adscode
adscode

Müsteşara Göre LGS Soruları Zor Değilmiş! Eğitimi Bilenler de Şikayetçi Değilmiş!

MEB gerçekten de bir alem. LGS'ye giren bir milyon öğrenci ve iki milyon aile ayaktayken bile, bildiğini okuma devam ediyor! Onlara göre her şey yolundaymış. Pes demekten başka söylecek söz bulamıyoruz...

Müsteşara Göre LGS Soruları Zor Değilmiş! Eğitimi Bilenler de Şikayetçi Değilmiş!
Günün Yazısı
Milli Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin'in açıklamaları her zamanki gibi ilginç. 
MEB ve millet yoruldu, o hata yapmaktan ve sistem değiştirmekten yorulmadı!

Değerlendirmeye geçmeden önce gelin LGS konusunda neler söylemiş ona bir göz atalım, sonra da, parantez içerisinde mini minnacık yorumlar yapalım:

LGS, TEOG İLE KARŞILAŞTIRILIYOR

(LGS soruları zor eleştirisine cevap) TEOG sürecini başlattığımızdan beri analitik düşünen, ezbercilikten uzak, problem çözebilen bir sistem öngördüğümüzü, bunun da kademeli olarak kendisini hissettireceğini söyledik.

( Peki zor sorular neden sadece Matematik'teydi? Diğer derslerde, söz konusu ezbercilikten uzaklaşmak ve analitik düşünce önemli değil mi?)

Bir sonraki PISA ve TIMSS’te göreceksiniz. Bu süreç sonuç verecek, öğrencilerimiz çok farklı sonuçlar elde edecek. 

(Çocuklarımızı, MEB ilkeleri ve Temel Eğitim Kanunu'na göre mi yetiştireceğiz yoksa  farklı sınavlara göre mi?

Çocuklarımızı,  TEOG ve LGS'den kurtaracağız derken PISA ve TIMSS'ın kucağına mı itiyoruz?)

Çocuklarımızın bilgiye erişmedeki kolaylıklarını düşünerek müfredatımızı hafiflettik. 

( Bu müfredat mı hafiflemiş! Dünyanın en ağır müfredatlarından birine sahibiz hala. Liseye girişte  ALES soruları soruyoruz ve müfredat hafifledi diyoruz. Hayret ki hayret!)

. Sorularımızda da bu tür değişikliklerin olması doğal.

(Zorluk derecesi yüksek soru, her sınavda olur ama belli bir dozajı olur. Ayrıca her ders için söz konusudur!)

. Bu devam edecek. Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) soruların zor olduğunu söylüyorlar. Neye göre zordu dediğimde, TEOG’a göre diyorlar. Bunun kapsadığı alan çok farklı. Öğrencilerimizden beklenen beceriler çok farklı. Bu, başka bir sınav.

( Ortada bir seçim var ve seçim sonrası çok büyük ihtimalle değil, yüzde 100 Bakan değişikliği olacakken, MEB müsteşarının, gelecek Bakan adına, böylesine bir dayatma içerisine girmesi ve siyasi iradeyi yok sayması anlaşılır gibi değil. TEOG'da da hiç değişmeyecek diyordu! Getiren de, çöpe atan da kendisi oldu! )

. Bu sınavda soruları zor-kolay soralım diye bir düşüncemiz olmadı.

( Olması gerekirdi. Çünkü ölçme değerlendirme tekniği açısından, her sınavda kolay ve zor sorular olur ama dengeli bir dağılım gerçekleşir. Yoksa ucube bir sınav olur ki LGS de böyle bir sınav oldu!)

.  Bilimsel usullere göre hem seçmeyi, hem elemeyi hem sıralamayı sağlayacak şekilde sorular ona göre yapılıyor.

( LGSde bilimsellikten söz etmek mümkün değil. Nereden bakarsanız bakın,soru sayısından zorluk derecesine, soru dağılımından seviyeye, adil  oluşundan süreye kadar hemen herşey baştan aşağı ölçme değerlendirme usullerine aykırıydı!)

.  Bu kendi içinde zor değildi. 

( Sorular zor değilmiş! Evet Türkçe ve Sosyal Bilimler zor değildi ama Matematik için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Aksini söylemek, zor değil diyen herkesi adeta aşağılamaktır!)

. Öğrenciler TEOG’a göre düşündükleri için zor gelmiş olabilir.

( TEOG ile ne alakası var. Kaldı ki, TEOG'u hazırlayan ve son dakikaya kadar savunan da bizzat MEB ve Sayın Tekin'di. Yani şimdi TEOG bir hata mıydı diyor?)

.  Eğitimi iyi bilenler bu konuda eleştiri yapmıyorlar. 

(Kimmiş bu eğitim bilip de sessiz kalan ya da LGS'yi alkışlayanlar. Açıklasa da biz de öğrensek. Başkalarını bilmem ama ben eğitimi de biliyorum, ölçme değerlendirmeyi de! Sorun veli, öğrenci, öğretmen ve bizler de değil, MEB'de!)

. Nihayet MEB sorularını ona göre kurgulamış eleştirilerini aldık. Bu şekilde devam edecek bu sınavlar. 

( Bu sınav böyle devam etmeyecek. Çünkü eğitimden az çok anlayan hiç bir Bakan bu oldu bittiye devam demez. MB'in ve bürokratların sorunu, yanlış yapa yapa, doğrunun ne olduğunu unutmaları ve yaptıkları her yanlışın yanlarına kar kalması ve kendilerinin hiç sorgulanmaması. 
Cumhurbaşkanlığı sisteminde milletvekilleri değil, konun uzmanı Bakanlar söz konusu ve onları, olup bitenlere inandırmak, böylesine kolay ikna etmek kolay olmayacak!)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)