adscode
adscode

​İHRACATIMIZA YENİ MODEL LAZIM

Ekonomide yılın ilk 5 ayındaki toplam ihracat, 2015’in aynı dönemine göre yüzde 6,5 gerileyerek 57 milyar 475 milyon dolar oldu.Son 12 aylık dönemde ise yüzde 7,9 azalışla 139 milyar 835 milyon dolarl

mustafa_seven@yahoo.com





Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Mayıs ayında ihracat miktarı 18 sektörde arttı, 9 sektörde geriledi.

Sanayi sektörlerinde en büyük ihracat artışı yüzde 34 artış ve 1 milyar 983 milyon dolar ile otomotivde elde edildi.

Tarım sektörlerinde de en büyük ihracat artışı yüzde 46 artış ve 77,9 milyon dolar ile tütünde yakalandı.

Mayıs ayında ilk 5 ülkeden Almanya'ya yüzde 10,8, İngiltere'ye yüzde 0,9, İtalya'ya yüzde 22,1, ABD'ye yüzde 25,4 oranında ihracat arttı. Irak'a yapılan ihracat yüzde 15,1 geriledi. İlk 20 ülke içinde de ihracat artışından en büyük payı yüzde 35,5 ile Polonya aldı. Bu anlamda ön planda olan diğer ülkeler ise yüzde 33,4 ile İsrail, yüzde 33,1 ile Bulgaristan olarak sıralandı.

Şehirler ele alındığında ise Mayıs ayında 43 ilin ihracatı arttı. En çok ihracat yapan ilk 10 ilin 6'sının ihracatında artış, İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Kocaeli'nin ihracatında daralma görüldü. İlk 10 il içinde en büyük artışı yüzde 46 ile Bursa elde etti.

Küresel ticarette durgunluğun devam etmesi, dünya genelindeki fiyat baskısı ve TL'deki değerlenme,ihracatımızı olumsuz etkileyen mevcut faktörler.

Daha önce strateji olarak benimsediğimiz komşu odaklı ihracat imkanı şimdi kalmadı. Bir tek burada İran'a daha çok ağırlık verebiliriz.

Bizim artık küresel pazarın istediği ürünleri üretmek, kaliteyi artırmak, maliyetleri düşürmek veya teknolojik yatırımları yapmak gibi nerede eksiğimiz varsa onu tamamlamamız gerekiyor.

İhracatımızın kompozisyonunda, yüksek teknolojili ürünler bulunmuyor. İhracat içinde yüksek teknolojik ürünlerin payı yüzde 3.5’le sınırlı kalıyor. Bu ürünlerin payını mutlaka artırmamız lazım. 

Mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz tekstil ile işe başlayabilir ve Akıllı Kumaş üretimini gerçekleştirebiliriz.

Bu arada, ihracatta 2023 hedeflerini de dünya ekonomik büyümesi tehdit ediyor. Dünya ekonomisi tahminlerin altında büyüyor.

Bu durum da bizim dünya ticaretinden alacağımız payı azaltarak 2023 hedefimizi tehdit ediyor.

İhracattaki dar boğazı aşmak için ''başarılı ülke örneklerini'' incelemeli ve bölgesel ticaret anlaşmalarına dahil olmalıyız.

Mustafa SEVEN

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)