adscode
adscode

EĞİTİMDE AÇIK DAVRANIŞIN ÖNEMİ

Açık davranış, başkalarınca doğrudan doğruya duyu organları aracılığıyla algılanıp ayıt edilebilen davranıştır. Kuşkusuz, bu terimin veli, okul yöneticisi, öğretmen ve öğrenci boyutu bulunmaktadır.

hgunes0202@gmail.com




    Veli boyutunu söylemek gerekirse şunları belirtmek gerekir: En başta eğitimin amaçları konusunda öğretmenle aynı düşüncelere sahip olmak zorundadır. Bunun için de okulun ve dolayısıyla öğretmenin formal amaçlarının veli tarafından iyi algılanıp ayırt edilmesi gerekmektedir. Aksi halde öğrencinin başarısının olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. 

     Diğer taraftan, okul müdürü ve öğretmen arasındaki ilişki de önem arz etmektedir. Okul müdürünün tutum ve davranışları, beklentileri öğretmen tarafından açıkça bilinmesi gerekir. 

     Ancak, maalesef okullarımızda okul müdürleri ile öğretmenler arasında sanki demir kafesler bulunuyor. Bu durum ancak okul müdürlerinin demokratik tutum ve davranışlara sahip olması giderilebilir. Başka bir ifadeyle okul müdürünün otoriter bir tutum içinde olmaları, öğretmenleri çoğu yönüyle olumsuz etkiliyor. 

     Diğer taraftan, açık davranış açısından öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişki ilginçtir. Özellikle, ilköğretim düzeyinde öğretmen davranışları demokratik net ve açık olmalıdır. Öğretmenin tutum ve davranışları, beklentileri öğrenci tarafından bilinmesi gerekiyor. 

     Yukarıda belirtildiği gibi öğrencilerin öğretmenlerden beklediği demokratik tutum ve davranışlar şunlardır. 

1- Öğrenciler karara katılmalıdır.

2- Öğrenciye söz hakkı verilmelidir. 

3- Her öğrencinin farklılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

4- Her öğrenciyle çift yönlü bir iletişim kurulmalıdır. 

   Ancak maalesef eğitim sistemimiz bu gerçeklerden  çok uzağındadır.   


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)