adscode
adscode

DOLARİZASYON KÜLTÜRÜNDEN KURTULMAMIZ LAZIM...

Dolarizasyon, bir ülkede yaşayanların yabancı para birimlerini kendi paraları yerine kullanmaları durumudur.

mustafa_seven@yahoo.com




Dolarizasyon terimi sadece ABD Doları için geçerli değildir. Genel olarak herhangi bir yabancı para birimine geçilmesi de dolarizasyon sayılır.
Yüksek enflasyonla mücadele eden ülkelerde, yerli para tutmanın maliyeti oldukça yüksektir. Bundan dolayı insanlar kendilerini enflasyonun aşındırıcı etkisinden korumak için ellerinde yabancı para tutmayı daha çok tercih ederler. Enflasyon baskısı ne kadar uzun olursa insanların elde yabancı para tutma iştahları da o derece kabarır. Öyle ki, bir zaman sonra ev sahipleri kiralarını, satıcılar mallarının ücretlerini yabancı para cinsinden istemeye başlarlar. Bu durumda ülkenin para birimi değişmemesine rağmen piyasada kullanılan para yerli paradan yabancı paraya dönmeye başlar.
Bizde de özellikle 1980'li yıllardan itibaren, belli dönemlerde dolarizasyon arttı.
Dolarizasyonu ölçmek için yaygın olarak kullanılan oranlardan biri olan toplam mevduatlar içinde döviz mevduatlarının payı Türkiye'de yüksektir.
Türk vatandaşları ile bu kişilere ait şirketlerin bankalardaki yabancı para toplamı 150 milyar doları aşıyor.
Uzun yıllar enflasyonla yaşamış olmanın getirdiği alışkanlıklar ve geçmiş istikrarsızlığın belleklerde
yarattığı olumsuz etkiler sonucu, dolarizasyon oranları hızlı bir şekilde düşmeyebilmektedir. 
Güvenilirliğin ön plana çıktığı ters dolarizasyon süreci, enflasyonla mücadele ve istikrar
sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Fiyat istikrarının sağlanması ve dalgalı kur uygulaması ters dolarizasyon süreci için birer ön koşul niteliğindedir. 
Vatandaş dövizi bankada tutuyor. Bankada duran döviz ekonomiye kredi olarak dönebiliyor. Altın alındığında genelde yastık altına giriyor ama dolar genelde bankaya yatırılıyor.
Eldeki dövizi yabancıya satmalıyız (örneğin ithalata gidebilir). Bu dövizi Türkiye'deki yerleşiklere satarsak, bir elimizden alıp diğer elimize koymak gibi, dövizi satmamızın bir anlamı kalmaz. 
 
MERKEZ, FAİZİ YÜKSELTMEDEN KURU İNDİRMEYE ÇALIŞIYOR
 
Son günlerde dolarda biraz gerileme görüldü. Bunda Merkez Bankası'nın likiditeyi sıkılaştırarak TL'nin maliyetini yükseltmesi etkili oldu. Yani Merkez Bankası, faizi yükseltmeden kuru düşürmeye çalışıyor. Ancak bana göre, yabancı girişi oldu ve bu daha çok etkiledi. Türkiye'deki kur düzeyini cazip gören yabancı yatırımcı döviz bozdurup borsaya girdi, tahvil aldı.
 
Dolarizasyonun azalması için geçmiş istikrarsızlığın belleklerde yarattığı olumsuz etkileri silmeli ve güvenilirliği arttırıcı önlemler almalıyız.
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)