adscode
adscode

BASKI GRUPLARI VE OKULLAR

Baskı grubu” yöneticilerin ya da liderleri aracılığıyla hükümet ya da başka toplumsal grupları etkileyerek üyelerin ortak çıkarlarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlayan örgütsel gruba” verilen isimdir

hgunes0202@gmail.com




Baskı grupları okulları nasıl etkilemektedir? Mevcut durum nedir? Okul baskı grupları karşısında ne yapmak zorundadır.

Baskı gruplarının etkilediği örgütlerin başında okullar gelmektedir. Çünkü, açık sisteme olarak okulun çıktısı olan öğrenci tutum ve becerileri diğer baskı gruplarının amaçlarıyla doğrudan bağlantılı olması bu kurumların sürekli mercek altına alınmasını sağlıyor.

Elbette, eğitim sistemi daha geniş anlamda ve küçük ölçekte ise okul yönetimi bu baskılara direnmelidir.

Aslında; eğitim yöneticileri için algı dayanağı eğitimin işlevleri doğrultusunda yapılanmış görülen 1973’de Milli Eğitim Temel Kanunudur. Örneğin; 1973 Milli Eğitim yasasıyla eğitimin bilimsellik ilkesi güvence altına alınmıştır. Ancak, eğitim sisteminde en çok çiğnenen bu ilke olmuştur.

Bütün bunlar çağdaş ve uygar yaşamı rehber alan eğitim yöneticilerinin nasıl bir yöntem izleyeceği ile ilgilidir.

Kuşkusuz, her şeyden önce eğitim yöneticilerinin belli inanç, değer, davranış ve tutum normlarına sahip olmaksızın baskı gruplarına direnmeleri mümkün değildir.

Tabii ki, bunlarla birlikte uygun stratejilerin kullanılmasıyla da ilgilidir. Bu stratejilerden biri, söz konusu baskı gruplarına eğitim örgütlerinin olası genel amaçları ve özel amaçlarının toplum açısından önemine vurgu yapılabilir. Diğer taraftan onlar bilgilendirilebilir, somut örnekler verilebilir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)