adscode
adscode

Üniversite Sınavlarında Sessiz Devrim Yaşanıyor Demiştik

Eğitim ajansında 4 Nisan 2017 tarihinde ki köşe yazımızın başlığı idi bu.

bpelister@hotmail.com




Bu yazıdan kısa bölümü sizlerle paylaşıyorum;

‘’ Geçen yıllarda olduğu gibi Adımı yazsam Üniversite kazanırım devri artık bitti.’’

Sınavsız geçişişin kalkmasıbölümlere konulan baraj puanlarından sonra bu yıl yaklaşık 700 bin kişinin de 4 yıllık fakülte kazanma ihtimalinin olmaması Yükseköğretime geçiş sınavlarında çok ciddi bir değişimin göstergesi aslında.

Olması gereken de buydu zaten, ÖSYM’nin taşın altına elini koyması.

Yıllarca Sınavsız Geçiş Hakkı adı altında Lise hayatında zayıflarla dolu bir karne getiren çocuklara 2 yıllık meslek yüksekokullarını ödül diye verdik.

Ancak maalesef sırf günü kurtarmak adına onlar için yaptığımız bu kolaylıklar kısa vadede onları cenneti uzun vadede ise cehennemi oldu.

Baraj puanları gelmeden önce herkesin her bölümü yazabildiği zamanlarda bazılar, sırf maddi güçleri var diye hak etmedikleri en önemlisi hakkını veremeyecekleri bölümlerde okudu.

YGS sorularının zorluluğunu çok değil bir tık artırdık, yüz binler 180 puanı aşamadı. (160 soruda 32 nete bakan bir puan olmasına rağmen.)

Onun için ÖSYM ‘nin bu sesiz devrimini destekliyoruz.


 

Ortaya çıkan sonuçlardan sonra YÖK’ün tabiri ile bu sene öğrencilerin verdikleri mesaj bundan böyle yapacakları tercihlerin‘’Kalite ve İstihdam Odaklı’’ olacağı idi.

Tercih edilmeyip boş bırakılan yüz binlerce kontenjanın yanında öğrencilerin seçiciliği ve gelecekle ilgili planları artık çok önemli.

Meslek öğrencileri tercih haklarını büyük çoğunlukla gelecek yıla bıraktı.

Yani artık meslek lisesi öğrencileri daha bilinçli bir tercih yapma eğiliminde, bundan böyle sadece yükseköğretime girmeyi değil, mezuniyet sonrasındaki istihdam imkânlarını da dikkate alıyorlar.

Artan Vakıf Üniversitelerinin kontenjanları da onlar için güzel sonuçlar vermedi. Demek ne kadar fazla Üniversite açarsanız hepsi dolacak diye bir kural yok.

Bölümlere getirilen taban puan uygulaması da çok yerinde bir karar olduğunu gösterdi.

Bu yıl ilk kez başlayan Öğretmenlik programlarında taban puan uygulaması kapsamında ise, doluluk oranı geçen yıl %99,23 iken bu yıl %86,79 olmuştur.

Böylece ilerde iş imkânı olmayan bölümlerde artık yığılmalar olmayacak.

Bu sene Yıldızı parlayan ve tam olarak kontenjanlarını dolduran Hukuk Fakültesi yaklaşık 15.745 binlere yaklaşan sayısı ile öğrencilerin gözdesi oldu.

Tıpta bile yaklaşık 27 civarı boş kontenjan kaldı ama işin ilginci boş kalan kontenjanlarının tamamının bir Vakıf Üniversitesinin %50 burslu bölümü olması. (Demek öğrenciler Üniversite seçiminde çok titiz , bu bölüm Tıp dahi olsa.)

Tüm bu sonuçlar önümüzdeki yıllar için başta Lise olmak üzere öğrencilerin okul Hayatları ile ilgili çok önemli değişiklikleri gündeme getirecek.

Önümüzdeki günlerde bu konuları çok konuşacağız.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)