adscode
adscode

​Çin elektronik ve bilgisayarda dünya lideri

OECD sınıflandırmasına göre yüksek teknolojili ürünler grubunda yer alan tüketici elektroniği, bilgisayar ve optik araçlar sektörlerinde Çin açık ara küresel piyasalarda lider konumunda.

​Çin elektronik ve bilgisayarda dünya lideri
Dünyadan Haberler

Çin ileri teknoloji alanında da lider bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. OECD sınıflandırmasına göre yüksek teknolojili ürünler grubunda yer alan tüketici elektroniği, bilgisayar ve optik araçlar sektörlerinde Çin açık ara küresel piyasalarda lider konumunda.



Çin özellikle 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren bu sektörlerde çok hızlı bir atılım yaparak ABD’nin elinden liderliği almayı başardı. Çin bu sektörlerde hızla büyümeye devam ederek 2000 yılında yaklaşık % 4,5 olan pazar payını 2014 yılında % 27,5’e çıkararak piyasanın lideri konumuna geldi. 2014 yılı için bu sektörlerde ABD’nin payı % 8 Güney Kore’nin payı % 6 ve Singapur’un payı % 5,6 olarak gerçekleşti.

Son 15 yıllık dönem değerlendirildiğinde Çin, pazar payını hızla arttırırken, ABD’nin bu sektörlerdeki payı hızla aşındı. Güney Kore aşağı yukarı pazar payını korurken, Singapur az da olsa pazar kaybına uğradı.

2000-2014 yılları arasında Çin’in pazar payı yıllık bazda % 13 düzeyinde büyüme gösterirken ABD’nin pazar payı yıllık % 5 düzeyinde küçülme gösterdi. Aynı dönemde Güney Kore’nin payı binde 9 düzeyinde cılız bir büyüme gösterdi, Singapur’un pazar payı ise yıllık % 1,4’lük bir daralmaya uğradı.

Yüksek teknolojili sektörlerde Çin’in gösterdiği bu hızla büyüme, Çin üretim yapısının da emek yoğun imalat kollarından bilgi yoğun sanayilere doğru değişim sürecinin içinde olduğunun göstergesi olarak değerlendiriliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)