adscode
adscode

'KPSS'den 95 almış olsa bile torpil arıyor'

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk: "Öğretmen, memur alımında mülakat gerçekten can yakar boyut kazandı. İnsanlar KPSS'den 90-95 puan alsa bile torpil aramak durumunda kalıyorlar. KPSS'nin bir anlamı…

'KPSS'den 95 almış olsa bile torpil arıyor'
Sendikalar
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Oransal zam, enflasyon farkı verilmesi gibi bir formül artık reel bir artış sağlamıyor. Bizim, insanların alım gücünde reel artışlar sağlayacak bir formül bulmamız lazım. O da refah payı uygulamasının hayata geçmesi, ekonomik büyümelerden pay verilmesidir." dedi.

Koncuk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Salonu'nda yapılan 4'üncü dönem toplu görüşme sürecinin ilk toplantısındaki konuşmasına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'na görevinde başarılar dileyerek başladı.

Kamu görevlilerinin maaşlarına zam söz konusu olduğunda hükümettekilerin her zaman ülkenin ekonomik gerçeklerini gündeme getirdiğini belirten İsmail Koncuk, fedakarlık beklenen tarafın sürekli kamu çalışanları ile memur emeklileri olduğunu söyledi.

Fedakarlık yapma sırasının artık ülkeyi yönetenlerde olduğunu dile getiren Koncuk, "Türkiye'de ekonomik büyüme var, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüme açıklandı. Kişi başına düşen milli gelir her geçen gün yükseliyor ve siyasiler bununla övünüyorlar. Bunun anlam ifade etmesi, kamu çalışanlarına bir yansıması olmasıyla mümkün. Ülkede her şey yolunda olacak ama kamu çalışanlarının alım gücü düşecek, böyle şey olmaz." ifadelerini kullandı.

Kamu çalışanlarına enflasyon oranında yapılan zammın "sıfır zam" niteliğinde olduğunu vurgulayan İsmail Koncuk, şunları kaydetti:

"Ekonomi büyüyecek, kişi başına düşen milli geliri artacak ama kamu çalışanlarının son 15 yılda ekonomik büyüme karşısında alım gücü ortalama bir memurun maaşından bin 85 lira düşecek. Bu nasıl iş? 'Enflasyon oranında zam yapıyoruz' deniyor ama enflasyon oranında zam 'sıfır zam' demektir. Artık kimse 'memuru, emekliyi enflasyona ezdirmiyoruz' diyerek övünmesin. Matematik olarak bu çok açıktır. Oransal zam, enflasyon farkı verilmesi gibi bir formül artık reel bir artış sağlamıyor. Bizim, insanların alım gücünde reel artışlar sağlayacak bir formül bulmamız lazım. O da refah payı uygulamasının hayata geçmesi, ekonomik büyümelerden pay verilmesidir. Bunun dışında yapılacak bir artışın sonuç alıcı, insanlarımızı mutlu edici ve doğru olacağını düşünmüyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak refah payını yüzde 3 olarak istedik. Bu geleneksel hale gelmelidir, gelin hep birlikte memur ve emeklilerimizin gelirlerinde reel bir artış sağlayalım."

- "Evlatlarımızın geleceği çalınıyor ama çözüm yok"

Koncuk, 3'üncü dönem toplu sözleşme görüşmelerinde üzerinde uzlaşılan ama hala uygulamaya geçirilmeyen kararların olduğunu anımsatarak, "Üzülerek ifade edeyim ama toplu sözleşme sulandırılmıştır. Bu nasıl olabilir? Toplu sözleşme hükümleri uygulanması gereken maddeler içerir. Bu metinler tartışmaya açık değildir. Bir madde o metne girmişse o madde uygulanır ama hala 20 madde uygulanmamış. Bundan sonra yapılacak toplu sözleşmelerde alınacak kararlara insanların nasıl inanmalarını bekleyeceğiz? Bu toplu sözleşmede 2015'de alınan kararların uygulanması yönünde bir karar alınmalıdır." diye konuştu.

Toplu sözleşmede yuvarlak kararların alınmayacağına dikkati çeken İsmail Koncuk, daha önce alınan kararlara rağmen 4/C ve 4/B statüsünde çalışanların kadro sorunun hala devam ettiğini vurguladı.

Koncuk, doğru yapılanları her zaman alkışladıklarını ama toplu sözleşme masasında üzerinde uzlaşılan 20 maddenin uygulanmamasını da kabul etmediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Üniversiteli işçiler memur kadrosuna alınmadı. 20 bin 4/C'liye kadro verilmedi. 2011'de kaldırılan 4/B'lilik yeniden hortladı. 4/B'lilere kadro artık hiç konuşulmuyor. Taşeronlar konusunda verilen sözler hala uygulanmadı. Sayın Müezzinoğlu, 'Taşeron problemi bizim problemimiz' dedi. Ben de kendisine, 'Formülünüz nedir?' demiştim. Yani bu işler lafla olmuyor. Hala çözüm yok ortada. Söz ağızdan bir kere çıkar. Kamuda 730 bin, özel sektörle 2 milyonluk bir sömürü düzeni var. Evlatlarımızın geleceği çalınıyor ama çözüm yok. Hükümet sözünün arkasında olmalıdır. Vergi dilimi meselesi hala çözülmedi. Hepimiz dile getirdik ama hala bir adım yok. Tüm kamu çalışanları hatta asgari ücretliler bir süre sonra vergi dilimine gidiyor. 'Kaşıkla ver kepçeyle al' dönemi bitmeli ve bu masada bu sorun da çözülmeli."

Kamuya işe alımlarda mülakat sisteminin can yaktığını dile getiren İsmail Koncuk, "Öğretmen, memur alımında mülakat gerçekten can yakar boyut kazandı. İnsanlar KPSS'den 90-95 puan alsa bile torpil aramak durumunda kalıyorlar. KPSS'nin bir anlamı kalmadı. Gelin bunları çözelim, 'mülakat kaldırılsın' diyelim. Bu sistemi siyasi iktidarın da görüp kendilerine bir getirisi olmadığını görmesi gerekir. Mülakat sistemi, bunu çıkaran iktidara düşman yaratmaktan başka bir işe yaramıyor, bu iyi bilinmeli, görülmeli ve hızla ortadan kaldırılmalıdır." şeklinde konuştu.


AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)