adscode
adscode

‘Okuma Yazma Eğitimi 65 Aylıkken Başlamalı‘

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş: "Araştırmalar okuma yazma öğretimi için en uygun yaşın 5 yıl 5 ay ile 6 yıl 6 ay olduğunu göstermektedir"

‘Okuma Yazma Eğitimi 65 Aylıkken Başlamalı‘
Anaokulu

 

 

 



Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Firdevs Güneş, araştırmaların okuma yazma öğretimi için en uygun yaşın 5 yıl 5 ay ile 6 yıl 6 ay olduğunu gösterdiğini söyledi.
 
Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni eğitim öğretim yılı  öncesinde 60-66 aylık çocukların ilkokullara geçici kaydedildiğini, çocuğunu  birinci sınıfa göndermek isteyen velilerin okula yazılı istekte bulunmalarının  kesin kayıt için yeterli olacağını anlattı.
 
Geçen yıl 60-66 aylık çocukların ilkokula kaydının yapılmasına karşın  çeşitli raporlarda 60 ayını bitirmiş bir çocuğun 40 dakika ders dinleyemeyeceği,  duyuşsal ve bilişsel gelişim bakımından geriden geldiği gibi eleştirilere dikkati  çeken Güneş, şöyle konuştu:
 
"60 aylıkların işlem kabiliyetinin az olduğu, yeterince  olgunlaşmadığı, küçük motor gelişiminin (parmak kullanımı) yetersizliği nedeniyle  kalem tutamadığı, yazma ve ödev yapma sorunu yaşadığı, başarısız olduğu, bunun  yetersizlik ve özgüven sorununa neden olacağı gibi çeşitli eleştiriler de  yapılmıştır. Eğitim alanındaki günümüz gelişmelerini izlemeden yapılan bu  eleştiriler, hem bilimsel çalışmaları hem de uygulamaları olumsuz etkilemektedir.  Aileleri ise çocuklarının geleceği hakkında yanlış kararlar almaya  yönlendirmektedir. Erken yaşlarda okula başlama ve okuma yazma öğretilmesine  karşı çıkılan ve bunun çeşitli olumsuzluklara neden olacağı dile getirilen eleştiri ve yayınlarda eski teorilere yer verilmekte ve eski bilgiler  kullanılmaktadır.
 
Bunların çoğu Piaget'in 70 yıl önce çocuklara jetonlar vererek yaptığı  araştırmalara dayanmakta ve olgunlaşma üzerinde ısrar edilmektedir. Günümüz beyin  araştırmaları çocuklarda zihinsel gelişimin bilinenin aksine çok erken yaşlarda  başladığını, dil becerilerinden önce zihin becerilerinin geliştiğini, 4-5  yaşların okuma yazmaya uygun yaşlar olduğunu, erken yaşlarda verilen eğitimin çocuğun gelişiminde belirleyici olduğunu göstermektedir."

 
 
"7 yaş çok geç"
Güneş, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde özellikle velilerin 60 aylık  çocuklarını okula kayıt ettirmekte endişe taşıdığını ancak endişelerin yersiz  olduğunu söyledi.
 
Bilimsel araştırmaların sonuçlarının yapıldığı döneme ve eğitim  teorilerine göre değiştiğini, eski araştırmaların okul öncesinde çocukların  yeterli olgunluğa ulaşmadıkları için okuma yazma öğretilmesinin uygun olmadığını  vurguladığına işaret eden Güneş, şunları anlattı:
 "Günümüz araştırmaları ise doğumdan itibaren okuma yazmaya hazırlık  çalışmalarına başlanmasını, 4-5 yaşlarında okuma-yazma öğretilmesini ve 7 yaşın  çok geç olduğunu açıklamaktadır. Eski ve yeni görüşler arasındaki bu farklılık  alanda bazı kararsızlıklara, çatışmalara ve yanlış uygulamalara neden olmaktadır.  Bu durumdan da en fazla çocuklar etkilenmekte ve zarar görmektedir. Günümüzde  farklı yöntemlerle çeşitli araştırmalar yapılmış ve çocuklarda okumaya uygun  zihin yaşı belirlenmiştir.
 
Ülkemizde 60 aylık çocukların okula alınması, beyin araştırmaları ve  yapılandırıcı yaklaşımla hazırlanan yeni programların uygulanması, okuma yazma  öğretiminde ses temelli cümle yönteminin kullanılması, düşünen, anlayan,  eleştiren, sorgulayan, sorun çözen ve bilgi üreten öğrencilerin yetiştirilmesi  için önemli bir adım olmaktadır. Bu uygulamalarla daha akıllı nesiller  yetiştirilmekte, hem öğrencilerimizin hem de ülkemizin geleceğine yön  verilmektedir."



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)