adscode
adscode

İŞ YAPMA VE YATIRIM...

Türkiye'de 2017 yılı ''Yatırım Yılı'' olacak. Yatırım yapmamız şart. Çünkü genç nüfusumuza iş bulabilmek için her yıl en az yüzde 5 büyümemiz gerekir. Bundan aşağısı kurtarmaz.

mustafa_seven@yahoo.com




Türkiye'de 2017 yılı ''Yatırım Yılı'' olacak. Yatırım yapmamız şart. Çünkü genç nüfusumuza iş bulabilmek için her yıl en az yüzde 5 büyümemiz gerekir. Bundan aşağısı kurtarmaz. Yatırım yapacak yeterli tasarrufumuz yok. Bunun için yabancı sermayeye ihtiyacımız var. Peki yabancı nereye gelir? İş imkanlarının uygun olduğu yere gelir. 

Dünya Bankası, "2017 İş Yapma Kolaylığı" raporunu açıkladı. Dünya Bankası'nın "2017 İş Yapma Kolaylığı" sıralamasında Yeni Zelanda 190 ülke arasında birinci oldu. Singapur ve Danimarka'nın ilk üçe girdiği listede, Türkiye 69. sırada yer aldı.
Her yılın Ekim ayında güncellenen rapordaki genel sıralamaya göre, geçen yıl ikincisi Yeni Zelanda, birinciliği Singapur'un elinden alarak dünyanın en kolay iş yapılan ülkesi oldu.Yeni Zelanda'yı Singapur, Danimarka, Hong Kong ve Güney Kore'nin izlediği listede ilk 10'a giren diğer ülkeleri sırasıyla Norveç, İngiltere, ABD, İsveç ve Makedonya oluşturdu.

Raporda, 190 ülkeden 137'sinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin açılmasını ve faaliyet göstermesini kolaylaştıran önemli reformları gerçekleştirdiği vurgulanırken, geçen yıl dünyada 283 iş reformunun hayata geçirildiği bilgisine yer verildi. Listede en fazla yükselen 10 ülkeyi ise Brunei, Kazakistan, Kenya, Belarus, Endonezya, Sırbistan, Gürcistan, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn oluşturdu. 

Dünya Bankası'nın "2017 İş Yapma Kolaylığı" genel sıralamasında Türkiye 69. sırada yer buldu. Bu arada, Türkiye'nin geçen yılki sıralamasının metodoloji değişikliği nedeniyle 55'ten 63'e revize edildiği bildirildi.Türkiye'nin İş Yapma Kolaylığı sıralamasının değişmesinde bazı ölçütlerdeki puanların düşmesi etkili oldu. Buna göre, Türkiye'nin iş yerlerinin elektriğe ulaşımı konusundaki puanı ile iş yerlerinin kredi alma kolaylığı açısından aldığı puan sıralamamızı olumsuz etkiledi.

Öte yandan, Türkiye'nin iş kurma kolaylığı bakımından 90. sıradan 79. sıraya yükselmesi dikkati çekti. Raporda, ayrıca Türkiye'nin iş yerlerine yönelik vergilendirme, ruhsatlama ve kayıt prosedürlerini geliştirdiği kaydedildi.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, diğer ülkelerin, Türkiye’ye göre daha çok ve etkili reform yaptığını vurguladı. Örneğin iş kurmada prosüdür sayısı 7’ye, işlem tamamlama süresi 6.5 güne indi.  Ama buna rağmen iş kurma kolaylığı sıralamasında ülkemiz hala 79. sırada yer alıyor. 

İnşaat ruhsatı muamelelerinde kolaylıkta 102. sırada bulunuyoruz. Bunun için 18 prosedür ve işlemi tamamlamak ve 103 güne ihtiyaç olduğu bilgisi raporda yer alıyor. Elektrik bağlatmak için 4 ayrı prosedürün yerine getirilmesi gerektiği işlemi tamamlamak için 63 güne ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Gayrimenkulde inşaat izni için de 7 ayrı prosedür ve işlemi tamamlamak için 7 gün gerektiğine de raporda yer verilerek, bu alanda 54. sırada bulunduğumuz ortaya konuluyor.Yani, iş için aş için reformlar yapmamızın, bürokrasiyi azaltmamızın gerekli olduğunu ortaya koyuyor.

Yatırım ortamını iyileştirmek için 2001 yılından bu yana yaptığımız çabaların, reform düzenlemelerinin iş yapma kolaylığını artırma, bürokrasiyi azaltma yönünde önemli ancak yeterli olmadığını, yeni reformlar yapmamız gerektiğini Dünya Bankası Raporu bize açıkça gösteriyor. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) bu konuda daha etkili çalışabilir.

Başbakan Yıldırım, katma değer katkısı yüksek olan sektörlerin destekleneceğini belirterek, "Bilişim sektörüdür, kimya sektörüdür, lojistiktir, buna benzer 7 temel sektörde ayrıcalıklı özel teşvik uygulamaları da yürürlüğe girecek" açıklamasında bulundu. İhracata yönelik KOBİ’leri daha çok destekleyerek ekonomik büyümeyi canlandırmayı amaçlayan bir önlem paketi de açıklandı. Bunlar cesaret verici adımlar.

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)