adscode
adscode

LİSE SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Liselere yönelik tercih döneminin yaklaştığı bu süreçte birçok öğrenci ve velinin kafasındaki en büyük soru işareti öğrencinin geleceğinin planlanmasında etkili bir rol oynayan okul seçimini nasıl yap

ersanrehberlik@gmail.com




Kılavuzun daha açıklanmamış olmasından sebep hala tercih döneminde izlenecek yol ile ilgili soru işaretleri bulunmakta.

Genel olarak baktığımızda bu sene iki farklı tercih kısmı görmekteyiz. Bunlardan ilki sınavla öğrenci alacak okullara yönelik tercihlerin yapılması. Bu kısımda öğrenciler ve veliler sınavdan elde ettikleri başarıya göre fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, özel okulların bir kısmı ve proje okul kapsamında bulunan Anadolu liseleri, meslek liseleri ve imam hatip liseleri türlerinden tercihlerde bulunabilecekler.

Tercih döneminde ikinci bir durum ise daha detayları belli olmayan adrese dayalı sistemde okulların seçilmesi kısmı. Tercih kriterlerinin sıralanışı, çember sistemi gibi birçok bilgi paylaşılsa da MEB kılavuzu yayınlamadan kesin ifadeler kullanmamakta fayda var. Sınava girmeyen ya da sınav soncuna göre sınavla alacak bir okula yerleşemeyen öğrenciler ise adrese dayalı sistem ile yerleştirilecek. Buna göre öğrenciler adresleri göz önünde bulundurularak Anadolu lisesi, meslek lisesi ve imam hatip liselerini tercih edebilecekler.

Yerleştirme sonuçları açıklandığında gözlemlediğimiz en başarılı öğrencilerin bel farklı okul türlerinde tercihlerde bulunduğudur. Derece yapan öğrencilerin bazıları Anadolu liselerini tercih ederken bazıları fen lisesi seçiminde bulunmakta ya da farklı farklı özel okullarda lise eğitimlerine devam etmekte. Buradan yola çıkarsak tek bir okul türünün ya da lisenin değil öğrencilerin geleceğe yönelik kariyer planına uygun farklı okulların olduğu görülmekte.

İyi bir lise kuşkusuz ki öğrencinin hem üniversite sınavına hazırlanması gibi akademik bakımdan hem de öğrencinin sosyal ve kişisel gelişimine olumlu katıları bakımından değerlendirilmekte.

Bu yüzden içinde bulunduğumuz bu tercih döneminde öğrencilerin kişisel özelliklerine, beklentilerine en uygun lisenin seçilmesi öğrencinin başarı basamaklarını daha hızlı bir şekilde tırmanmasını sağlayacaktır.

LİSE SEÇİMİNDE BAŞLICA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

  • ÖĞRENCİNİN İLGİ VE YETENEKLERİ: Şüphesiz ki her aile ilk başta çocuğunun mutluluğunu ister. Öğrenci ise kendisini rahat hissettiği, ona en uygun yerde ancak mutluluğu yakalar. Bu yüzden lise seçimi yaparken düşündüğünüz okullar ile öğrencinizin ilgi ve yeteneklerinin örtüşmesi öğrencinin okula daha bağlı olmasını sağlayacaktır. Örneğin sayısal dersleri yapan fakat çalışırken pek de mutlu olmayan ya da çok zorlanan bir öğrenciye illa fen lisesi seçmek ileride öğrencinin sıkıntılar yaşamasına sebep olabilir.
  • ÖĞRENCİNİN HEDEFLERİ: Unutmayın ki seçtiğiniz lise sizin üniversite yolunda atacağınız ilk adım olacak. Bu yüzden seçimlerimizi hedeflerimize uygun yapmakta fayda var. Diyelim ki ileride doktor ya da mimar olmak istiyorsunuz. Bu alandaki üniversite bölümleri sayısaldan öğrenci aldığı için sayısal alanda iyi eğitim veren bir liseye gitmeniz sizi hedeflerinize yaklaştıracaktır.
  • OKULUN DAHA ÖNCEKİ YILLARDA ÜNİVERSİTE SINAVINDA ELDE ETTİĞİ BAŞARILAR YANİ ÜNİVERSİTE KAZANDIRMA ORANLARI: Her okulun eğitim hedefleri ve vizyonu farlı olabilir. Bu yüzden bir okulu seçmeden önce geçmiş yıllardaki üniversite başarına ve mezunlarının hangi üniversitelerin hangi bölümlerine yerleştiğine bakmakta fayda var. Eğer okul sizin hedeflerinizle örtüşen doğrultudaysa doğru adresi bulmuşsunuzdur.
  • OKULUN SOSYAL FAALİYETLERİ: Özellikle öğrencilerin içinde bulundukları yaş grubu itibariyle sosyal ve kişisel gelişimleri de önem taşımaktadır. Seçeceğiniz okulun sosyal faaliyetler bakımından sizi ne derece mutlu edeceğini araştırmanız önemli. Diyelim ki siz sporla uğraşan bir öğrencisiniz ama seçeceğiniz okulun sportif imkanları yok denecek kadar az, bu sizi ne kadar mutlu eder. 
  • OKULUN FİZİKSEL KOŞULLARI – ULAŞIM İMKANI: Öğrencilerin günlerinin büyük bir kısmını okulda geçirecekleri unutulmamalı. Bu yüzden okulun fiziksel imkanının size uygun olması da önemli. Kimi öğrenciler daha kalabalık okullarda mutlu olurken kimi öğrenci için mutluluk daha az kişilik okullardadır. Ya da kimi öğrenci için tiyatro sahnesinin olması belirleyici bir kriter değilken kimi öğrenci için okulun en önemli kısmı bu sahne olabilir. Ayrıca özellikle büyük şehirlerde trafik her geçen gün artan bir problem niteliğinde. O okula gitmek için günde kaç saatinizin yollarda geçeceğini, bu süreyi trafikte kaybetmek yerine nasıl değerlendirebileceğinizi de mutlaka değerlendirerek karar verin.

Bundan sonraki hayatlarına mutluluğu ve huzuru yaşayıp başarılarını kat kat arttıracakları seçimler yapmaları dileğiyle şimdiden tüm öğrenci ve velilerimize kolay gelsin diyorum.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)