farklı bir üniversitede eğitim alma, kültürleri yerinde görme, yabancı dillerini geliştirme, yeni arkadaşlıklar kurma olanağı yakalıyor. Katılımcılara hibe desteğinin de verildiği Erasmus+ Programı’nın 2021-2027 yılları için tüm Avrupa’daki bütçesi 28,4 milyar euro olarak belirlendi. Hibe miktarı ülkelere göre değişiyor. Öğrencilerin yurt dışına açılmasının bir diğer yolu ise ikili anlaşmalar. Bu anlaşmalar kapsamında öğrenciler farklı ülkelerde eğitim alabiliyor. Anlaşma şartları her üniversiteye göre değişirken bazı anlaşmalar kapsamında konaklamadan ulaşıma kadar tüm giderler karşılanıyor.

Kaliteye dikkat

Üniversitenin ve bölümün ulusal ve uluslararası kabul edilirliği konusunda akreditasyonlar çok önemli. Akreditasyonlar, akademik kalitenin, verimliliğin, etkinliğin ve saydamlığın bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Farklı alanlarda birçok akreditasyon var. Mühendislik eğitimi için ABD’deki Mühendislik ve Teknoloji Programları Akreditasyon Kurulu’nun denetimiyle elde edilen ABET, Türkiye’deki çeşitli mühendislik eğitim programları için akreditasyon çalışmaları yapan bağımsız kuruluş Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nin (MÜDEK) verdiği akreditasyon, Tıp eğitimi için Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD), akreditasyonları bunlardan birkaçı.

Bu yıl uygulanmayacak

Öğrenci değişimi için farklı programlar da bulunuyor. Türkiye’deki üniversiteler arasında değişim imkânı sunan Farabi ile Türkiye’de eğitim veren üniversiteler ile yurt dışında eğitim veren üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapan Mevlana programları en çok tercih edilenler. Ancak programların bu dönem uygulanmamasına karar verildi. Önümüzdeki yıllar için duyuruları takip edebilirsiniz.

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)