adscode
adscode

Üniversiteden kaçan kaçana!

Üniversite sınavlarına 2 milyon 381 bin aday başvurdu ama ona rağmen üniversite kontenjanlarının üçte biri hâlâ boş!

Üniversiteden kaçan kaçana!
Milliyet Diyalog

Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi en iyi üniversitelerin kontenjanları ve tıp, hukuk, mühendislikler bile dolmadı!


Birinci yerleştirmede 128 bin olan boş kontenjan sayısı, kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte 300 bine yaklaştı!

Her bir kontenjanın maliyetinin ortalama 10 bin lira olduğu düşünüldüğünde, ülke ekonomisine olan zararı en az 3 milyar lira!

Peki, milyonlarca öğrenci üniversite kapılarında beklerken, yüz binlerce kontenjan niye boş kalıyor?

Tıp da, hukuk da boş!

Boş kontenjanlar arasında tıp, hukuk gibi gözde programların yanı sıra İstanbul, Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi adayların en çok tercih ettiği üniversiteler de bulunuyor.

Hukuk fakültelerinde toplam 1283 boş kontenjan var.

Bunun 13’ü İstanbul Üniversitesi’nde, 109’u Beykent Üniversitesi’nin ücretli programlarında, 59’u da Yeditepe Üniversitesi’nin ücretli programlarında olmak üzere, pek çok devlet ve vakıf üniversitesinde yüzlerce boş kontenjan bulunuyor.

Tıp fakültelerinde ise 113 boş kontenjan var. Bunlardan 3’ü en köklü devlet üniversitelerinden Bursa Uludağ Üniversitesi’nde. Yakın Doğu Üniversitesi’nin ücretli bölümünde 37 boş kontenjan bulunuyor.

Diş hekimliğinde 59, eczacılıkta ise 55 kontenjan boş kaldı.

Boğaziçi bile dolmadı

Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans programlarında, aralarında Okulöncesi Öğretmenliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Psikoloji, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler gibi programların da bulunduğu 46 kontenjan boş kaldı.

ODTÜ’de yine İngilizce Öğretmenliği, Okulöncesi Öğretmenliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği gibi programların yer aldığı 69 boş kontenjan var.

İTÜ’de 61 kontenjan boş kaldı. Bu kontenjanlar arasında Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği gibi programlar bulunuyor.

Ayrılmak yaramadı

İstanbul Üniversitesi’nde, Açık Öğretim Fakültesi hariç Edebiyat, Fen, Hukuk, İktisat, İlahiyat, İletişim, Tıp, İşletme, Siyasal Bilgiler, Ulaştırma ve Lojistik fakültelerinde pek çok programda toplam 366 boş kontenjan var.
Köklü üniversitelerden Ankara Üniversitesi’nde de 383 boş kontenjan bulunuyor. Bunların arasında Eczacılık, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Hukuk, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi gibi programlar yer alıyor.

Bu yıl İstanbul Üniversitesi’nden bölünen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da da 156 boş kontenjan kaldı. Bu kontenjanları çoğu Eğitim, Mühendislik ve Orman Fakültesi’nde yer alıyor. Sağlık Bilimleri’nde de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi bölümlerinde boş kontenjanlar var.

 

Yazının devamı için tıklayınız


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)