adscode
adscode

Türkiye'nin en güçlü 20 iş kadını

Fortune Türkiye’nin “En Güçlü 50 İş Kadını” 2017 sıralaması iş dünyasının analitik düşünen ve hedef odaklı kadın liderlerini biraraya getirdi. Biz de Kadınlar Günü vesilesiyle bu listedeki 20 kadını paylaşıyoruz

Türkiye'nin en güçlü 20 iş kadını
Türkiyeden Haberler
Fortune Türkiye “En Güçlü 50 İş Kadını” listesinin yedincisini 2017 yılında hazırladı. Sıralamayı yaparken, şirketin büyüklüğü ve global ekonomideki önemi, kurumun performansı ve yönü, yöneticinin kariyer çizgisinde nasıl ilerlediği ve sosyal-kültürel kalkınmaya etkisi temel kriterleri oldu.

İşte, yenilikçilik peşinde koşan, vizyoner kadın yöneticilerden meydana gelen Türkiye’nin “En Güçlü 20 İş Kadını”...

     
1- GÜLER SABANCI, 62 - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı



Güler Sabancı liderliğinde holding, kombine net satışlarını 2016 yılında yüzde 12 artırarak 53,6 milyar TL’ye, konsolide net kârını ise yüzde 19 artışla 2,7 milyar TL’ye yükseltti. 4,1 milyar TL değerinde yatırım yaptı. Enerjisa, 2016’da 1,1 milyar TL yatırımla Türkiye’nin özel sektör tarafından ileri teknoloji standartlarında en büyük linyit santrali olan Tufanbeyli Santrali’ni devreye aldı. Güler Sabancı, 2016’da Kordsa ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ni hizmete açtı. Temsa Otobüs, 2016’da Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli ve elektrikli otobüsünü üretti. Temsa İş Makinaları adına Sabancı, Volvo Kamyon ile Türkiye’yi kapsayan tek yetkili distribütörlük anlaşmasını imzaladı. 
     

     
2- GÜLSÜM AZERİ, 66 - OMV Türkiye CEO’su



OMV Türkiye’nin 2016 cirosu 30 milyar 790 milyon TL olarak gerçekleşti. 2017’nin ilk çeyreğinde 1 milyar 368 milyon euro’ya Hollandalı Vitol Group’a satılan OMV Petrol Ofisi’nin başında Azeri yeni stratejilere liderlik ediyor. Söz konusu satış ve devir işlemleri 2017 sonlarına doğru tamamlanacak. 2016’daki toplam satışları 10,68 milyon tona ulaşan OMV Petrol Ofisi’nin Türkiye’deki istasyon sayısı bin 709. PO, 1,1 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip. Azeri, yoğun iş temposunu sosyal sorumluluk alanlarındaki çalışmalarıyla devam ettiriyor. Women Corporate Directors Foundation’ın (WCD) Türkiye’deki temsilcisi olarak yeni projeler gündeminde. 
     
3- PINAR ABAY, 40 - ING Bank Türkiye Genel Müdürü



Abay yönetimindeki ING Bank Türkiye’nin 2016’da aktif toplamı 58 milyar TL, net kârı ise 592 milyon TL olarak gerçekleşti. Özkaynak hacmi 5,1 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 17,08 seviyesine ulaştı. 2016’da mobil bankacılık müşteri payı yüzde 85’e yükselen bankanın, yeni nesil mobil finans çözümü ParaMara uygulamasının aktif kullanıcı sayısı 120 bin oldu. Abay, Avusturya’nın mobil bankacılık yazılımı ve ING Grubu’nun ATM yazılımlarının Türk ekipler tarafından hazırlanmasına öncülük etti. 2017 ve sonrası için Abay’ın hedefi, dijitalleşme, teknoloji ve mobile yatırım alanlarında olacak. 
     
     
4- SUZAN SABANCI DİNÇER, 52 - Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye



Akbank 2016 yılında toplam aktiflerini yüzde 17 oranında artırarak, 294 milyar TL’nin üzerine çıkardı. Kredileriyle ekonomiye sağladığı destek, 219 milyar TL’ye ulaştı. 2016’da yaklaşık 13 milyar TL faaliyet geliri ve 4 milyar 854 milyon TL konsolide net kâr elde etti.  Sabancı Dinçer, yönetiminde olduğu ve Türkiye’nin en iyi bankası seçilen Akbank’ı, global rakipler arasında yüzde 35 gider-gelir rasyosu ile en verimli banka kategorisine taşıdı.  
     
5- CANAN ÖZSOY, 53 - General Electiric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı



Özsoy, GE Türkiye’yi enerji, sağlık, havacılık, aydınlatma ve ulaşım alanlarında güçlü kılacak stratejilerin peşinde. GE 2016’da Güriş, Dost Enerji, Fina Enerji ve Türkerler ile rüzgar enerjisi alanında işbirliklerine imza attı. 2016’da 1 milyar dolar yatırım ile “GE Dijital”in kurulmasına liderlik etti. Bunun yanında GE endüstriyel platformu Predix’i hayata geçirdi. Gebze Güç Transformatörleri Fabrikası’nı, dünyadaki en iyi uygulama olacak akıllı fabrikaya dönüştürme çalışmaları gündeminde. Fabrika yatırımı ise 20 milyon dolara mal oldu. Özsoy, 2020 yılına kadar şirket adına 1 milyar dolarlık ihracat katkısı hedefliyor. 
     

6- CANSEN BAŞARAN SYMES, 58 - Allianz Sigorta, Allianz Hayat Ve Emeklilik YKB



2015-2017 döneminde TÜSİAD Başkanlığı görevini üstlenen Başaran Symes, World Economic Forum’un (Dünya Ekonomi Forumu) “Global Leaders for Tomorrow” (Geleceğin Global Liderleri) unvanına sahip iş liderlerinden biri. Başaran Symes, 2014’te geldiği görevinde Allianz’a sağladığı yenilikçi katkılarla grubun Türkiye’deki güçlü konumunu daha da pekiştirmeye yönelik çalışmalara yoğunlaştı. Ulusal ve uluslararası piyasalardaki tecrübesiyle, Türkiye sigorta ve finansal hizmetler sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak projelere liderlik ediyor. 

     
7- GALYA FRAYMAN MOLINAS, 50 - Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı



Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas’ın en büyük savaşı sürdürülebilirlik üzerine. Suyun geri kazanımı için projeler geliştirilmesi, enerji tüketimi ve karbon salımının azaltılması, malzeme geri dönüşümü ve ambalaj iyileştirmeleri gündeminde. Gündemindeki bir diğer konu ise orta gelir grubuna 2020 yılına kadar eklenecek 700 milyon yeni tüketiciye yönelik geliştirilecek rasyo politikalar. Frayman Molinas, globalde Coca Cola’nın “3W – water, wellness, woman” stratejisinin hayata geçmesi yönünde çalışıyor. Türkiye’de yaklaşık 3 binden fazla çalışana liderlik ediyor. 
     
     
8- NAZLI ÜMİT BOYNER, 53 - Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi



2016’da Boyner Grup’un cirosu 4 milyar TL’ye ulaştı. İnternet satışları yüzde 60’ın üzerinde arttı. Boyner, 2016’da küsuratların bağışlanması projesiyle, STK’lara kaynak yaratan “Yuvarla”,  kırsalda yaşayan çocukları sinema ile buluşturan “Sinemasal”, Anadolu’daki zanaatkarların el sanatlarını dünyaya tanıtan “Ustamdan” ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan “Sorusana” projelerine imza attı. Boyner, 2017’de BM ve Uluslararası İş Örgütü’nün “Eşit İşe Eşit Ücret Küresel Koalisyonu’nun uluslararası kampanyasına Türkiye’yi temsilen katılacak.  

9- NURTEN ÖZTÜRK, 67 - Opet Kurucu Üyesi



Opet’in 2016 cirosu, 20,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirket, yüzde 17,71 pazar payı ile sektörün ikincisi oldu. Opet, Sunpet’e ait 431, Opet’e ait bin 73 istasyonla hizmet veriyor. Öztürk, Opet’in KSS projelerinin fikir annesi. Pek çok projenin gün ışığına çıkmasını sağladı. İş yoğunluğunu fotoğraf, edebiyat ve şiir ile aşıyor, seyahat etmeyi seviyor. 
     
10- ZEYNEP BODUR OKYAY, 53 - Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı



60’ıncı kuruluş yılını kutlayan Kale Grubu’nun, 17 şirket ve 5 binin üzerinde çalışanı var. Grup, 2016 yılını 1,7 milyar TL ciro ile kapattı. Seramikte Avrupa’nın üçüncü, dünyanın 13’üncü büyük üreticisi. Yapı kimyasallarında ise Avrupa’nın beş büyük üreticisi arasında yer alıyor. Bodur Okyay, bugüne kadar 1,5 milyar dolar yatırım yapan Kale Grubu adına 2019’a kadar 400 milyon TL daha yatırım yapmayı hedefliyor. Savunma ve havacılıkta Ar-Ge’ye dayalı projelere odaklı olan Bodur Okyay, 2017 yılında grup için yüzde 28 büyüme hedefliyor.

11- DEMET İKİLER, 46 - Group M CEO’su-WPP Türkiye Ülke Başkanı



Dünyada 3 bin ofise ve 46,2 milyar pound ciroya sahip WPP Grubu’nun Türkiye’deki 23 şirketine başkanlık yapıyor. Gruba ait medya planlama ve satın alma şirketlerinden Mindshare’in Türkiye operasyonunun kurucularından. İkiler’in yönettiği ekipte bin 200 kişi çalışıyor. Şirketler toplamda 130 milyon dolar gelir üretiyor. WPP Türkiye 2016’da yüzde 10 büyüdü. İkiler, 2017 yol haritasında yeni uzmanlıklar ve teknolojiye odaklandı. Gündeminde dijital ajanslar, PR ajansı, dijital yapıların bünyeye katılması ve satın alma operasyonları var. 
     

12- ELİF ARAL, 45 - Pfizer Türkiye Genel Müdürü



Pfizer Türkiye, 91 ürün, bin çalışan ve 1 milyar 298 milyon TL cirosu ile ilaç pazarında yenilikçi çalışmaları sürdürüyor. Türkiye operasyonu, üretim kapasitesi ve yatırımlarıyla yerli üretim oranını 2016’da hacim bazında yüzde 71’e, değer bazında yüzde 49’a çıkardı. Aral, Türkiye’nin ilaç sektöründe oyuncu olabilmesi adına küresel standart stratejilerini gündemine aldı. 
14 | 51
     
13- FİLİZ AKDEDE, 44 - HP Türkiye Genel Müdürü



Türkiye’de geçen yıl PC pazarı yüzde 3 büyürken, HP yüzde 19 büyüdü. IDC verilerine göre şirket 2016 yılında yazıcı pazarında yüzde 35, PC pazarında ise yüzde 26 payla lider konumda. 2017 yılında baskı çözümleri alanında yatırımlar devam edecek. Yakın gelecekte oyun pazarının birçok üretici için en öncelikli alanlardan biri olacağını düşünen Akdede, 2018 yılı itibariyle dünya genelinde PC gelirlerinin yüzde 30’unun oyun bilgisayarlarından geleceği öngörüsüyle bu alana ağırlık veriyor.
 
     
14- EBRU DORMAN, 45 - MV Holding CEO’su ve YK Üyesi 



Dorman, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu. Londra’da Goldman Sachs’ta yatırım bankacılığı ve Morgan Stanley’de girişim sermayesi alanlarında çalıştı. 17 yıllık yurt dışı tecrübesinden sonra 2015’te MV Holding CEO’su oldu. MV Holding 2016 yılı konsolide cirosu 3 milyar 152 milyon TL olarak gerçekleşti. Holdingin toplam çalışan sayısı bin 549. Teknoloji girişimlerini desteklemek ve fonlamak üzere yüzde 45 hissedarı olunan StartersHub aracılığıyla 2016’da 10’dan fazla teknoloji girişimine liderlik etti. Mart 2016’da fintech yatırımı Cardtek’e 15 milyon dolar yatırım yaptı. Dorman’ın hedefi, teknoloji, konaklama ve yenilenebilir enerji sektörlerinde istikrarlı büyümek. 

     
15- BURÇİN RESSAMOĞLU, 49 - Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı



Dünya genelinde 80 ülkede faaliyet gösteren ve toplam geliri 20,2 milyar euro’ya ulaşan Sodexo’nun 2012’den beri Türkiye’deki stratejilerini yönetiyor. Türkiye’yi  Sodexo için Belçika ve Fransa’nın ardından en büyük üçüncü pazar haline getirdi. 18 binin üzerinde kurumsal müşterisi olan şirketin her gün hizmet verdiği tüketici sayısı 550 binin üzerinde. Restoran ve kafelerden oluşan 40 binden fazla üye işyeri bulunan şirket, tüm Türkiye’ye uzanıyor. Sodexo Türkiye’nin 2016 cirosu 1 milyar 150 milyon TL oldu. Ressamoğlu, Sodexo’nun kadın istihdamını desteklemek üzere 2009 yılında oluşturduğu SWIFT (Sodexo Uluslararası Kadın Yetenek Forumu) komitesinin 30 üyesinden biri. 
     

16- DEFNE TOZAN, 51- IBM Türk Ülke Genel Müdürü



Tozan, ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunu. IBM öncesinde kamu sektörü ve telekomünikasyon endüstrisinde çeşitli yöneticilik rolleri üstlendi. 2014’te IBM Global Teknoloji Hizmetleri Türkiye Direktörü oldu. IBM Türk organizasyonunun başında, kognitif, bulut bilişim, büyük veri, mobil ve güvenlik alanlarındaki IBM’in ileri teknoloji çözümlerini ülkedeki kilit sektörlerin mevcut ve olası ihtiyaçları doğrultusunda konumlandıracak. 2017 ve sonrası için hedefi, IBM’in dünyadaki çözümlerini Türkiye’ye getirmek ve bu alanda kendi piyasasını yaratarak, teknolojik gelişime katkıda bulunmak. 

17- GÖZDE AKPINAR, 37 - Betek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı



Şirketin 2016 yılı cirosu 1 milyar 90 milyon TL olarak gerçekleşti. Akpınar, 2016’da “Filli Kadın Ustalar” projesini başlattı. 2016 yılı sonunda 400’e yakın kadın ustaya eğitim verildi. 2017 sonuna kadar 20 yeni ilde 200 kadın usta adayına eğitim verilecek. 2017’de 120 milyon TL yatırımla, 70 bin metrekarelik alanda üçüncü yalıtım fabrikası kurulacak. Gruba ait Capatect markası pazarda iddialı büyüyor. 2003 yılından bu yana yaklaşık 165 bin binaya, 125 milyon metrekare ısı yalıtımı uygulaması yapıldı. Uygulanan ısı yalıtımı ile 8,9 milyon ton karbondioksitin atmosfere salınması engellendi. Akpınar’ın gündeminde çevreci ve inovatif ürünlerin tüketiciyle buluşturulması var.  
     
18- SERRA AKÇAOĞLU, 54 - CITI EMEA Yürütme Kurulu Üyesi ve CITI Türkiye Genel Müdürü



Akçaoğlu, 2016 yılı sonunda  Citibank Türkiye genel müdürlüğü görevine ek olarak, 60 ülkeyi kapsayan yeni görevinde, bu pazarlar için strateji oluşturulması ve faaliyetlerin büyütülmesinde rol alıyor. Citibank AŞ’nin net kârı 2016 yıl sonunda bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı ve 197,5 milyon TL oldu. Toplam aktif büyüklüğü 2016 sonunda 8,2 milyar TL, toplam krediler ise 3,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Akçaoğlu, 2017 için Citibank Türkiye adına iki öncelik belirledi. Bunlardan ilki  Türkiye roadshow’ları düzenlemek ve “Türkiye’nin Şampiyonları” olarak adlandırılan proje ile Türk firmaların globalleşmeleri yönünde destek sağlamak.

​19- İPEK ILICAK KAYAALP, 39 - Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı



Rönesans Holding 54 bin çalışanı istihdam ediyor. Şirketin 2016 yıl sonu cirosu 3,4 milyar dolar oldu. Ilıcak Kayaalp, 23 farklı ülkede, müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteren şirketin global yüzü aynı zamanda. 2017 hedefi, ciroyu 5 milyar dolara çıkarmak. Türkiye’de gayrimenkul yatırımları ve kamu-özel sektör ortaklığı projeleriyle dikkat çekiyor. Yeni yatırımlar ve yeni pazarlar gündeminde. 

​20- EMİNE SABANCI KAMIŞLI, 51 - Esas Holding Kurucu Ortağı ve Başkan Yardımcısı



Sabancı Kamışlı, Esas’ın hazine ve varlık yönetiminden sorumlu. Holding, son dönemde yurt dışı gayrimenkul yatırımlarına ağırlık veren projelerle adını duyurdu. Özellikle İngiltere ve ABD’yi planlarına alan grup, 2017 sonuna kadar her iki ülke için 400 milyon dolara iki AVM ve ofis binası satın alacak. Yurt dışı büyümesinde önemli bir diğer ülke ise Almanya. Grubun 2016’da satış operasyonu ses getirdi. Peyman 110 milyon dolara yatırım fonu Bridgepoint Group’a, Mars Entertainment Group ise 800 milyon Güney Koreli CJ CGV CO’ya satıldı. Sabancı Kamışlı, holdingde KSS projeleri alanında “diplomalı işsizlik” konusuna çözüm olarak geliştirilen “Esas Sosyal Projesi” ile yakından ilgileniyor. 


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)