adscode
adscode

Bakan Bey’den İnciler!..

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’ın eğitime alışması biraz zaman alacak.

Bakan Bey’den İnciler!..
Günün Yazısı
Bu yüzden hepimizin sabırlı olması gerekiyor. Sabır taşı olsa, şimdiye çatlardı diyenler mutlaka olacaktır ama yine de sabır, sabır yine sabır! Çünkü, en azından iyi niyetli!..

Bakan Bey, bir özel okulun, yerle bir olan imajını bir ölçüde kurtarabilmek için İzmir’deki açılışına katıldı. Okullar, kapanırken bu açılışta neyin nesi demeyin, resmi açılışmış!

İzmir’e gitmişken diğer başka toplantılara da katıldı ve eleştirilere yönelik görüşlerini paylaştı.

Gelin önce onlara bir bakalım:

 

 

Eleştirisiz olmaz!

 

 

. Eleştirisiz olmaz, bu çok normal. 80 yılda alınan mesafenin bazı alanlarda 8-10 katını aldık, bu çok büyük başarı. Dünyadaki hiç bir ülkenin ulaşamayacağı başarı. Ama ´yapamıyoruz, öğrenemiyoruz, öğretemiyoruz´ derlerse bu da doğru değil.

. Onlara diyorum ki ben bazen, ´içimizdeki İrlandalılar´ diye bir tabir var, bu toplumun içinde yaşayıp İrlandalı gibi düşünenler. Ben de ona Solomon Adaları yerlileri diyorum. Solomon Adalarından yaşayan yerliler bir ormanı tarım arazisine çevirmek istediğinde ağacı kesmezlermiş. Ağacın etrafında halka olurlarmış, ağaca kötü söz söylerlermiş, hak etmediği. Ağaç bir iki ay sonra kendiliğin kurumuş. Solomon Adaları yerlileri Türk eğitiminin kendiliğinden kuruması için dileklerini, niyetlerini belirtiyorlar.

. Okul öncesi eğitim yoktu Türkiye´de, yüzde 10´du, yüzde 70´e çıktı, yüzde 90´a çıktı bazı illerde.

. ´80 yılda alınamayan mesafenin 8 katını aldı deseler, 80 yılda atanmayan öğretmenler sizin dönemde atandı, 80 yılda yakalanamayan derslik başına düşen öğrenci sayısını yakaladınız ama daha iyi olması lazım´ deseler. Hiç böyle bir şey yok. Sanki böyle eğitim Türkiye´nin hükümetinde, önceliğinde yokmuş gibi bir yaklaşımı ancak Solomon Adaları yerlileri yapar.

. Ya sen nerede yaşıyorsun? Türkiye´de yaşamıyorsun. Öğretmen, derslik başına düşen öğrenci sayısını biliyorum. Öğrencilerimin başarısını görüyorum. Peki sen nerede yaşıyorsun. Bu neden kaynaklanıyor.?

. Bizim orada ´Erciyes’in başında olanlar Erciyes’in yüksekliğini anlayamazlar´ derler. Yıldız Dağı var Sivas´ta 2 bin metrenin üzerinde. Yıldız Dağının üzerinde olanlar büyüklüğünü anlayamazlar. O dağın büyüklüğünü anlayabilmek için o dağdan uzağa gitmek lazım. Ovaya gitmek lazım. Ovaya gittiğin zaman dağların heybetleri anlaşılır.

. Türkiye´nin büyüklüğünü anlayabilmek için Avrupa´ya, Amerika’ya gitmek lazım. Gerekiyorsa Uzak Doğu´ya gitmek lazım.

. Bir çok kimse gidiyor geliyor, görüyoruz ki Türkiye Avrupa’dan da çok daha iyi noktada. Tek eksikliğimiz okul öncesi eğitimde. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırdığımızda Avrupa´nın da çok daha önüne geçeceğimizi söylemek isterim…

 

Söylemlerinin pek çoğunda haklı. Evet sayısal olarak çok önemli mesafeler kaydettik. Ama ya sonrası?

İşte bu konuda, biraz da kendi kendine özeleştiri yapmasında yarar var!

Yapılanları görmek için Uzak Doğu’ya gitmemizi öneriyor.

İyi de, eğitimden şikayetçi olmayan yok ki, eee, o zaman, 80 milyonu hep birden oraya mı göndereceğiz!

Sonuçta, eğitim, dünyanın her yerinde sorunlu ve öyle olmaya da devam edecek.

Çünkü dünya ve çocuklar, çok hızlı değişiyor ve eğitim onun gerisinde kalıyor!

Ve eğitimden memnuniyet, sadece MEB’in görevi değil. Başta devletin her kademesi olmak üzere herkesin taşın altına elini koyması gerekir.

Eleştiri iyi de peki ya katkı?

İşte onu da hep birlikte sağlamalıyız. 
Yoksa, sadece MEB’i eleştirerek bir yere varamayız.

Tabi onların da olup bitenleri görmemezlikten gelmemeleri gerekir!..

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)