adscode
adscode

13 Ağustos- Tarihte Bugün

Tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, 13 Ağustos, tarih sayfalarına hangi notları düştü.

13 Ağustos- Tarihte Bugün
Dünyadan Haberler

13  Ağustos tarihi önemli olaylar

antoine-francois-callet

1792 – Fransa Kralı XVI. Louis “Ulusal Mahkeme” tarafından tutuklandı ve halk düşmanı olarak ilân edildi.

XVI. Louis, (d. 23 Ağustos 1754 – 21 Ocak 1793) 1775 – 1792 yılları arasında Fransa Kralıdır ve Marie Antoinette’nin kocasıdır. Louis Capet olarakta bilinir. 21 Ocak 1793 tarihinde giyotinle idam edilmiştir. Louis saltanatının ilk bölümünde aydınlanma idealleri doğrultusunda Fransada yaptığı reformlarla damga vurmuştur.

Bunlar köleliği ve sınıf farkını ortadan kaldırmak ve Katoliklere karşı toleransı arttırmaya yönelik çalışmalardı.

21 Ocak 1793’te Fransız İhtilali esnasında “Vatan Hainliği” suçlaması ile giyotinle idam edilmiştir.

Fransız devrimi’nin “günah keçisi” haline gelmiş ve eski rejim (Ancien Régime)’in bütün olumsuzlukları kişiliğine yüklenmiştir.

1889 – Alman Ferdinand von Zeppelin, kendi icadı olan ve Zeplin adını vereceği sevk ve idare edilebilir balonunun patentini aldı.

Ferdinand von Zeppelin, (8 Temmuz 1838 – 8 Mart 1917) tam adı Ferdinand Adolf August Heinrich Graf von Zeppelin olan Alman mucit ve uçak üreticisidir. Zeppelin, şu an Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinin bir şehri olan Konstanz’da dünyaya gelmiştir. Ferdinand von Zeppelin; zeplini icat etmiş ve ona adını vermiştir. I. Dünya Savaşı‘nın bitimine kısa bir süre kala ölmüştür.

1905 – Norveç’te düzenlenen referandumda, İsveç’ten ayrılma kararı çıktı.

1913 – Akrobat Otto Witte, Arnavutluk kralı oldu.

1913 – Harry Brearley, paslanmaz çeliği icat etti.

1918 – ABD deniz kuvvetlerine ilk kadın asker (Opha Mae Johnson) kaydını yaptırdı.

1918 – BMW (Bayerische Motoren Werke AG) motor fabrikası Almanya’da kuruldu.

Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (AG)  BMW, 1916 yılında kurulmuştur. Alman firması olup , otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üretimi yapmaktadır. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir.

Çalışan sayısı 107.539 dur. 2007 cirosu 56,018 Milyar Avro’dur, aynı yıl1.541.503 otomobil üretmiştir.

Bu üretimin 1.302.774 adet BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 103.396 adettir.

Sadece motorsporlarına özel BMW M’i de bünyesinde bulundurur

Sloganı ‘sheer driving pleasure’ (Gerçek Sürüş Keyfi). Bu sloganla, ünlü Alman teknolojisini ve AR-GE’deki kendine güveni vurgulamaktadir.

Şirket, 1913 yılında Karl Friedrich Rapp tarafından Almanya’nın Münih kentinde kurulmuştur ve mimari olarak meşhur merkezi halen oradadır.

bmw-muzesi

İlk zamanlarda sadece uçak motoru üreten şirket, 1928 yılında satın aldığı Fahrzeugtechnik Eisenach A.G. otomobil şirketinden sonra otomobil üretimine girmiştir.

BMW ilk otomobil seri üretimini 1929’da 3/15 PS ismindeki otomobil ile başlamıştır. 1945 yılında 2. Dünya Savaşi’ nın sona ermesi ile birlikte müttefik kuvvetler firmanın fabrikalarını kullanılamaz hale getirmiş ve BMW 1948 yılında daha ucuz motorsiklet üretimine geçene kadar mutfak ve bahçe malzemeleri üretmiştir.

ilk-uretilen-bmw-motorsikleti

BMW ‘ nin otomobil piyasasına dönüşü 1950′ li yıllarda olmuş olsa da düşük satışlar pek iç açıcı olmamiş ama firma 1960’ lı yıllarda muhtelif spor sedan yapan bir firmaydı.Bu yüzden parçalı amblemin mavi kısmı gökyüzünü beyaz kısmı da uçak pervanesini temsil etmektedir. Başka bir iddia ise amblemdeki mavi beyaz renklerin Bavyera eyaletinin renklerinden geldiğidir.

1922 – Büyük Taarruz öncesinde, Fevzi Paşa ve karargahı, gizlice cepheye gitti. 14 Ağustos’ta birliklerin güneye ve cepheye doğru kaydırılmasına sessizce başlandı.

Büyük Taarruz ( Başkomutanlık Meydan Muharebesi), Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı genel saldırıdır. Bakanlar Kurulu taarruz kararını almış ve 14 Ağustos 1922‘de kolordular taarruz için yürüyüşe geçmiş, 26 Ağustos’ta saldırı başlamış, 9 Eylül’de Türk Ordusu İzmir’e girmiş ve 18 Eylül’de de Yunan Ordusu’nun Anadolu’yu tamamen terk etmesiyle muharebe ve savaş sona ermiştir.

1923 – Mustafa Kemal, yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı seçildi.

atatutk-tbmm-nutuk

Mustafa Kemal Paşanın Meclis Reisi intihab edildikten sonraki nutukları

(Reis Mustafa Kemal Paşa Hazretleri sürekli ve mütaadit alkışlar arasında makamını teşrif buyurdular.)

REİS—MUSTAFA KEMAL Pş. (Ankara)— Muhterem efendiler! Milletin mukadderatı umumiyesine fiilen ve tamamen vaziyed edecek makamı hilâfet ve saltanatın duçar olduğu esaretten tahlis ve memleketin tamamiyet ve selâmeti uğrunda her fedakârlığı büyük bir azim ile iktihama karar vermiş olan Meclisi Âlinizin Riyasetine intihabedebilmek suretiyle hakkımda ibzal buyurulan itimat ve teveccühün müteşekkiri ve minnettarıyım (Sesler: Estağfirullah). Hayatımın bütün safahatında olduğu gibi son zamanların buhranları ve felâketleri arasında da bir dakika geçmemiştir ki, her türlü huzur ve istirahatimi, her nevi şahsi duygularımı milletin selâmetine ve saadeti namına feda etmekten zevkiyabolmıyayım (Yaşa, sadaları ve alkışlar). Gerek hayatı askeriye ve gerek hayatı siyasiyemin bütün edvar ve safahatini işgal eden mücadelâtımda daima düsturu hareketim iradei millîyeye istinadederek milletin ve vatanın muhtacolduğu gayelere yürümek olmuştur. Bugün Heyeti Muhteremenizin ârayi umumiyesinde tecelli etmiş olan itimadı millîyi liyakatimin çok fevkınde görmekle beraber şahsım için bir gaye olarak değil, müştereken giriştiğimiz mücahedei mukaddesenin mâtuf olduğu gayeleri istihsal için milletin bahşettiği bir istinadgâh olarak telâkki ediyorum. Bu ittihadı millînin bana tahmil ettiği mesuliyet, biliyorum ve hepiniz de bilirsiniz ki, pek ağırdır. İçinde yaşadığımız nadirülemsal dakikaların vahametine rağmen bu ağır mesuliyeti millîyenin altında ancak Heyeti Muhteremenizin muavenet ve müzaheretinin daima ve daima hak yolundaki mücahedata rağmen avin ve inayeti sübhaniyeden ümitvar olarak çalışacağım. İnşaallah Padişahı Âlempenah Efendimiz hazretlerinin sıhhat ve âfiyetle ve her türlü kuyudatı ecnebiyeden âzade olarak tahtı hümayunlarında daim kalmasını eltafı ilâhiyeden tazarru eylerim (Şiddetli alkışlar).

1940 – II. Dünya Savaşı: Alman savaş uçakları (Luftwaffe) İngiliz havaalanlarını ve radar üslerini bombalamaya başladı.

II. Dünya Savaşı, 20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaştan ikincisi olup birçok milletin yer aldığı, 1939’dan 1945’e kadar süren küresel bir askerî çatışmadır. Savaşa dönemin tüm büyük güçleri olan Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, ABD, Çin Cumhuriyeti ve Fransa; Müttefik Devletler olarak, Almanya, İtalya ve Japonya; Mihver Devletler olarak katılmıştır. 100 milyondan fazla askerî personelin dâhil olduğu savaş, dünya tarihindeki en büyük savaştır.

ikinci-dunya-savasi-trhaberler
Savaşın önemli katılımcıları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini, sivil ya da askerî kaynak farklılığı gözetmeksizin, bu savaş için kullanmıştır. Nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olan ve Holokost gibi kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en kanlı savaştır. Savaş boyunca 40-50 milyon insan hayatını kaybetmiştir.

1954 – Pakistan milli marşı, Pakistan radyosundan ilk kez yayımlandı.

Pakistan” Urdu dilinde ve Fars dilinde “Pak ülke” anlamına gelmektedir. İlk olarak“PAKSTAN” sözcüğü Choudhary Rahmat Ali tarafından 1934 yılında telaffuz edilmiş ve Birleşik Krallık’ın eski Hindistan sömürgesinin 5 eski eyaletinin harflerinden türetilmiştir. Söz konusu eyaletler bugün Pakistan’ı meydana getirmektedir.

Pakistan veya resmi adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya’da bir ülkedir. Umman Denizi’ne 1.046 km kıyısı vardır. Batısında Afganistan ve İran, kuzeyinde Çin Halk Cumhuriyeti, doğusunda Hindistan vardır.

Pakistan milli marşı ( Dinle)

 

Nüfus bakımından dünyada 6. olup, 1947’de İngiliz sömürgesindeki Hindistan’dan, yaşanan kanlı bir mücadele sonrası ayrılarak 14 Ağustos 1947’de kurulmuştur. Daha sonrasında yine bir bölünme yaşayıp batısı bugünkü Pakistan, doğusu ise Bangladeş olmuştur. Pakistan’da Pencap, Sind, Kuzeybatı Sınır Eyaleti ve Belucistan olmak üzere 4 eyalet vardır ve federal başkenti İslamabad’dır.

1956 – Türkiye’de ortaokullara din dersi konuldu.

1960 – Orta Afrika Cumhuriyeti, Fransa’dan bağımsızlığını ilan etti.

Orta Afrika Cumhuriyeti (Fransızca: République Centrafricaine IPA: /ʀepyblik sɑ̃tʀafʀikɛn/ veya Centrafrique /sɑ̃tʀafʀik/), Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Çad, Sudan, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui’dir.

bangui-orta-asya-cumhuriyeti-baskenti

Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Çad, Sudan, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır.

pigmeler-orta-asya-cumhuriyeti

Ülkenin esas topluluğunu pigmeler oluşturmaktadır, ancak günümüzde çok az sayıda bir nüfusa sahip olan pigmeler sadece ülkenin güneybatısında yağmur ormanlarında yaşamlarını sürdürmektedirler.

ngala-etnik-grubu

Pigmelerin haricinde ülkenin güney bölgesinde ayrıca Bantu halklarından biri olan Ngala etnik grubu yaşamakta olup, Ngalalar içerisinde ise Yakoma etnik grubu ülke içerisinde %4 ile çoğunluğu oluşturmaktadır.

Bu grubun haricinde G’bakka (%4), Lissongo, Bamda ve Banziri etnik grupları da yaşamlarını bu bölgede sürdürmektedirler. Ülkenin kuzey bölgelerinde ise çoğunlukla Sahra-Sudan topluluklarından olan ve ülke nüfusu içerisinde %33’lük oran ile en kalabalık grubu oluşturan Baya halkı oluşturmaktadır.

Ayrıca Banda etnik grubu da %27’lik nüfus içerisindeki oranı ile en büyük ikinci topluluktur. Bunların dışında ülke içerisinde bulunan etnik gruplar Mandschia (%13), Sara (%10), Mboum (%7) ve Ngbandi olarak sıralanmaktadır.

Tüm bu yerel etnik grupların haricinde özellikle şehirlerde çoğunluğunu Fransızların oluşturduğu birkaç bin Avrupalı yaşamaktadır.

1961 – Doğu Almanya yönetimi, batıya kaçışları önlemek için Berlin sınırını dikenli tellerle kapattı. 20 Ağustos’ta bu tellerin yerine, daha sonra Utanç Duvarı denilecek beton duvar örülmeye başlandı.

Berlin Duvarı, (Almanca: Berliner Mauer) Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında Berlin’de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar.

berlin-duvari

Batı’da yıllarca “Utanç duvarı” (Schandmauer) olarak da anılan ve Batı Berlin’i abluka altına alan bu betondan sınır, 9 Kasım 1989’da Doğu Almanya’nın, isteyen vatandaşların Batı’ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı.

1966 – Çin Halk Cumhuriyeti’nde Mao Kültür Devrimini ilan etti.

maoMao hakkındaki tartışmalar ölümünden yıllarca sonra bile hâlâ devam etmektedir. Taraftarlarına göre Mao, büyük bir devrimci önderdir ve görüşleri Marksizm’in gelişmiş yorumunu oluşturur. Çin’deki destekçileri, Mao’yu 20. yüzyıldaki büyük Çin devletini yaratan siyasi ve askeri lider olarak görürler. Günümüz modern Çin’inin Sun Yat-sen’den sonraki mimarı olarak görülmektedir.

Mao; Sağcı Karşıtı Kampanya, Büyük İleri Atılım, Kültür Devrimi gibi isimler verdiği, kollektifleştirmeyi de kapsayan çeşitli sosyo-ekonomik projeler geliştirdi. Bu projeler sayesinde güçlü, müreffeh ve eşitlikçi bir Çin yaratmayı hedefledi.

Günümüzde Çin’de hâlâ resmen saygı görmekle birlikte Çin hükümeti adını nadiren anmakta, Maoist siyasetten gitgide uzaklaşmaktadır. Ölümünden sonra Mao’nun Çin siyaseti üzerine olan etkisi giderek azalmıştır.

1973 – Zülfikar Ali Butto, Pakistan başbakanı seçildi.

Zülfikar Ali Butto, 1971-1973 yılları arasında Pakistan cumhurbaşkanı ve 1973-1977 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı. Pakistan Halk Partisi’nin kurucusudur.

1977 yılında General Ziya ül Hak tarafından yapılan askeri darbe sonucunda devrildi ve 1979 yılında idam edildi. İki kez başbakanlık görevinde bulunan kızı Benazir Butto da 27 Aralık 2007 tarihinde katıldığı bir miting sırasında öldürülmüştür.

1987 – ABD başkanı Ronald Reagan, İran-Kontra Skandalı‘ndaki sorumluluğunu kabul etti.reagan

İran-Kontra skandalı veya Irangate, Ronald Reagan yönetimi sırasında Kasım 1986’da ortaya çıkan politik bir skandalın adı.
ABD yönetim kademesinden bazı kişilerin, İran’a silah satması ve gelirlerin yasa dışı bir şekilde Nikaragua’da dönemin solcu yönetimini devirmeye çalışan anti-komünist Kontraları desteklemek için kullanılmasını kapsar. Skandalla ilişkili önemli miktarda belge, Reagan yönetimi görevlilerince ya imha edilmiş ya da müfettişlerden gizlenmiştir.

Skandal günümüzde dahi bilinmeyenlerle doludur. ABD ve İran arasında silah ve çeşitli askeri malzeme satışlarına ilişkin resmi olmayan görüşmeler 1986 Kasım’ında Lübnan’da yayın yapan Ash-Shiraa adlı dergi tarafından ortaya çıkarılmış, skandalın büyümesi üzerine Ronald Reagan bir televizyon konuşması yaparak olayın varlığını inkar etmiştir. Bir hafta sonra (13 Kasım’da), Reagan tekrar bir televizyon konuşması yaparak İran’a silah satışı yapıldığını doğruladı fakat bunun rehinelerin kurtarılması amacına yönelik olarak yapılmadığını söyledi.

1997 – South Park yayına başladı.

1999 – Uluslararası tahkim yolunu açan anayasa değişikliği kabul edildi.

2004 – 2004 Yaz Olimpiyatları, Atina’da başladı.

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, (Resmi adı: XXVIII. Olimpiyat Oyunları) 13 – 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma (Sidney’den bir fazla) gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan’da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları’nın mottosu “Evine Hoşgeldin” idi.

28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirildi. Yüzme, atlama, senkronize yüzme ve su topu IOC tarafından su sporları adıyla tek bir spor dalı sayılmıştır. Güreş ve eskrim-kılıç yarışmalarında kadınlar ilk kez yer aldı.

Dikkat Çekenler;

Faslı Hicham El Guerrouj, 1924’te Paavo Nurmi’den beri 1500 ve 5000 metreyi alan ilk koşucu oldu. 1500 metrede son düzlükte Bernard Lagat öne geçtiyse de El Guerrouj toparlandı ve yarışı kazandı. 5000 metredeyse geriden gelerek 10.000 metre şampiyonu Kenenisa Bekele’yi geçti.

Türk halterci Nurcan Taylan 48 kilogram kadınlar halter kategorisinde altın madalya aldı. Nurcan Taylan, Olimpiyat şampiyonu olan ilk Türk kadın sporcu oldu.

Arjantin erkek basketbol takımı ABD’li profesyonellerin hegemonyasına, yarı finalde elde ettiği 89-81’lik galibiyetle son verdi.

Arjantin takımı, çeyrek finalde Yunanistan’ı 69-64’le geçtikten sonra, finalde de İtalya’yı 84-69’la devirmeyi başardı.

Alman kano yarışçısı Birgit Fischer, Olimpiyatlarda altın alan en yaşlı ve en genç sporcu oldu. K-1 ve K-4 500 metrede altın madalya kazanan Fischer, madalyalarını 24 yıl arayla kazandı. Kendisi aynı zamanda, altı farklı Olimpiyatta altın madalya alan ilk kadın sporcudur.

2000 Sidney Olimpiyatları’nı 3.6 milyar insan televizyon aracılığıyla takip ederken, Atina’daki oyunları 3.9 milyar kişi televizyondan izledi.

Kenyalı koşucular 3000 metre engellide altın, gümüş ve bronz madalyaları kazandı.

Maraton koşusunda 1896’daki yolun aynısı izlendi. Marathon’dan başlayan koşu Atina’nın Panatenik Stadyumu’nda sona erdi.

Sakatlıklarla boğuşan Kelly Holmes Atina Olimpiyatları’yla müthiş bir giriş yaptı. 34 yaşındaki atlet 800 ve 1500 metre koşularında altın madalyaya uzandı.

atina-olimpiyat-madalyasi

Kalınlık: 3.8 mmÇap: 48 mmAğırlık: 47 grAdet: 100Tasarım: Jules Clement Chaplain

İlk modern Olimpiyat oyunlarının birincileri altın değil, gümüş madalya alırdı. İkincilere ise bakır madalya verilirdi. Önde Tanrıların babası Zeus, zafer tanrıçası Nike’yi tutarken görülüyor. Arkada ise Akropolis yer alıyor.

Bu olimpiyat oyunlarında, olimpiyat madalyalarının, tasarımı Floransalı heykeltıraş ve ressam Guiseppe Cassioli’ye ait olan ve 1928’den beri kullanılan yüzü değiştirildi. Madalyanın yüzündeki Yunan mitolojisindeki zafer tanrıçası Nike ve Roma Kolezyumu yerini, 1896’da ilk modern olimpiyatların yapıldığı Panatenik Stadyumu’nun üzerinde yeniden tasvir edilmiş Nike’ın uçarken görüldüğü tasvire bıraktı.

2004 – 156 Kongolu Tutsi mülteci, Burundi’deki Gatumba mülteci kampında öldürüldü.

Tutsiler, bugünkü Ruanda ve Burundi sınırları içinde yaşamakta olan etnik gruplardan biridir. Dünya gündemindeki yerlerini Ruanda Soykırımı ile almışlardır.Ruanda’da %15, Burundi’de %14 oranında Tutsi yaşamaktadır.

“Ruanda Soykırımı, Ruanda’da 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu’nun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayıdır. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kegame’ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesi ile son buldu. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç bahanesiyle saldırması sonucu yüzbinlerce Hutu, komşu Zaire’ye (Kongo Cumhuriyetine) sığındı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükümetinin o dönem içerisinde en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı’ndan en fazla sorumlu tutulan ülkedir”

I. Dünya Savaşı sonunda Almanların savaşı kaybetmesiyle Almanya sömürgesi olmaktan çıkarak Belçika Mandası durumuna getirildiler. Belçika’nın etnik ayrımcılığı ile halkı birbirine kindar hale getirmesi 1994’te tarihin en kanlı soykırımlarından birini yarattı. 1 milyon Tutsi ve Hutu öldürüldü.

13 Ağustos günü doğanlar 

1655 – Johann Christoph Denner, klarneti icat eden Alman çalgı yapımcısı (ö. 1707)
1814 – Anders Jonas Ångström, İsveçli fizikçi (ö. 1874)
1819 – George Gabriel Stokes, Fransız fizikçi (ö. 1903)
1844 – Friedrich Miescher, İsviçeli biyolog (ö. 1895)
1871 – Karl Liebknecht, Alman devriminin önderlerinden (ö. 1919)
1872 – Richard Willstätter, Nobel ödüllü Alman kimyager (ö. 1942)
1899 – Alfred Hitchcock, İngiliz yönetmen (ö. 1980)
1903 – Fahri Korutürk, Türk asker ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 6. Cumhurbaşkanı (ö. 1987)
1903 – Suat Hayri Ürgüplü, Türk siyasetçi (ö. 1981)
1913 – Makarios, Kıbrıs’ın ilk cumhurbaşkanı, başpiskopos (ö. 1977)
1918 – Frederick Sanger, Britanyalı biyokimyager (ö. 2013)
1926 – Fidel Castro, Küba devriminin lideri
1930 – Kerim Afşar, Türk tiyatro sanatçısı (ö. 2003)
1939 – Oğuz Oktay, Türk oyuncu (ö. 2015)
1949 – Prof. Sencer Ayata Türk sosyoloji profesörü ve sosyal demokrat düşünür
1949 – Erol Mutlu, Türk film yapımcısı, yönetmen, akademisyen, yazar (ö. 2005)
1955 – Ahu Tuğba, Türk sinema oyuncusu
1970 – Alan Shearer, İngiliz futbolcu
1972 – Hakan Altun, Türk şarkıcı
1976 – Niran Ünsal, Türk şarkıcı
1976 – Özge Özberk, Türk oyuncu
1985 – Elçin Sangu, Türk Oyuncu

13 Ağustos günü ölenler

1826 – René Laënnec, stetoskopun mucidi Fransız doktor (d. 1781)
1863 – Eugène Delacroix, Fransız ressam (d. 1798)
1910 – Florence Nightingale, İngiliz hemşire (d. 1820)
1912 – Jules Massenet, Fransız besteci (d. 1842)
1917 – Eduard Buchner, Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyacı (d. 1860)
1946 – Herbert George Wells, İngiliz gazeteci, yazar ve tarihçi (d. 1866)
1950 – Kınar Hanım, Ermeni asıllı tiyatro sanatçısı, kantocu (d. 1876)
1958 – Otto Witte, Arnavutluk kralı (d. 1868)
1965 – Ikeda Hayato, Japonya başbakanı (d. 1899)
1974 – Nihat Sami Banarlı, Türk edebiyat tarihçisi (d. 1907)
1984 – Tigran Petrosyan, Ermeni satranç ustası (d. 1929)
1993 – Tekin Arıburun, Türk asker ve siyasetçi, eski Cumhuriyet Senatosu başkanlarından
2003 – Kazım Kartal, Türk sinema oyuncusu (d. 1936)
2004 – Julia Child, ABD’li yemek ustası (d. 1912)
2005 – David Lange, Yeni Zelanda başbakanı (d. 1942)
2009 – Les Paul, ABD’li müzisyen (d. 1915)
2014 – Süleyman Seba, Beşiktaş Onursal Başkanı (d. 1926)

TRT

13 Ağustos Önemli Günler

Uluslararası Solaklar Günü


 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)