adscode
adscode

Yurtdışı eğitiminiz maceraya dönüşmesin!

Hemen her gencin olduğu gibi her anne babanın da çocuklarını yurtdışına gönderme hayali vardır.

Yurtdışı eğitiminiz maceraya dönüşmesin!
Milliyet Diyalog
Fırsatını bulduklarında, yemez, içmez, her türlü fedakârlığa katlanır ve onları, daha iyi bir eğitim ve daha iyi bir gelecek için yurtdışına göndermenin yollarını ararlar.


Bulduklarında ya da bulduklarını sandıklarında, her türlü olanaklarını seferber ederler.

İşte asıl sorun bu noktadan sonra başlıyor.

Hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da istismar çeteleri ortaya çıkıyor ve size dünyanın her yerindeki üniversitelerin kapılarını sonuna kadar açıyorlar!

Siz yeter ki paradan haber verin.

Türkiye’de hiçbir yere giremeseniz de, tıp, mühendislik, hukuk, ne isterseniz emrinize amade. Ülke seçimi konusunda da çok geniş bir yelpazeleri var. Denklik  meselesi konusunda da her türlü argümanı size sunuyorlar. Çünkü bu konuda YÖK de ne yaptığını bilmiyor ve sürekli birbiriyle çelişen kararlar alıyor. Hatta öyle yıllar oldu ki, ÖSYM kanalıyla, merkezi sistemle, yurtdışına gönderdiği kendi öğrencilerine bile denklik vermedi. Ama bu arada hiç olmayacak öğrencilerin nakillerine de seyirci kaldı!..

YÖK, geçen yıl, tıp, hukuk, mühendislik ve birkaç fakülteye  nihayet baraj getirdi.

Yurtdışından nakille gelecek ya da denklik isteyecek öğrencilere de aynı kuralı uygulayacağını açıkladı. Gel gör ki, o da, delinmeye başlandı!.. YÖK diplomaları, pek çok ülkede tanınmıyor. Örneğin burada  doktor, mühendis, avukat olduğunuzda, herhangi bir Batılı ülkede mesleğinizi icra edemiyorsunuz.

Aynı şekilde, dünyanın en iyi üniversitelerinden de mezun olsanız YÖK’ten denklik almadan, Türkiye’de hiçbir adım atamıyorsunuz.

Ve bu denklik işlemi öylesine uzun sürüyor ki, arada bir üniversite daha bitirebilirsiniz! Bu çağda, böylesine yavaşlık da ancak YÖK’te görülür.

Peki, yurtdışı eğitiminizin bir maceraya dönüşmemesi için ne yapmanız gerekiyor?

Yazının devamı için tıklayınız


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)