adscode
adscode

Yüz yüze eğitim anketinde ilginç sonuçlar! Veliler ve öğrenciler ne diyor?

IPSOS'un Milliyet için derlediği anket sonuçlarına göre yüz yüze eğitim kararı erken olarak değerlendirilse de veliler okullar açıldığı takdirde çocuklarını okula göndermeyi düşünüyor.

Yüz yüze eğitim anketinde ilginç sonuçlar! Veliler ve öğrenciler ne diyor?
Eğitim
Güncelleme : 09-Feb-21 17:18


Son haftalardaki tespitlerimiz kesinlikle henüz rahatlamadığımızı gösteriyor. Alışveriş merkezi, kuaför gibi mekânlara gitmenin risk oluşturduğunu düşünenlerin oranı %90’ın üzerinde. Salgının Türkiye için ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtenlerin oranı ise %86.

Hatırlayalım, bu oran yaz aylarında %69’a kadar inmişti. Mevcut endişe hali bir açıdan da iyi aslında, bu sayede salgın ile mücadele daha sıkı bir şekilde devam edebiliyor.

Sömestr tatili öncesinden beri okulların açılması ile ilgili açıklamalar, tartışmalar var. Ocak ortasında yaptığımız araştırmada okulların açılmasına destek %43 iken sonraki hafta bu oran %36’ye gerilemişti.


Son durumda okulların kademeli olarak açılacağı bildirildi. Ancak yine de son kararı veliler verecek.

Her ne kadar toplum okulların açılması fikrine pek taraftar değilse de yine de velilerin %67’si okullar açıldığı takdirde çocuğunu okula göndermeye yakın duruyor.

Alınan merkezi önlemlerin işe yarayacağını düşünenlerin oranında önemli artış var, her on kişiden yedisi bu biçimde düşünüyor.

Bir yandan yüksek endişemiz baki. Bir yandan da alınan önlemler ve aşı uygulamasının başlamasının ardından ikinci bir normalleşme sürecine de ihtiyacımız var gibi görünüyor.

Ve ikinci normalleşme süreci de çocukların kontrollü bir şekilde okullara dönüşü ile başlayacak sanırım.

Toplumda, virüsün Türkiye için çok ciddi bir tehdit oluşturduğu görüşü halen devam ediyor

Türkiye için ‘Ciddi bir tehlike oluşturuyor’

Soru: Sizce koronavirüs Türkiye için ne kadar bir tehlike oluşturuyor?

Koronavirüs Salgını ve Toplum araştırmamızın ilk döneminden bu yana virüsün Türkiye için oluşturduğu riske dair kamuoyunun değerlendirmelerini alıyoruz. Salgın Türkiye’de ilk kez başladığı Mart ayında virüsü ülkemiz için çok ciddi tehlikeli görenlerin oranı %55 seviyesinde idi. Yaz döneminde bu oran %70ler seviyesinde ilerledi. Aralık ayında bu oran %88’e kadar çıkarak tepe noktasına ulaştı. Bugün benzer şekilde virüsün çok ciddi tehlike oluşturduğunu düşünenler %86 seviyesinde.

 


Salgınla mücadelede alınan kamusal tedbirlerin işe yaramayacağını düşünenlerin oranı yarı yarıya azaldı

Soru: Hükümetin aldığı bu son tedbirlerin salgını kontrol altına almada ne derece işe yarayacağını düşünüyorsunuz?

Salgınla mücadele kapsamında hükümetin aldığı tedbirlere yönelik vatandaşların görüşlerini takip ediyoruz. Buna göre alınan son tedbirlerin salgını kontrol altına almada işe yarayacağını düşünenlerin oranı son 2 ay içerisinde yükseldi. Kasım ortasında bu oran %53 iken, Ocak sonunda %69 seviyesine çıktı. Tedbirlerin yetersiz olacağını düşünenler ise %43’ten %22 seviyesine indi. Vaka sayılarının azalmasının bu değerlendirmeler ile paralellik taşıdığını not edebiliriz.

 

Çoğunluk, AVM’ye gitmeyi ciddi riskli buluyor

Soru: Bugünlerde aşağıdaki aktivitelerin sağlığınız üzerinde ne düzeyde risk oluşturduğunu belirtir misiniz?

Araştırmamızda, dışarıda yapılan aktivitelerin sağlık üzerindeki etkilerinin toplum tarafından nasıl algılandığını soruyoruz. AVM’lere ve kuaför/berbere gitmek salgın öncesi dönemde günlük yaşamda sıkça yapılan aktiviteler iken, bugün vatandaşlar tarafından salgın nedeniyle riskli aktiviteler olarak tanımlanıyor. Toplumun %70’i AVM’lere gitmeyi çok riskli buluyor, çok ciddi ve kısmen riskli bulanların toplam oranı %94’e kadar çıkıyor. AVM’ler her ne kadar faaliyet göstermeye devam etse de vatandaşların bu dönemde gitmekten kaçındığını söyleyebiliriz. Benzer şekilde kuaför ve berbelere gitmek de riskli görülen faaliyetler arasında yer alıyor.

 

Toplumun yarısı yüz yüze eğitime geçilmesini yanlış buluyor

Soru: 2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yüz yüze eğitime geçilmesi kararı verilirse, bu karara ilişkin görüşünüz ne olur?

 

Ancak yüz yüze eğitime geçilirse, ebeveynlerin çoğu çocuğunu okula göndermeyi düşünüyor

Soru: Yeni eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde yüzyüze eğitime geçilmesi durumunda okula göndermeyi düşünüyor musunuz?

Salgından en çok etkilenen kesimlerden birisi de öğrenciler. 2020-2021 eğitim öğretim yılının ilk dönemi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etmişti. Her ne kadar öğrenciler ve ebeveynler uzaktan eğitim sürecinde bazı zorluklar yaşasa da çoğunluk uzaktan eğitimin devam etme kararını desteklemişti. Toplumda, ikinci dönemde yüz yüze eğitime geçilmesi durumunda ise böyle bir kararı yanlış bulacağını söyleyenlerin oranı (%49) doğru bulacağını söyleyenlerden (%36) daha yüksek. Ebeveynlerin değerlendirmeleri de bu konuda benzer. Öte yandan bu veri, ebeveynlerin çocuklarını okula göndermeyeceği anlamına gelmiyor. Her ne kadar tercihleri yüz yüze eğitimden yana olmasa da çoğunluk okulların açılması durumunda çocuğunu okula göndereceğini ifade ediyor (%67).

 

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 29 Ocak-3 Şubat 2021

 

MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)