adscode
adscode

Bundan Sonra Dershaneler Ne Olacak?

Anayasa Mahkemesi gecikmelide olsa kamuoyunda dershaneler yasası olarak da adlandırılan yasayı iptal etti.

mcanga25@gmail.com




Anayasa Mahkemesi gecikmelide olsa kamuoyunda dershaneler yasası olarak da adlandırılan yasayı iptal etti. İyi de yaptı. Herkeste bir telaş, bir düşünce, bir belirsizlik var. Şimdi ne olacak diyorlar. Hukukçular ve bürokratlar ikiye ayrılmış.

Hükümet yanlısı hukukçular ve bürokratlar başka, muhalefete yakın olan hukukçular ve bürokratlar ise başka telden çalıyorlar. Basın yayın kuruluşları ile yazar-çizerleri de bağlı bulundukları kişi, kurum ve siyasi düşünceye göre yazılar yazıp, yorumlar yapıyorlar.

Olaya evrensel hukuk kuralları ve adalet duygusu içinde bakmak lazım. Bu açıdan bakınca hükümet 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve Özel Öğretim Kurumlarına Ait Standartlar Yönergesinde değişiklik yaparak dershaneleri Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatından çıkardı ve hali hazırda var olan ve çalışmalarını sürdüren dershanelere 01/09/2015 tarihine kadar ya okul ol, ya etüt merkezi ol aksi halde  1 Eylül 2015 tarihinden sonra faaliyet sürdüremezsiniz diyerek bu kurumların müktesebine bakmadan, istenen şartları yerine getiremeyenlerin ve bu tür kurumlarda çalışanların ne yapıp ne edeceklerini dikkate almadan; en önemlisi sadece idareye yakın kişi ve kurumların  görüşlerini alarak bir yasa çıkardı.

Çıkardı da ne oldu? 17 aylık bir gecikmeden sonra AYM bu yasayı iptal etti. Ne olacak şimdi diyenlere 43 yıl 7 ay bu Devlete hizmet etmiş birisi olarak; 5580 sayılı yasanın dershaneler yasası olarak adlandırılan bu yasa çıkmadan önceki halini ve bu yasaya bağlı olarak o tarihteki Yönetmelik ve Yönerge hükümlerine uymalarını, dershanesini kapatan, okula ya da kursa dönüştüren kişilerin zarar görmelerini önleyen değişiklikler yaparak bu konuyu gündemden çıkarmalarını öneririm.

Bundan böyle yapılacak iş ve işlemlerle ilgili; yalaka, idareyi ve idareciyi poh pohlayan, evrensel hukuk kurallarını hiçe sayan öneriler getiren danışman ve obdusmanlar yerine; o kişilerin siyasi düşüncelerine, dinine, ırkına, mezhebine bakmadan danışmanlık yapacağı alandaki yeteneklerine bakarak yasa, yönetmelik, yönerge ve yol haritası çıkarılırsa bu tür sonuçlara katlanılmaz.

            Tecrübeyi, bilgiyi, yeteneği inkar etmek, hak etmediği halde bazı kişileri yetkili makamlara getirmenin onları oraya getirenlerin güç kaybına neden olduğu, hatta iktidardan düşürdüğü tarihsel bir gerçektir. Osmanlı böyle batmış, Enderun böyle çökmüştür. Kalitesiz yöneticiler ve siyasiler iktidardaki yönetimin güç kaybına neden olmaktadır. Yaptıkları yanlış bir uygulama siyasi ve ekonomik sonuçlar doğurmakta ve halkın nezdinde oy kaybına neden olmaktadır.

            Yanlıştan dönmekte bir erdemdir. AYM’nin gerekçesi ne olursa olsun dershanelerin kapatılmasını öngören bu yasanın eski haline dönülmeli, dönüşün işlemlerini yapanlara bu haklarının dört yıl süreli değil kalıcı olacağı bildirilmeli, hafta sonlarında kendi öğrencilerine ya da başka öğrencilere kurs adı altında takviye çalışması yapmalarına olanak sağlanmalıdır. Ancak bunlar yapılırken bu tür kurumlar ve dershaneler demokrat tavırlarla sık sık denetlemeli, rehberlik yapılmalı, kurallara uymayanlar, siyasi bir kuruma ya da örgüte yakınlık duyarak yanlışı olanları var olan yasalar çerçevesinde saf dışı bırakarak Vatana, Millete ve Devlete böyle hizmet edilmelidir.

                                                                                                     Metin ÇANGA
                                                                                              Emekli Maarif Müfettişi

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)